Izmiranje vrsta kao „tihi ubica": Pet stvari koje bi trebalo da znate

Šefica Ujedinjenih nacija za raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta priča zašto je izumiranje „tihi ubica" i zbog čega zaslužuje više pažnje.
beli nosorog
Getty Images
Jedan od poslednjih belih nosoroga

Svet je usred krize izumiranja vrsta, a stopa nestanka biljnog i životinjskog sveta nije bila veća još od vremena kada su "nestali" dinosaurusi.

BBC je razgovarao sa Kristijanom Paska Palmer, izvršnom sekretarkom Konvencije o biološkim raznovrsnostima Ujedinjenih nacija, o globalnim naporima da se zaustavi uništavanje prirode i tome šta pojedinci mogu da urade.

Razumeti posledice gubljenja biodiverziteta

Raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta (biodiverzitet) je kapital koji ne smemo da izgubimo, kaže Paska Palmer. Njihovim gubitkom ometamo mrežu koja nas podržava.

„Gubitak te raznovrsnosti je tihi ubica. Nije vidljiv kao klimatske promene, ali u mnogim pogledima je još opasniji."

istraživač s pačetom u ruci
Getty Images
Svaki živi organizam je važan

Mislite o tome šta jedete

Ono što jedete ima uticaj na zdravlje biljaka.

„Ne kažem da svi treba da postanu vegetarijanci. Međutim, trebalo bi da razumemo da konzumiranje mesa ima uticaj na klimatske promene, što potom doprinosi uticaju na stanište i ekosisteme", kaže Paska Palmer.

Šumski požar u Brazilu
Getty Images
Klimatske promene izazvale su brojne požare ove godine širom sveta

Razmislite o tome šta kupujete

Svi smo u stanju da pratimo stvari od njihovog izvora, na primer drvenu građu za nameštaj, i hranu koju kupujemo u prodavnicama.

„Potrošač može da bude informisan", kaže ona. „Na primer, vaš sendvič sa tunjevinom - odakle dolazi ta riba? Da li je iz staništa koje je pogođeno ili ugroženo?"

Vodite računa o malim i velikim biljkama i životinjama

Paska Palmer kaže da je često pitaju zašto bi trebalo da brinemo o leptirima koji izumiru u Amazoniji ili o nestanku male bube.

kornjače
Getty Images
Mnoge vrste na planeti su ugrožene

„Ako ih izgubimo, izgubićemo njihovu ulogu u širem sistemu", kaže ona. „Videćemo i uticaj na klimatske promene - promenu dobrog funkcionisanja ekosistema."

Paska Palmer ističe da rešavanje ovog problema mora da bude transparentan proces u koji će biti uključeni svi - poslovne zajednice, starosedeoci, mladi i civilno društvo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?