Čelsi Mening: Glavni izvor informacija Vikiliksa na slobodi

Bivša analitičarka američke vojne obaveštajne službe Čelsi Mening može ponovo biti optužena zbog odbijanja da svedoči u istrazi o Vikiliksu.
Čelsi Mening
EPA
Čelsi Mening: Neću se povinovati ovoj ili bilo kojoj drugoj poroti

Bivša analitičarka američke vojne obaveštajne službe Čelsi Mening puštena je iz zatvora, iako je odbila da svedoči u istrazi o Vikiliksu.

Čelsi Mening (31) bila je u zatvoru 62 dana, nakon što je sudija iz Virdžinije lišio slobode.

Pred porotom će se ipak pojaviti 16. maja.

Ona je 2013. proglašena krivom za špijunažu, odavanje vojnih tajni Vikiliksu. Prvobitno je osuđena na 35 godina zatvora, ali je pomilovana.

Mening je rekla sudiji da će „prihvatiti svaku kaznu", ali da nema nameru da svedoči.

„Danas je istekao rok koji je porota donela pre 62 dana. Čelsi je puštena iz zatvora Aleksandar", rekao je njen advokat i dodao da iako je puštena na slobodu, ona je odmah dobila novi poziv za sud.

Postoji mogućnost da se Čelsi vrati u zatvor, ukoliko bude dokazano da nije poštovala sud.

„Ona će nastaviti da odbija da daje odgovore o istrazi Vikiliksa i iskoristiće svaku pravnu mogućnost za svoju odbranu".

Kada je odbila da svedoči u martu, njeni advokati su zahtevali da ostane u kućnom pritvoru zbog zdravstvenog stanja, ali je predlog odbačen.

Mening je uhapšena 2010. godine u Iraku zbog sumnje da je dostavila više od 700.000 poverljivih dokumenata i video snimaka pomenutom sajtu.

Bivši predsednik SAD Barak Obama ju je pomilovao uz obrazloženje da kazna nije adekvatna delima za koje je proglašena krivom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?