Napad u Pakistanu: Ekstremisti pucali u luksuznom hotelu u Beludžistanu

Pucnjava u hotelu sa pet zvezdica trajala je nekoliko sati, saopštili su zvaničnici.
Perl Kontinetal hotel, Gvadar
AFP
Perl Kontinetal hotel je popularan među stranim turistima

Trojica naoružanih napadača usmrtili su najmanje jednog čuvara u napadu na luksuzni hotel u pakistanskoj provinciji Beludžistan.

U razmeni vatre sa policijom, koja je trajala nekoliko sati - napadači su ubijeni, saopštili su zvaničnici.

Napad i pucnjava koja je usledila dogodili su u hotelu Zaver Perl Kontinental sa pet zvezdica u strateški važnom lučkom gradu Gvadar.

Portparol hotela je saopštio da u tom periodu zbog Ramazana nije bilo ni gostiju, ni mnogo zaposlenih.

Odgovornost za napad preuzela je separatistička Oslobodilačka vojska Beludžistana (OVB).

Oni su saopštili da je hotel izabran kao središte multimilijarderskog kineskog projekta i da je usmeren ka Kinezima i drugim investitorima.

Militantne grupe u Beludžistanu protove se kineskim ulaganjima, jer smatraju da domaće stanovništvo od toga nema mnogo koristi.

Šta dosad znamo o napadu?

Naoružani napadači zasuli su mecima hotel, u koji uglavnom dolaze strani zvaničnici i investitori, oko 16:50 po lokalnom vremenu i tada je ubijen najmanje jedan čuvar koji je pokušao da ih zaustavi na ulazu.

Policijske snage ušle su hotel za napadačima i razmena vatre trajala je sve dok nisu opkolili teroriste na stepeništu kod poslednjeg sprata.

Pošto je u toku muslimanski sveti mesec Ramazan, u hotelu nije bilo gostiju, već samo nekoliko članova osoblja, rekao je portparol hotela za BBC.

Prethodno su mediji izvestili da su gosti bezbedno evakuisani.

Hotel je smešten na uzvišenju odakle se pruža pogled na luku Gvadar i Arabijsko more, u koju Kinezi mnogo ulažu u okviru kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (KPEK).

Koridor, između ostalog, podrazumeva mrežu puteva, železnica i gasovoda koji spajaju ove dve zemlje.

Ambasada Kine u Pakistanu je na Tviteru osudila napad, koji je usledio nekoliko nedelja nakon što su naoružani napadači u ovom regionu ubili 14 osoba i 11 vojnika.

Luka Gvadar deo je velikih kineskih investicija u ovaj region
Reuters
Luka Gvadar mesto je velikih kineskih investicija u ovaj region

Zabrinjavajuće ugrožavanje sigurnosti

Analiza Sekundera Kermanija, dopisnika BBC-a iz Pakistana

Gvadar je grad u kome je vojska veoma prisutna. I kineski i pakistanski zvaničnici posmatraju ga kao svojevrsni centar kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora, koji treba da poveže zapadni deo Kine sa Arabijskim morem.

Kada sam sa međunarodnim novinarima posetio ovaj lučki grad 2017. putovali smo u konvojima, uz oružanu pratnju i odseli smo upravo u ovom hotelu koji je napadnut.

Zato ovaj napad zabrinjava u kontekstu narušavanja bezbednosti, a nije prvi put da ove militantne grupe napadaju Kineze.

Prošle godine Oslobodilačka vojska Beludžistana napala je kineski konzulat u Karačiju.

Zvaničnici i Pakistana i Kine poručili su da ovaj napad neće poljuljati blisku saradnju ove dve zemlje, ali militanti u ovoj oblasti i dalje predstavljaju veliku opasnost za izvodljivost projekta KPEK.


Kakava je situacija u Beludžistanu?

Kao dugogodišnje uporište pobunjenika Beludžistan je najsiromašnija i najmanje razvijena pakistanska oblast.

Na zapadu se graniči sa Avganistanom i Iranom.

Privreda im se zasnivala na prirodnim resursima, uglavnom prirodnom gasu, sve do kineskih ulaganja u projekat KPEK, koji je deo ambicioznog poduhvata Pojas i put.

Ovde deluje nekoliko militantnih grupa - pakistanski talibani, OVB i sunitska ekstremistička grupa.


Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC