Vučić: Ako bude kompromisa sa Albancima, građani odlučuju na referendumu

Predsednik Srbije dva i po sata u skupštini govorio o Kosovu, opozicija bojkotuje sednicu.
Aleksandar Vučić u skupštini
FONET/Aleksandar Barda
Aleksandar Vučić u skupštini

Ako Srbija ne pristane na kompromisno rešenje oko Kosova i Metohije, postoji opasnost da izgubi sve, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na posebnoj sednici skupštine koju je obeležio bojkot većine opozicionih poslanika.

On je rekao da je skeptičan po pitanju kompromisa, ali je najavio da će, ukoliko do njega dođe, građani odlučivati na referendumu koji će biti obavezujući.

„Govor Aleksandra Vučića u Skupštini bila je samo jedna od političkih akcija kojom se lažira društveni dijalog o Kosovu", kaže za BBC na srpskom Dušan Spasojević, politikolog i docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Vučić je kazao i da će podneti ostavku ukoliko se građani ne budu izjasnili za postignuti dogovor sa Prištinom.

"Ustavom smo obavezni da pitamo narod, ako narod donese suprotnu odluku istog dana ću razume se podneti ostavku i nikakvih problema nema. Dok se nalazim na ovom mestu poštovaće se volja naroda", rekao je Vučić tokom govora koji je trajao duže od dva i po sata.

Očekuje se da sednica bude nastavljena i u utorak.

Nema vlasti Srbije na Kosovu

Istakao je i da je potrebno prestati sa obmanjivanjem javnosti.

„Nema Srbije, nema naše vlasti na Kosovu, sem suštinski u zdravstvu i školstvu".

Vučić je naveo i da će ukoliko ne bude postignut kompromis sa Prištinom, Albanci napasti Srbe na Kosovu.

"U slučaju da nema kompromisa Albanci će napasti Srbe na Kosovu. Iako je teško i znamo da je na Kosovu NATO, mi pogrom Srba nećemo dozvoliti. Neće biti ponovo Oluje i Bljeska", rekao je Vučić u Skupštini Srbije podnoseći izveštaj o Kosovu.

O ovim tvrdnjama Srbija je, kaže Vučić, upoznala međunarodnu zajednicu, pošto je načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović obavestio o tome komandanta NATO.


Incident ispred zgrade skupštine

Uoči početka sednice došlo je do incidenta između poslanika Dveri i SRS-a. Navodno, poslanici Dveri nisu hteli da se sklone kako bi prošao automobil u kojem je bio lider radikala Vojislav Šešelj.

Najpre je došlo do verbalnog okršaja kada je Šešelj dobacio uvredljive reči poslanicima Dveri, a onda je došlo i do guranja.


Vučićev govor trajao je dva i po sata
FONET
Vučićev govor trajao je dva i po sata

Spasojević: Dva ishoda kosovskog problema

Rasprava o Kosovu u parlamentu za Dušana Spasojevića ima sličan značaj kao i unutrašnji dijalog i odlazak predsednika Vučića na sabor Srpske pravoslavne crkve:

„Više je ideja da se proizvode politički događaji, nego da se zaista polemiše."

Spasojević komentariše da je obiman deo govora prvi čovek Srbije utrošio na „snižavanje očekivanja javnosti i pripremanje govora za odluku koja neće biti dočekana pozitivno, a to je priznanje Kosova".

Iako misli da nismo čuli ništa posebno novo, docent FPN dodaje:

„Aleksandar Vučić je iznenadio javnost svojim eksplicitnim izjavama o albanskom stanovništvu.

„Sve vreme je govorio o tome kako ne želi Kosovo sa njima.

„Iz toga možemo da zaključimo da za njega postoje dva ishoda kosovskog problema - jedan je podela teritorije, a drugi Zajednica srpskih opština.

„Mislim da će naredni period posvetiti tome."

Spasojević dodaje i da govor predsednika nije bio organizovan tako „da mogu da se postavljaju konkretna i plodonosna pitanja".

„Prvih sat i po su bili deskriptivni. Od opisa Maričke bitke do drugih istorijskih podataka.

„Predsednik zapravo nije iskoristio pravu funkciju parlamenta, a to je - rasprava."

Dodaje i da je „zanimljivo što Vučić najavio i naredne sednice o Kosovu, iako se zna da ih drugo nije bilo".

Kritike opozicije i plan za Kosovo

Prethodnih meseci glavne zamerke opozicije odnosile su se na to što Vučić nije upoznao javnost o planu za rešenje kosovskog problema.

„Nema smisla da govorim do detalja, magao sam danas da iznesem sve planove, sve mape, da govorim o svakom selu i zaseoku ali to ne mogu i ne smem jer ne odlučujemo mi sami ni o čemu, odlučuje i druga strana, a odlučuju još više oni koji podstiču drugu stanu na sve ono na šta su ih podsticali do danas", rekao je Vučić.

Na sednicu nije došao deo opozicije koji i dalje bojkotuje rad parlamenta i koji ističe da je sednica o Kosovu "farsa" aktulene vlasti i "fingiranje dijaloga".

Iz opozicije navode i da građani od predsednika Srbije neće čuti ništa novo, niti će biti iznet bilo kakav predlog o rešavanju kosovskog pitanja.

  • :)

    28.05.2019 11:58
    @Margo
    Није то поетска правда, то се зове Космичка правда!
  • Margo

    28.05.2019 09:19
    Поетска правда
    Иако је исход ове целе заврзламе за нас неповољан признаћете да је поетска правда да уважени председник буде тај који ће признати Косово. Ипак, он је директно одговоран за овакав расплет. Нека носи то бреме на својим леђима и нека тако остане запамћен.
  • PetarPP

    28.05.2019 08:56
    Uvredljivo dobacivanje?
    A što je vozač udario palicom nekoga ispred policajaca koji nije odreagovao? Na snimku se lepo vidi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?