Poljska: Aktivistkinja uhapšena zbog LGBT ikone Device Marije

Poljska policija je došla u kuću aktivistkinje u 6 ujutru sa optužbom za vređanje religijskih osećanja.
LGBT devica marija ikona poljska
Getty Images
Naša Gospa od Čestohove je cenjena katolička ikona u Poljskoj - a novi dizajn je uznemirio mnoge

Poljska aktivistkinja za građanska prava koja je napravila slike Device Marije sa oreolom u duginim bojama kaže da je to uradila iz protesta prema onome što naziva „isključivanje LGBT ljudi iz društva" koje vrši katolička crkva u ovoj zemlji.

Slike Elzbiete Podlesne pojavile su se na kantama za smeće i mobilnim toaletima u gradu Ploku krajem prošlog meseca kao reakcija na Uskršnju izložbu gde su bili istaknuti slogani o zločinima i grehovima.

Na listi hrehova bili su i „rod" i „LGBT".

„Neverovatno mi je da se ovako nešto dešava u 21. veku u centru Evrope", rekla je Podlesna za BBC.

„Niko ne bi smeo da bude isključen iz društva. Seksualna orijentacija nije ni greh ni zločin, a Devica Marija bi zaštitila te ljude od crkve i sveštenika koji misle da je u redu osuđivati druge", dodala je ona.

Slika koju je Modlesna izabrala bila je ikona „Naše Gospe od Čestohove". Katolici širom Evrope izuzetno cene ovu ikonu, a simbolično je krunisana kao „kraljica Poljske" u 17. veku.

Elzbieta Podlesna
BBC
Elzbieta Podlesna tvrdi da katolički konzervatizam marginalizuje LGBT ljude

Elzbieta Podlesna radi kao psihoterapeutkinja u bolnici. Ali početkom prošle nedelje, policija je probudila nešto malo posle 6 sati ujutru i pretresla njen stan u Varšavi - zaplenivši tom prilikom laptopove, mobilne telefone, USB memorije, pa čak i stare flopi diskove.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Joakim Brudzinski je u tvitu pohvalio akciju policije i napisao: „Sve te gluposti oko slobode i 'tolerancije' ne daju NIKOME za pravo da vređa osećanja vernika".

protest lgbt ikona poljska
Getty Images
Mnogi su izašli na ulice da bi podržali Podlesnin rad i aktivizam

Varšavska kacelarija Helsinške fondacije za ljudska prava saopštila je da se postupci policije mogu okarakterisati kao „namerno targetirana represija" jer je Podlesna dobro poznata aktivistkinja.

Tokom 2016. godine učestvovala je u organizaciji protesta više desetina hiljada žena kojim su uspešno zaustavljeni planovi da se abortus u potpunosti zabrani.

Takođe je bila i u jednoj od malih grupa žena koje se fizički napali i pljuvali mladići jer su držale postere sa ispisom „stop fašizmu" tokom marša za Dan nezavisnosti 2017. godine u organizaciji nacionalista i ekstremno desničarskih organizacija.

Vodeća svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnal je pozvala vlasti u Poljskoj da odbace njen slučaj i da joj dozvole da nastavi sa aktivnostima bez uznemiravanja i odmazde vlasti.

„Odbijam naredbe da ućutim jer postoji šansa da će neko da bude isprovociran. Probudite se, branitelji ljudskih prava. Napustite kancelarije, izađite napolje i recite da to nije fer", rekla je Podlesna.

Neki Poljaci su pokazali podršku noseći Bogorodice sa oreolom duginih boja u Varšavi ili stavljajući istu sliku na svoje profilne fotografije na društvenim mrežama.

protest poljska lgbt ikona marija
Reuters
Protest protiv hapšenja Elzbiete Podlesne

Elsbieta Podlesna, koja jeste vernica ali nije aktivna katolkinja, kaže da je zbog svoje akcije dobila pretnje smrću.

„Rekla bih da nešto nije u redu sa tim osećanjima ako ih povređuje ovako nešto. To je izuzetno površno", rekla je ona.

Pored slike ikone, u kante za đubre je stavila i spisak imena katoličkih biskupa koji su navodno štitili sveštenike optužene za seksualno zlostavljanje dece.

Ovaj problem je prisutan u poljskim medijima nakon premijere dokumentarca „Samo nemoj nikome da kažeš" na Jutjubu, u kojem su prikazane potresne ispovesti i snimci nekih žrtava koje su se suočile sa svojim zlostavljačima.

Fratar Darius Olejnizak - koji je prikazan kako radi sa decom iako ima životu zabranu za rad sa maloletnicima nakon što je osuđen za seksualno zlostavljanje dece - napustio je svoje prostorije u Varšavi i podneo zahtev da se raščini kao sveštenik.

Nadbiskup Vojček Polak, se još jednom izvinio žrtvama zlostavljanja, a čelnik poljske epsikopije, nadbiskup Stanislav Gadecki ze zahvalio autorima filma, Tomašu i Mareku Sekielski, što su napravili ovaj dokumentarac.

Film ima preko 11 miliona pregleda od kako je objavljen na Jutjubu.

  • Nemanja

    14.05.2019 14:20
    Poljska je Alabama Evrope - isto alkoholizma i verske zatucanosti, samo možda mrvicu manje inbreedinga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC