SAD : Tramp zabranio međunarodne telekomunikacione sisteme

Predsednik SAD izdao naredbu kako bi se američka mreža zaštitila od napada „stranih protivnika”, saopštila je Bela kuća.

 

Donald Tramp je naredbu izdao u sredu
EPA
Donald Tramp je naredbu izdao u sredu

 

Predsednik Donald Tramp uveo je vanredno stanje kako bi zaštitio američke kompjuterske mreže od napada „stranih protivnika".

On je potpisao naređenje koje sprečava američke kompanije da koriste strane telekomunikacije za koje se veruje da predstavljaju rizik po nacionalnu bezbednost.

Nije poznato zbog koje kompanije je uvedeno vanredno stanje, ali se veruje da je u pitanju Huaveji (Huawei).

Čelnici kineskog tehnološkog giganta kažu da ova mera ograničava poslovanje SAD i da samo škodi američkim potrošačima i kompanijama.

Nekoliko zemalja, na čelu sa SAD, poslednjih meseci izrazilo je zabrinutost da Kina proizvode Huaveija koristi za nadzor.

SAD vrši pritisak na saveznike da ne koriste najnovije Huaveji aparate.

Pored ove situacije, Ministarstvo trgovine stavilo je Huaveji na „listu entiteta", a to znači da je kompaniji zabranjeno da kupuje tehnologije od američkih firmi bez odobrenja vlade.

Huaveji je bio u središtu američko-kineske borbe za prevlast u svetskoj politici proteklih godinu dana.

Šta piše u naređenju?

U saopštenju Bele kuće piše da američki predsednik ima cilj da zaštiti SAD od napada stranih protivnika koji aktivno pokušavaju da iskoriste nedostatke informacionih i komunikacionih tehnologija.

Ovo naređenje daje moć ministru trgovine da zabrani transakcije koje predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost, piše u saopštenju.

 

sedite huavejia
Reuters
Huaveji je najveći proizvođač telekomunikacione opreme na svetu

 

Šta su rekli iz Huaveija?

Iz Huaveija kažu da na njihov rad niko ne utiče i da su nezavisni od kineske vlade.

U njihovoj izjavi piše i da ograničavanje njihove delatnosti neće učiniti SAD sigurnijom ili jačom.

„Umesto toga, ovo će samo SAD usmeriti na skuplja rešenja i uticaće na američke kompanije i potrošače".

Predsednik Huaveija Liang Hua kaže da je na sastanku u Londonu sa predstavnicima Amerike i Kine bio voljan da potpiše sporazum o tome da neće biti prisluškivanja, jer je zabrinutost oko telefonskih aparata koje proizvodi Huaveji sve veća.


'Kineski šampion van granica SAD'

Karišma Vasvani, dopisnik biznis rubrike za Aziju

Predsednik Tramp nije rekao zbog koga je uveo vanredno stanje, ali je namera jasna: kineski prvak u SAD mora da se drži van granica.

Bez sumnje ovaj potez američkog predsednika će održati tenzije između Kine i SAD, nastale usled trgovinskog rata koji traje nekoliko godina.

Huaveji kaže ukoliko ih SAD zabrani oni neće biti na gubitku.

I to je istina. Čak i bez američkog tržišta kineski tehnološki gigant kontroliše od 40 do 60 osto mreža širom sveta, kažu analitičari.

Kompaniji možda i ne treba američko tržište, ali ključni delovi se dobijaju baš iz SAD.


Šta je trgovinski rat?

Američki predsednik se žalio na trgovinske odnose sa Kinom pre nego što je preuzeo dužnost 2016. godine.

SAD je udvostručila tarife na kinesku robu i to u vrednosti od 200 milijardi dolara.

Međutim, berze su se stabilizovale, a ostaje nada da će Kina i SAD nastaviti razgovore sledećeg meseca.

Tramp je najavio sastanak sa Ksi Jinpingom na samitu G20 koji će se održati u Japanu.

  • Najbolje

    16.05.2019 10:54
    Takse na root servere
    Ja milsim, gos'n Donalde, da bi najbolje bilo da odsečete čitav svet od amerike, i zatražite naplatu takse za korištenje 12 internet root servera.
    Pa ako neće da plate, a vi lepo odsečete internet.
    A onda se jave Kinezi i ponude celom svetu svojih ne 12, već 36 root servera i vežu ceo internet za sebe.
    Pa, da, najbolje je tako za ameriku.

    Živi bili pa videli, ovakvih će odluka i "rešenja" biti...
  • Trinaestus prasus

    16.05.2019 10:39
    Huawei kaže da je nezavisan od kineske vlade a tamo su upravo oni glavna potpora projektu kineske vlade pod nazivom Social Credit ssystem, koji zvanično ulazi u upotrebu sledeće godine, a koji se zasniva upravo na praćenju, nadgledanju i identifikaciji svakoga na javnim mestima i ulicama a za prenos te količine podataka u realnom vremenu koriste 5G mrežu. Potražite informacije o tome, ima i na yt par dokumentaraca.
    Mislim da Ameri samo hoće da istisnu Kineze iz takvog projekta u USA jer im je lakše da to odradi Google, koji se bavi istom tematikom samo što imaju problem da nađu isporučioca za hardverski deo..
    I da, samo da dodam da je prilikom nedavne posete naše delegacije (na čelu sa jedinim) Kini, Zorana posetila upravo Huawei, a da je odmah nakon toga Rasim najavio uvođenje 5G mreže u Srbiji 2020. godine. Ako na to dodamo i pokušaj uvođenja civilne policije, kao i uvođenje strogih kazni za političke neistomišljenike (prilepljeno i prošvercovano uz Tijanin zakon), možemo svi da počnemo polako da se radujemo svetloj budućnosti i da vežbamo osmeh i klimanje glavom.
  • Nikola

    16.05.2019 10:35
    Nema opasnosti
    Kod nas nema te opasnosti. Vidite na autima Telekoma već Huawei znak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC