Dan pobede: Kako je Srbija u ritmu "kaljinke" obeležila pad fašizma

Srbija je dva dana obeležavala Dan pobede u Drugom svetskom ratu, koji je uglavnom prošao u znaku Rusije.

 

Niš, 10. maj 2019.
Ivan Dinic
Pripadnici Vojske Srbije na paradi u Nišu

 

„Ura, ura, ura", čulo se 9. maja sa Crvenog trga u Moskvi, tokom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom.

Oko 2.000 kilometara dalje, Srbija je obeležavala isti datum - i to u dva dana.

Prvo je u sredu kroz nekoliko gradova prošao „Besmrtni puk", uz koncert ruskih i srpskih umetnika u centru Beograda, da bi dan kasnije u Nišu održana vojna parada, kojoj je prisustvovao državni vrh.

Zbog čega je važno da Srbija proslavi Dan pobede?

„Zato što smo bili na pobedničkoj strani i zato što smo podneli velike žrtve", kaže za BBC na srpskom istoričar Mile Bjelajac.

„Važno je i zato što treba podsećati mlade, koji su toliko udaljeni od svih tih događaja, da postoje pokušaji da se pobeda iz 1945. na neki način relativizuje...

„Dolaze neke nove generacije kojima je daleka i istorija Drugog svetskog rata, a kamoli nešto dalje".

Iako i dalje traju rasprave o tome da li je Srbija tokom Drugog svetskog rata imala dva antifašistička pokreta ili jedan - ovaj 9. maj prošao je u znaku Rusije.

 

Dan pobede
BBC/Lazara Marinković
Obeležavanje Dana pobede u Beogradu

 

Beograd

Na obeležavanju Dana pobede u prestonici Srbije sve je prošlo u tonu srpsko-ruskog prijateljstva.

Ispreplitane zastave Srbije i Rusije dočekivale su građane sa bine kod Skupštine grada, gde je održan koncert u organizaciji Ruskog doma.

Prethodno su ministri Zoran Đorđević i Nenad Popović, poznat po proruskim izjavama, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ruski ambasador Aleksandar Čepurin postavili venac na Spomen-groblje oslobodiocima Beograda.

„Srbi i Rusi su braća po oružju. Ovo je dan kada treba da pamtimo svakog srpskog i ruskog heroja, od maršala do vojnika", izjavio je Čepurin.

Centralnim gradskim ulicama prošao je i „Besmrtni puk", u kojem je bilo i gostiju iz Rusije i pripadnika „Noćnih vukova".

Na kraju su građani ispred Skupštine grada mogli besplatno da pogledaju film „Balkanska međa", u kojem glavnu ulogu igra Miloš Biković.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže za BBC da to predstavlja „sve više kopči vezanosti za Rusiju, a samim tim i udaljavanja od Evropske unije".

Kako ističe, dok je Delegacija EU u Domu sindikata organizovala prijem povodom Dana pobede, sa platoa ispred Skupštine grada je odjekivala - „kaljinka".

„Da li je to još jedan od načina da Rusiji izrazimo zahvalnost zbog Kosova, što mi je najbliže na pameti, ili je iskrena ideološka orijentacija - ne znam.

„Ono u što sam siguran jeste da je to gubitak nečeg našeg autentičnog... Srbija ima svako pravo da sama slavi Dan pobede, a ne da se pridružuje ruskoj proslavi".

 

Besmrtni puk u Beogradu
BBC/Lazara Marinković
Besmrtni puk u Beogradu, tokom kojeg građani nose slike predaka stradalih u Drugom svetskom ratu

 

Niš

I u Nišu je Dan pobede obeležavan dva dana.

U sredu je kroz grad prošao „Besmrtni puk", na čijem čelu je bio general u penziji Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, koji je pred Haškim tribunalom osuđen za ratne zločine.

Lazarević se i obratio okupljenima.

„U srpskom čoveku je ugrađen genetski kod, a to su nepokor, patriotizam i slobodoljublje. Mrtve junake i heroje zemlje ne zaboravite, a žive poštujte", rekao je.

Tim povodom oglasio se ambasador Sjedinjenih Država Kajl Skat.

„Sramota je da osuđeni ratni zločinac korača ispred onih koji žele da odaju počast saveznicima koji su umirali boreći se za pravdu i mir u Evropi. Dan Evrope = evropske vrednosti", tvitovao je Skat.

U međuvremenu su položeni venci u čast sovjetskih vojnika koji su učestvovali u oslobođenju grada.

Gradska vlast Niša je i podržala događaj i učestvovala u njemu - od gradonačelnika, do načelnice Nišavskog okruga, navode Južne vesti.

Dan kasnije, u četvrtak, Niš je bio domaćin centralne proslave, kada je ulicama prošla parada „Odbrana slobode", uz prisustvo državnog vrha, kao i vrha Republike Srpske.

Na paradi je učestvovalo više od 4.000 vojnika i policajaca, kao i sve vrste vozila od tenkova do aviona koji su nadletali grad.

Zbog čega je parada održana u petak, a ne u četvrtak, nije zvanično saopšteno.

 

Besmrtni puk u Nišu
Fonet
Besmrtni puk u Nišu

 

Šta kažu zvaničnici?

Predsednik Vučić je u četvrtak, tokom regionalnog samita Brdo-Brioni u Tirani, govorio o Danu pobede.

„Srpski narod je jedan od, proporcionalno, pet najstradalnijih naroda u svetu, i u Prvom i Drugom svetskom ratu, i ovo je za nas veliki dan, uz Dan Evrope, koji je takođe važan", rekao je Vučić.

Isto je ponovio i dan kasnije tokom prijema povodom Dana pobede organizovao šef delegacije EU Sem Fabrici.

Tom prijemu je takođe prisustvovao čitav državni vrh, među kojima su premijerka Ana Brnabić, kao i ministri Branko Ružić, Zoran Đorđević i Goran Trivan, a tu su bili i ambasadori SAD i Britanije Kajl Skat i Denis Kif.

Predsednik Srbije je Dan pobede čestitao i ruskom predsedniku Putinu.

„Čestitam i bratskom ruskom narodu, koji je veliku pobedu u Drugom svetskom ratu izvojevao svojim vanvremenskim patriotizmom, junaštvom i žrtvovanjem", navodi se u pismu.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Lala

    10.05.2019 20:39
    Crnjak
    Moj deda je bio na ruskom frontu, danas imam puno rodbine u rusiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC