Banja Luka: "Pravda za Davida" - protesti koji su promenili grad

Pitanje „Ko je ubio Davida?" zauvek je promenilo Banja Luku, iako još uvek čeka odgovor.

 

Davor Dragičević na jednom od okupljanja građana na trgu
BBC
Davor Dragičević prvi put je pitanje „Ko je ubio Davida?" postavio pre godinu dana

 

Pre godinu dana, na Trgu Krajina u Banja Luci, Davor Dragičević prvi put je glasno upitao ko je ubio njegovog sina Davida i poveo najveće građanske proteste koje je Republika Srpska videla u poslednjih nekoliko godina.

Na trgu danas nema „Davidovog srca" - improvizovane simbolične statue u obliku srca i stisnute pesnice sa Davidovom slikom u sredini, oko kojeg su građani palili sveće i provodili noći protestujući.

Sa obližnjeg spomenika obrisan je i natpis „Davidov trg", neformalni naziv ovog platoa tokom prethodnih godinu dana.

Umesto na trgu, građani sada svakodnevno pale sveće u porti obližnje crkve.

Smrt Davida Dragičevića još nije razjašnjena, ali je pitanje „Ko je ubio Davida?" duboko promenilo glavni grad Republike Srpske, kažu sagovornici BBC-ija na srpskom.

„Umesto da se bavi time, policija pokušava da diskredituje čitavu grupu 'Pravda za Davida' i unište svaki pomen na Davida", kaže Nikolina Učur, strina ubijenog mladića.

U pisanom odgovoru za BBC na srpskom, koje potpisuje glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir, piše da se u ovom predmetu preduzimaju istražne radnje koje prema zakonu moraju ostati tajna za javnost.

„Istraga je tajni dio postupka, To je princip koga se tužilaštvo i tužioci u svakom predmetu strogo drže i poštuju. U ovoj istrazi ovo pravilo je više puta narušeno sa različitih strana", navodi se u odgovoru.

Porodica je prijavila Davidov nestanak 18. marta 2018, a telo je pronađeno nekoliko dana kasnije.

Kako su propusti u istrazi postajali očigledniji, podrška grupi „Pravda za Davida" je rasla - u centru Banja Luke sve je više ljudi svakodnevno zahtevalo od nadležnih da reše slučaj.

I tako je bilo svakog dana, dok krajem prošle godine svet nije obišla slika „čišćenja" trga - policija se u decembru sukobila sa okupljenim građanima i uhapsila roditelje ubijenog mladića.

„Taj događaj je u potpunosti promenio Banja Luku. Mi smo imali jednog uspavanog, bezvoljnog i apatičnog građanina koji nije ni na šta reagovao.

„Sada se to promenilo - građani su jednostavno pokazali da se toliko ne boje", kaže politikološkinja iz Banja Luke Tatjana Topić za BBC na srpskom.

„Nije ovo Divlji Zapad"

 

Levo:
BBC
Levo: "Davidov trg", sepmtebar 2018; Desno: Trg Krajine, mart 2019.

 

U noći kada je nestao, strina je poslednja videla Davida.

„Došao je kod nas u kafić, rekao je da se potukao i ko će biti kriv ako mu se nešto desi te noći. Ta osoba nikada nije procesuirana.

„Ovim rečima sam mu odgovorila: 'Pusti neka te istuku i ideš kući, neće te niko ubiti, nije ovo Divlji zapad, ovo je Banja Luka'", priseća se Nikolina noći 18. marta 2018. godine.

Davidovo telo pronađeno je šest dana kasnije na ušću reka Crkvene i Vrbas.

Visoki policijski funkcioneri saopštili su na konferenciji za medije 26. marta da David nije ubijen, već da je u noći kada je umro bio drogiran, opljačkao jednu kuću naselju Lauš, a potom slučajno upao u reku gde se utopio.

Upravo ovo obraćanje javnosti pokrenulo je najveći građanski protest u Republici Srpskoj. Već sledećeg dana, stotine građana izašlo je na trg u podršci mladićevom ocu koji je optužio policijske čelnike da „namerno" zataškavaju slučaj.

Skoro sto dana nakon pronalaska tela i posle burne reakcije javnosti, nadležno tužilaštvo je započelo istragu o ubistvu.


Problemi u istrazi:

  • Ministar policije Dragan Lukač je tokom obraćanja u Skupštini rekao je da je u krvi Davida Dragičevića pronađen LSD.
  • Dodatnim veštačenjem u Austriji, na zahtev porodice, utvrđeno je da David nije imao tragove droge u krvi.
  • Iz dokaznog materijala nestao je Davidov donji veš koji je imao na sebi kada je pronađen. Porodica veruje da se radi o pokušaju prikrivanja bioloških dokaza da je mladić ubijen. Glavni okružni tužilac Želimir Lepir potvrdio je nestanak ovog dokaznog materijala, ali ne smatra da taj akt ima veliki značaj u istražnom smislu.
  • U maju 2018, policijski zvaničnici odgovarali su na pitanja posebnog skupštinskog anketnog odbora o istrazi o smrti Davida Dragičevića.
  • Glavni inspektor Siniša Kostrešević je tada rekao da ne može da tvrdi da je David uopšte bio u kući za koju je ranije policija saopštiola da je opljačkao.
  • U septembru su podignute optužnice protiv dvojice policajaca zbog manipulisanja dokazima u istrazi, kao i protiv patologa Željka Karana.

Davor Dragičević danas tvrdi da je ubistvo njegovog sina organizovano i da su ga izvršili pojedini pripadnici MUP-a Republike Srpske uz saglasnost ili prećutno odobravanje samog vrha policije.

On takođe tvrdi da je Davidovo ubistvo planirano, te da je mladić prethodno otet.

MUP i Tužilaštvo su demantovali ove navode, rekavši da nijedan dokaz koji imaju za sada ne upućuje na takav scenario.

 

Davor Dragičević tokom druge sahrane Davida Dragičevića u Beču
Udruženje građana "Pravda za Davida"
Razočarani odnosom države prema ubistvu njihovog sina, Davidovi roditelji odlučili su da ekshumiraju njegovo telo i sahrane ga u Beču

 

Protesti - godinu dana kasnije

Usledilo je skoro 300 dana svakodnevnih protesta.

Pokret „Pravda za Davida" na čelu sa Davorom Dragičevićem prerastao je u najveći takav pokret u Bosni i Hercegovini - građani širom zemlje, ali i u dijaspori, okupljali su se i pružali podršku porodici ubijenog studenta.

Osnovni zahtev ostao je odgovor na pitanje ko je ubio Davida, ali su se mogli čuti i zahtevi za pravnom i uređenom državom i boljom zaštitom ljudskih prava.

Zvaničnici Republike Srspke, kao i njima bliski mediji, uglavnom su ovu vrstu borbe videli kao pokušaj rušenja vlasti.

Nakon 25. decembra 2018. godine, kada se policija sukobila sa građanima koji su odbijali da napuste trg, protesti „Pravda za Davida" preselili su se u portu crkve pored centralnog gradskog Trga Krajina.

„Znaju ko ga je ubio i oni ga štite. Ja ne znam ko je ta osoba toliko vredna svega ovoga da ti proteruješ svoj narod", kaže Davidova strina, gledajući sa balkona kafića na ovaj trg.

Svakog dana građani u tišini pale sveće u crkvi, i brzo se razilaze.

U Banja Luci nema Davidovih roditelja. Majka Suzana vratila se u Austriju, gde već godinama živi.

Davor se, kako kaže, sklonio "da ga ne ubiju kao njegovog sina".

Ni David nije sahranjen u rodnom gradu. Razočarani postupanjem nadležnih institucija i države, roditelji su odlučili da ekshumiraju telo i sahrane ga u Beču.

Mnogi istaknutiji članovi grupe „Pravda za Davida" su takođe napustili zemlju tvrdeći da trpe pritiske i pretnje.

„Živim ovde trideset godina i za vreme rata se nisam osećala kao što se sada osećam.

„Da policija proteruje svoj narod, da narod nema pravo glasa i mišljenja, to nisam mogla da zamislim da se može dešavati u Banja Luci, u mom gradu", kaže Učur.

Istraga u toku

Slučaj Dragičević je od samog početka pod lupom javnosti - sve je počelo konferencijom za štampu MUP-a, a potom su se o slučaju izjašnjavali i najviši državni funkcioneri kao i poslanici u Skupštini.

Propusti u istrazi bili su predmet posebnog skupštinskog Anketnog odbora.

U tužilaštvo svi upiru prst - i oštećena porodica i policija, ali i član predsedništva BiH i bivši predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je pre nekoliko meseci najavio proteste ispred tužilaštva ako se slučaj ne reši.

Iz međunarodne zajednice takođe su pokazali interesovanje za dešavanja u Banja Luci - Evropski komesar za proširenja Johanes Han nedavno je poručio da je slučaj potrebno rešiti što pre, dok je OEBS osudio nasilno prekidanje okupljanje demonstranata u decembri 2018. godine.

Advokat porodice Dragičević Ifet Feraget kaže da ni istraga koja je u toku nije valjana.

„Ovde istraga nije u toku, zato što, da bi bila u toku, mora biti adekvatna, dakle odgovarajuća i blagovremena.

„Ona to nije, jer je započeta sa čitavih sto dana zakašnjenja, što je najveći propust tužilaštva", kaže advokat Feraget za BBC.

Međutim, iz Tužilaštva odgovaraju da se istraga vodi u pravcu u kom je vođena od početka.

„Na temelju do sada utvrđenih činjenica stoji i dalje postojanje osnova sumnje da je David Dragičević nastradao u sukobu sa tri nepoznata lica na obali rijeke Crkvene u banjalučkom naselju Lauš, u toku noći 17./18.03.2018.

„Porodica oštećenog Davida Dragičevića je i ranije iznosila svoje sumnje u njegovu smrt (da je zatočen,silovan, itd.) međutim, ovo Tužilaštvo je do sada više puta u javnosti demantovalo navode porodice", piše u odgovoru.

Iz tužilaštva kažu da je sledeći korak u istrazi dobijanje novih nalaza koji su dati na veštačenje.

Feraget je podneo i apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog propusta u istrazi ali i kršenja ljudskih prava Davidovog oca Davora, koji je, kako tvrdi, diskriminisan.

„Stavljen mu je na teret čitav niz prekršaja - od narušavanja javnog reda i mira do ugrožavanja beѕbednosti ministara policije i nasilnog rušenja ustavnog poretka. Notorna pravna glupost, zato što je celo vreme zahtevao istinu i pravdu mirno i dostojanstveno", dodaje.

„...Odavde odlaze ne samo živi nego i mrtvi"

Tokom protesta, članovi pokreta nazivani su opozicijom i „stranim plaćenicima", kaže Tatjana Topić.

„Vlast je koristila oproban recept - svi oni koji postavljaju pitanja i promišljaju i traže odgovore budu etiketirani na taj način. Ranije su to bili pojedinci, novinari, političari, a sada su to i obični građanin Banja Luke koji traže pravdu", kaže ona.

 

Davor Dragičević na jednom od okupljanja građana u Banjaluci
Udruzenje gradjana "Pravda za Davida"
Hiljade građana stajalo je iza Davida tokom jednogodišnje borbe za istinu o ubistvu

 

Sila koju je primenila policija u decembru izazvala je ogorčenje među građanima, kaže Topić.

Međutim, protesti su pokazali i nešto novo - da se građani ne plaše, objašnjava ona.

„Strah je opet nešto što je vezivno tkivo pomoću kojeg ovde na vlasti decenijama opstaju upravo ovakve politike", kaže ona.

Banja Luka je danas tužan grad, smatra Topić.

„Došli smo u situaciju da su institucije nalazile opravdanja i obrazloženja za ubistvo mladog čoveka. Tužno je i to što je izvršena ekshumacija, i što je David sahranjen u Austriji.

„Tako odavde odlaze ne samo živi nego i mrtvi", kaže Topić.

Nikolina Učur nije otišla, ali kaže da se u Banja Luci više ne oseća bezbedno.

Ako se odluči na odlazak, to ne znači da odustaje od borbe za istinu i pravdu, kaže.

„Dok god se ovo ne reši, mi nećemo odustati, ne znam zašto oni misle drugačije.

„Priznajte greške i otkrijte ubice i Pravda za Davida će vam se skinuti sa grbače", poručuje Učur.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Pera

    28.03.2019 09:30
    Pravda
    Pravda za Davida i Dženana i svu našu decu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.