Ulični kanabis sadrži "opasne tragove fekalija"

Istraživanje pokazuje da je hašiš zaražen zbog načina na koji je unesen u zemlju

 

Džoint
Getty Images
Oko 40 odsto uzoraka ima čak i miris izmeta.

 

Smola kanabisa koja se prodaje na ulicama Madrida zaražena je opasnom količinom fekalija, pokazuje istraživanje.

Tragovi bakterije Ešerihija koli i Aspergilus gljive pronađeni su u 90 uzoraka kupljenih širom španske prestonice.

Hašiš valjkastog oblika umotan u plastičnu foliju je najproblematičniji, navodno zbog načina na koji je prokrijumčaren u zemlju.

Oko 40 odsto uzoraka ima čak i miris izmeta, navodi glavni istraživač.

Kupovina, prodaja i uvoz kanabisa su zakonom zabranjeni u Španiji, baš kao i konzumiranje u javnosti - iako tehnički nije zabranjeno uzgajati hašiš za ličnu upotrebu, pod uslovom da biljka nije vidljiva za javnost i da se konzumira u privatnosti.

Kako je istraživanje sprovedeno?

Hoze Manuel Moreno Perez, farmakolog iz Madrida, sakupio je uzorke hašiša od uličnih dilera, kako u gradu, tako i sa periferije.

Cilj mu je bio da utvrdi da li je droga koja se prodaje na ulici bezbedna za konzumiranje.

Njegov tim je izdvajao uzorke po obliku - bilo je onih u obliku žireva i sličnih sitnih plodova - kako bi utvrdili da li su određeni oblici više zaraženi od drugih.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Forensic Science International.

Šta pokazuje istraživanje?

Otkrili su da 93 odsto paketića u obliku žira sadrži visok nivo bakterije Ešerihija koli. Isto važi i za 29.4 odsto onih u obliku malih poluga.

Oko deset odsto uzoraka je bilo zaraženo i Aspergilus gljivom, koja može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Većina uzoraka - 88.3 odsto - nije bezbedna za konzumiranje.

Doktor Perez je kasnije objasnio način na koji je droga zaražena, kao i zašto tako miriše, španskim novinama El País.

Veća je verovatnoća, objasnio je, da paketići u obliku žireva budu zaraženi zbog načina na koji su uneseni u zemlju - krijumčari bi kanabis uvili u plastičnu foliju i progutali, a zatim bi ih, po uzimanju laksativa, izbacili u klozetsku šolju. Te iste paketiće bi kasnije prodavali dileri.

Pored higijenskih problema, kakvi su zdravstveni rizici?

Prema rezultatima istraživanja, rizici koje nose Ešerihija koli i Aspergilus su dovoljno veliki da se ulična prodaja hašiša nazove „opasnom po javno zdravlje".

Infekcija bakterijom Ešerihija koli može da izazove dijareju, povraćanje, bolove u stomaku, groznicu i krv u stolici - a kod nekih osoba ovo može dovesti do težih komplikacija.

U međuvremenu, Aspergilus može da izazove ozbiljne tegobe ljudima koji pate od respiratornih problema, poput astme, ili ljudima sa slabim imunitetom.

Istaživanje pokazuje da je ovo posebno rizično za ljude koji boluju od raka, jer ponekad ti pacijenti konzumiraju kanabis kako bi lakše podneli hemioterapiju.

„Ovi pacijenti imaju oslabljen imuni sistem, što znači da infekcija izazvana konzumiranjem zaraženog hašiša može da bude fatalna", navodi se u istraživanju.

  • pirana

    05.04.2019 13:51
    Legalizujte ga pa necemo imati takvih problema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC