Brunejski hoteli uklonjeni sa društvenih mreža zbog zakona koji zabranjuju homoseksualnost

Luksuzni hoteli su izbačeni sa internet platformi kao reakcija na homofobne zakone, koji bi trebalo dodatno da budu pooštreni u ovoj zemlji.
Zastava duginih boja - simbol LGBT pokreta
Getty Images
Zastava duginih boja - simbol LGBT pokreta

Internet stranice hotela čiji je vlasnik država Bruneji izbačene su ili su nedostupne korisnicima na društvenim mrežama, kao reakcija na pooštravanje tamošnjih zakona koji zabranjuju homoseksualnost.

Zvaničnici Bruneja su ove nedelje najavili da će ubuduće „striktno poštovati islamsko učenje" - i kažnjavati gej seks bude bičevanjem ili kamenovanjem do smrti.

Javne ličnosti, uključujući i holivudskog glumca Džordža Klunija, pozvali su na bojkot brunejskih hotela.

Koje hotele poseduju Bruneji?

Reakcije na društvenim mrežama su bile sve oštrije nakon što je voditeljka američke TV emisije Elen Dedženeris na Tviteru objavila spisak hotela koji su u vlasništvu sultana od Bruneja, i pozvala na njihov bojkot.

https://twitter.com/TheEllenShow/status/1113177461276082177


Profilima ovih devet hotela ne može ce pristupiti preko društvenih mreža, a neki od naloga su i obrisani.

Osam njih je uklonjeno ili deaktivirano na Tviteru, dok je hotel „Prinčipe de Savoja" u Italiji „zaštićen", što znači da i dalje postoji, ali da se njegovi postovi ne vide.

Nalozi na Instagramu su takođe obrisani, s tim što su profili tri hotela, „L Moris" i „Plaza" u Atini i „Eden" u Rimu, postali „privatni" - njihove objave se ne vide.

Na Fejsbuku su „nedostupni", odnosno, ako korisnici pokušaju da otvore te stranice pojaviće im se obaveštenje da je u pitanju greška.

„Dorčester kolekšn", kompanija koja upravlja ovim hotelima, ranije je na sajtu objavila da neće „tolerisati nijednu vrstu diskriminacije".

Bojkot se proširio i na vazdušnu sferu. Aviokompanije „Virdžin Australija" i „STA Travel" najavile su kraj saradnje sa kompanijom „Rojal Bruneji erlajns", jer se protive zakonima za koje smatraju da krše prava LGBT zajednice.

https://twitter.com/STATravel_UK/status/1114098336401956864

Na internetu su se pojavile brojne kritike, posebno osoblja u firmi „Dorčester" - pitali su hoće li zaposleni, koji su gej, „biti na spisku za kamenovanje".

Drugi su se usprotivili i izrazili saosećajnost sa ljudima koji tamo rade.

Bilo je i komentara da će od bojkota „patiti samo zaposleni", ali ne i sultan od Bruneja.

Ipak, ovi komentari su možda podstakli i „Dorčester kolekšn" da blokira sopstvene naloge, zbog, kako se navodi, „maltretiranja kojima su njihovi zaposleni izloženi" na internetu.

https://twitter.com/DC_LuxuryHotels/status/1113467820749271040


Sajtovi za rezervaciju hotela podržali akciju

Podršku ovom protestu protiv lanca hotela dao je i sajt i „Trip advajzor", onemogućivši im da budu na njihovoj platformi.

Administratori su saopštili da je ova odluka „u skladu sa poslednjim događajima koji su privukli medijsku pažnju":

„Nemoguće je videti iskustva korisnika iz prve ruke i privremeno smo obustavili objavljivanje novih recenzija".

Nije poznato da li slična ograničenja postoje na još nekim mestima, ali jučerašnje kritike pojavile su se i na sajtu „Jelp".


  • Gyorgy Kluni

    06.04.2019 12:38
    Ispravka
    „L Moris" i „Plaza Atine" su u Parizu, a ne u Atini
  • Vime

    06.04.2019 12:31
    Ako hoćete da ga lupite po džepu uvedite mu sankcije na naftu ili tako nešto, ovi hoteli su tolika sića za njega da je verovatno i zaboravio da ih ima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC