Radovi kod Milenijumske kule na Gardošu - ima li razloga za brigu

Veliku buru u javnosti izazvali su radovi na Ušću i Kalemegdanu zbog gondole, a sada su građani zabrinuti i zbog dešavanja u Zemunu.
Gardoš
BBC
Milenijumska kula nadgleda Zemun i Beograd od 1896. godine

Posle gondole, Kalemegdana i Ušća, veliku buru na internetu izazvali su i radovi na zemunskom Gardošu.

Na jednim od najlepših vidikovaca grada radnici su još od kraja decembra, a radi se na rekonstrukciji ostataka nekadašnje Zemunske tvrđave, u čijem središtu je Milenijumska kula.

Međutim, nedavno je na internetu objavljena fotografija dvojice radnika i jedne hilti bušilice, koja nije baš najnežnija, zbog čega su se građani zabrinuli.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika za BBC kažu da nema razloga za brigu.

„Hiltijem su bušeni ostaci betonskog temelja bandere, koja je uklonjena pre mesec dana", navodi arhitekta konzervator Ljiljana Konta, nadležna za radove u Zemunu.

„Niko hiltijem ne razbija zidove Zemunske tvrđave, taman posla".

Gardoš
BBC
„Oprez, radovi u toku"

Šta se dešava?

Nekada davno, još u srednjem veku, na Gardošu je postojala Zemunska tvrđava, od koje je sačuvano samo nekoliko zidova i četvorougaona citadela.

Zavod za zaštitu spomenika sada radi na rekonstrukciji i restauraciji zidova te tvrđave.

„Najveći problem je obnova obrušene jugoistočne kule, koja služi kao vidikovac sa kojeg se pruža veoma lep pogled na Zemun i na Beograd", kaže Konta.

„Krenulo se u iskopavanje zemlje kako bi se ta kula sanirala i suština je da se dođe do dna postojećih temelja Zemunske tvrđave, kako bi se uradio novi temelj", dodaje ona.

Temelj bi trebalo da drži ostatke nekadašnjeg zida, ali i novih koji će biti izgrađeni kako bi Gardoš dobio obnovljni vidikovac.

Međutim, poslednjih dana mašine pored Milenijumske kule odmaraju, jer su radovi obustavljeni.

„Kopa se na prilično veliku dubinu, od pet do osam metara, pa sad čekamo proračun statičkog obezbeđenja te 'temeljne jame', da se na radnike ne bi obrušili ostali zidovi".

Gardoš
BBC
Radova kod Milenijumske kule nema skoro desetak dana
Gardoš
BBC
Pokušaji da se dođe do dna temelja nekadašnje Zemunske tvrđave

Stepenice

Prvi deo radova oko Milenijumske kule zvanično bi trebalo da bude završen krajem juna, ali Konta kaže da bi taj rok mogao malo da bude probijen.

Radovi podeljeni u dve faze, kaže, ali su u ovom trenutku obe „žive" dok se čekaju proračuni za temelje jugoistočne kule tvrđave.

„Trenutno se kopaju i tehnički rovovi duž ostalog dela tvrđave, a u planu je i obnova tih zidova, onoliko za koliko pouzdano znamo da su postojali".

U toku je i obnova stepenica koje vode do kule, a oko čijeg održavanja je bilo dosta problema, jer za njih godinama niko nije bio nadležan.

„Opština je to sad prenela na sebe i ona brine o tim stepenicama. Čim je to regulisano, počela i njihova rekonstrukcija, jer su dugo bile u lošem stanju.

„Međutim, i tu imamo mali zastoj, zato što zbog nekih vlasničkih pitanja geometar mora da snimi teren, pa se on čeka nešto duže nego što je očekivano".

Gardoš
BBC
Stepenica koje vode na Gardoš više nema - barem na neko vreme

„Zazidani kafić"

Tokom radova pojavio se i neobičan problem - kafić koji se nalazi tik uz Milenijumsku kulu.

Konta kaže da je bašta tog kafića bila bespravno proširena van svoje parcele. Zato je srušena, a na tom mestu će biti jedan od zidova Zemunske tvrđave.

Međutim, onda se postavlja pitanje kako će građani ulaziti u taj kafić, jer će taj zid blokirati vrata.

„Naći ćemo neko kompromisno rešenje, trudićemo se da njihov ulaz ne bude blokiran. Nećemo osporavati postojanje tog kafića, niti mu zabranjivati rad", kaže Konta.

Unutrašnji prostor Milenijumske kule opština Zemun izdaje u zakup, kaže Konta.

„Ona radi nesmetano, nemamo nikakav uticaj na to".

Gardoš
BBC
Gardoš je jedno od tri brda na kojima Zemun leži - druga dva su Ćukovac i Kalvarija - i jedan je od najlepših vidikovaca u gradu

Istorija

Milenijumska kula na Gardošu podignuta je 1896. godine u čast hiljadugodišnjice prisustva Mađara u Panoniji.

Bilo ih je četiri, na četiri strane sveta, ali je preživela samo ova, podignuta na najjužnijoj tački Ugarske kraljevine - u Zemunu.

Visoka je 36 metara, a poznata i kao Kula Sibinjanin Janka, po mađarskom junaku Janošu Hunjadiju, koji je u 1456. godine porazio Osmanlije tokom Bitke za Beograd.

Na istom mestu nekada je postojala drevna tvrđava, o kojoj postoje zapisi još iz devetog veka.

Ruševine te tvrđave, uz Milenijumsku kulu, najstariji su građevinski ostaci u starom jezgru Zemuna. Tvrđava je 1948. proglašena za spomenik kulture.

Kula je u međuvremenu postala jedan od najpoznatijih simbola Beograda, iako Zemunci često ističu da je Zemun grad za sebe, a ne deo prestonice Srbije.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Zemunac

    02.08.2022 23:52
    Kafić pod Hitno skloniti.
    Živim na Gardosu,to jest moja porodica živi tu zadnjih 150 GOD,ja sam Četvrta generacija Zemunca,imao sam sreće kako kažu stariji od mene da sam ja pravi Zemunac posto sam poslednja generacija koja je rodjena u Zemunskoj Bolnici.Stariji vjerovatno znaju da je polovinom 1980 Godine zatvoreno Zemunsko porodiljstvo,a ja sam uhvatio zadnji voz Januar 1980 Godine sam rodjin.Pradeda,Deda,Otac i ja svi smo rodjeni Zemunci. Nekad ja i Cale zezamo mladjeg Brata i Sestru nju bas briga za to,ali burazer se lozi. Kada ga Cale i ja uhvatimo u mašinu da on nije pravi Zemunac jer je rodjen u Beogradu Porodiliste Narodni front. Kafic nemora da se sruši,greota bi bilo nego posto je i onako CEO u staklu uložiti još malo love ovi iz Opstine Zemun. Bukvalno ga celog okružiti staklom,angazovati dobrog arhitektu i napraviti ozbiljan vidikovac prema Zemunu i Beogradu. Naravno ulaz Besplatan i to je to. Drugo onu Letnju pozornicu srediti,opet ovi iz Opstine malo da odrese kesu i da lepo srede letnju pozornicu. Verujte mi ko nije bio,pogotovo kada je leto i kada su one nepodnošljive vrućine nema bolje letnje pozornice u Srbiji. Dunav odma tu,pozornica na visini,pirka vjetrić. Ko nije bio neka ode održavaju se leti predstave,uživace u predstavi i super prijatnoj klimi. Restoran kod Pozornice ne dirati,ali samo da ga previše ne modernizuju,vidim da polako počinju,nema potrebe za tim. Neka bude kao nekada oni stari karirani stolnjaci koji su još tu.Kad nema predstava,tiho da svirajuTamburaši i to je to
  • budimo realni

    31.08.2019 14:44
    kaficu nije mesto tu
    postojale su dve sobice sa malim hodnikom od kojih je jedna soba ukopana u kamenu zidinu 100% legalno;),krov nije postojao samo ploča koja nije bila tih dimenzija kao što je sada...Kako su ludaci tu napravili kafić,dozidjivali,ogradjivali,otimali to treba nadležni da se pozabave...Što se tiče radova na kuli...Oko kule su bile kamene zidine,svaki kamen je trebao da se obeleži i vrati na svoje mesto a ne bager da sruši sve i da se ozida ciglama...Nešto se tu mnogo kopalo,ko zna šta je po sredi.
  • Sinisa

    15.03.2019 04:12
    Ludilo
    Ne samo Hilti Busilicom ,sad je u igri i Rovo kopac bager

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC