Severna Makedonija: Stevo Pendarovski prvi predsednik posle promene imena zemlje

Kandidat vladajućeg SDSM-a i DUI-ja pobedio Gordanu Siljanovsku Davkovu sa oko 60 hiljada glasova razlike u drugom krugu izbora.
Skoplje, 5. maj 2019.
BBC
Stevo Pendarovski (za govornicom) obraća se pristalicama uz premijera Zorana Zaeva (stoji, desno od njega)

Stevo Pendarovski izabran je za prvog predsednika Severne Makedonije nakon što je u drugom krugu izbora pobedio kandidatkinju opozicije Gordanu Siljanovsku Davkovu.

Kandidat koalicije vladajućih Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Demokratske unije za integraciju (DUI) osvojio je 51,68 odsto, dok je kandidatkinja VMRO-DPMNE osvojila 44,71 odsto glasova, pokazuju podaci Državne izborne komisije Republike Severne Makedonije (DIK).

„Ovo je pobeda većine građana Severne Makedonije, nezavisno od etničke ili političke pripadnosti - produžavamo zajedno napred.

Izabrali smo zagarantovani put napred - za ljude, zemlju, put ka NATO i Evropskoj uniji, ka razvijenom svetu gde pripadamo", rekao je pobednik izbora Stevo Pendarovski po objavljivanju rezultata.

Gordana Siljanovska Davkova poručila je da je Pendarovski pobedio, ali da ona nije izgubila bitku jer je podržao ogroman broj birača.

Zaev za BBC: Referendum je pozitivna lekcija i za Evropu

Šta za Makedoniju i Balkan znači korak ka NATO-u

Ko su kandidati za predsednika Severne Makedonije

Izbori su uspeli jer je na glasanje izašlo više od neophodnih 40 odsto birača - prema podacima DIK-a, glasalo je 46,44 odsto upisanih u birački spisak.

Bili su ovo prvi izbori posle potpisivanja Prespanskog sporazuma kojim je rešen višedecenijski spor zvaničnih Skoplja i Atine oko imena Makedonije.

  • N.Sad

    06.05.2019 06:53
    Kako izjavi albanski političar iz S. Makedonije ,,Albanci su pobedili na izborima''.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?