NATO bombardovanje Jugoslavije: Dve decenije od akcije "Saveznička snaga"

Ni 20 godina posle vazdušnih napada Alijanse, u Srbiji nije poznat tačan broj stradalih civila.

 

Beograd, 3. april 1999.
Getty Images
Zgrada MUP-a Srbije u centru Beograda bombardovana je 3. aprila 1999. godine

 

Pre 20 godina, 24. marta 1999. godine u 19 sati i 41 minut, prvi projektili koje su ispalile snage NATO-a pogodili su ciljeve u okolini Prištine.

Time je počela vojna akcija NATO-a koja je nosila zvanično ime „Saveznička snaga" i trajala je narednih 78 dana.

Prema zvaničnim objašnjenjima Alijanse, pokrenuta je da bi se zaustavila humanitarna katastrofa i progon Albanaca na Kosovu koje su sprovodile srpska policija i jugoslovenska vojska.

Tokom dva i po meseca, bombardovani su vojni ciljevi, kasarne, postrojenja, ali i civilni objekti - bolnice, fabrike, mostovi, pruge, ostala infrastruktura, medijske kuće i predajnici, skladišta energenata.

Preciznih i zvaničnih podataka o broju žrtava u Jugoslaviji nema ni dve decenije nakon bombardovanja - procene se kreću od nekoliko stotina, do nekoliko hiljada stradalih.

Šta je prethodilo bombardovanju?

Od 6. februara 1999. godine u dvorcu u francuskom Rambujeu, delegacije Srbije i kosovskih Albanaca 17 dana bez uspeha su pregovarale o mirovnom rešenju krize na Kosovu.

Sukobi Oslobodilačke vojske Kosova i bezbednosnih snaga Srbije i Jugoslavije sporadično su trajali tokom 1996. i 1997. godine, da bi eskalirali tokom 1998. godine.

Pregovori su završeni bez uspeha, pa su se pregovarači okupili na dodatnih četiri dana razgovora u Parizu, 15. marta 1999. godine.

Kada je i ta runda pregovora završena neuspehom - kosovski Albanci prihvatili su predlog sporazuma, dok ga je zvanični Beograd odbio - a američki izaslanik Ričard Holbruk bez uspeha posetio Beograd 22. marta, NATO je bio spreman na pokretanje vojne akcije.

Kao osnova za intervenciju uzeti su i izveštaji misije OEBS-a Vilijema Vokera, posebno o ubistvima u selu Račak.

Ujedinjene nacije nikada nisu donele rezoluciju o intervenciji NATO snaga u Jugoslaviji.

 

1999. godina
Getty Images
Vazdušni napadi vođeni su sa aerodroma iz susednih zemalja, kao i nosača aviona u Jadranskom moru

 

Koliko je ljudskih žrtava bombardovanja?

Srbija ni posle dve decenije ne poseduje zvanične podatke o broju poginulih civila tokom NATO bombardovanja - u izveštajima domaćih agencija i medija spekuliše se ciframa od 1200 do 2500 ljudi, dok se navode podaci o oko šest hiljada ranjenih civila.

Prema podacima Hjuman Rajts Voča (HRV), organizacije koja se bavi ljudskim pravima, u bombardovanju je stradalo između 488 i 527 civila.

U izveštaju HRV navodi se da je identitet žrtava poznat u 69 od 90 slučajeva.

Slični su podaci Fonda za humanitarno pravo, prema kojima je tokom bombardovanja stradalo 542 ljudi.

S druge strane, iako su i ti podaci dugo bili predmet spekulacija i različitih tumačenja, podaci o broju stradali pripadnika srpske policije i jugoslovenske vojske zvanično su objavljeni.

Žrtve NATO bombardovanja. Podaci o ubijenim pripadnicima službi bezbednosti - Srbija ne raspolaže podacima o ubijenim civilima [ 1008 stradalih pripadnika bezbednosnih službi ] [ 659 pripadnika Vojske Jugoslavije ],[ 349 pripadnika MUP-a Srbije ], Source: Source: izlaganje ministra odbrane Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije 2013. godine, Image:

Prema medijskim podacima, gubici NATO-a bila su dva poginula, četiri povređena i tri zarobljena vojnika.

„Žalim zbog 'kolateralne štete', ali je bombardovanje opravdano“

Prvi komandant Kfora: „Pomogli smo i Srbiji"

Kolika je materijalna šteta bombardovanja?

Tokom 78 dana bombardovanja gađane su brojne fabrike, putevi i pruge, mostovi i druga infrastruktura, energetska postrojenja.

Vlada tadašnje Savezne Republike Jugoslavije izračunala je materijalnu štetu od 100 milijardi američkih dolara.

Grupa tadašnjih nezavisnih ekonomskih eksperata G17 u studiji „Završni račun" objavila je da je ukupna šteta procenjena na oko 30 milijardi dolara.

 

Beograd, 30. april 1999.
/AFP/Getty Images
U bombardovanju su oštećeni i uništeni i brojni civilni i stambeni objekti

 

Prema podacima srpskih medija, u bombardovanju je uništeno i oštećeno 25 hiljada stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga.

Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

Kako je sve završeno?

Posle 78 dana bombardovanja, delegacije NATO-a i Savezne Republike Jugoslavije potpisale su sporazum u makedonskom gradu Kumanovu.

Sporazum je predviđao principe po kojima će se Vojska Jugoslavije (VJ) i snage MUP-a Srbije povući sa Kosova, a snage NATO-a ući na tu teritoriju.

U ime NATO-a, sporazum je potpisao general Majkl Džekson, dok su delegaciju SRJ činili policijski general Obrad Stevanović, general VJ Svetozar Marjanović, predstavnici Ministarstva inostranih poslova.

 

Kosovo, 13. jun 1999.
CHRISTOPHE SIMON/AFP/Getty Images
Povlačenje Vojske Jugoslavije (desno) i dolazak snaga KFOR-a (levo)

 

Sporazum je prethodno usaglašen u diplomatskoj misiji međunarodne trojke koju je predvodio finski diplomata Marti Ahtisari, a činili su je još američki diplomata Strob Talbot i specijalni izaslanik ruskog predsednika Jeljcina, Viktor Černomirdin.

Poslednje bombe na teritoriju SRJ pale su 10. juna 1999. godine, oko 13 časova i 30 minuta, na teritoriju sela Kololeč, u opštini Kosovska Kamenica.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • +384

    24.03.2019 11:49
    Srbija ima neverovatan dar da pristane na sve, ali tek posle malo batina. Drzave oko nas imaju malo drugaciju taktiku.
    Sta mislite, koja je bolja?
    Ko ce da plati svu tu stetu? Izgubljene zivote, izgubljene sanse za razvoj, izgubljeno vreme (30 godina u mraku nacionalizma)?
    Da li se neko seca reci Ante Markovica pred raspad SFRJ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?