UNMIK za BBC: Osoblje UN-a ima imunitet od hapšenja

Postoje ozbiljne indicije da je policija primenila prekomernu silu protiv jasno označenog osoblja UN-a, navode iz UNMIK-a.
Armed Kosovo police during a raid near the town of Zubin Potok. Photo: 28 May 2019
Reuters
Akcija kosovske policije na severu Kosova

Pripadnici misija Ujedininjenih nacija imaju imunitet od bilo kog oblika hapšenja ili pritvaranja, upozoravaju zvaničnici ove organizacije dan nakon što su na Kosovu uhapšena dva njihova pripadnika.

„U skladu sa međunarodnim i kosovskim zakonima, sve osoblje UNMIK-a, bilo lokalno ili međunarodno, ima imunitet za izgovorene reči i sva dela izvršena u službenom svojstvu", kaže Sanam Dolatšahi, predstavnica za štampu UN misije na Kosovu (UNMIK) u pisanom odgovoru za BBC na srpskom.

U akciji specijalne jedinice kosovske policije u utorak uhapšeno je 28 ljudi, među kojima je 20 Srba, sedam Albanaca i jedan Bošnjak, saopšteno je iz kosovske policije.

Među povređenima i uhapšenima bio je i Mihail Krasnoščekov, ruski državljanin, kao i srpski član osoblja UNMIK-a Dejan Dimić.

Krasnoščekov je pušten na slobodu zahvaljujući imunitetu koji ima kao pripadnik UNMIK-a, dok je Dimić još u pritvoru, saopštio je glavni tužilac u Kosovskoj Mitrovici Šćikiri Sila.

UNMIK ističe da su dvojica njihovih pripadnika u trenutku hapšenja bili na dužnosti.

„Pripadnici UN-a su obavljali zadatak da prate i izveštavaju o tekućoj situaciji", navodi Dolatšahi.

Iz UNMIK-a dodaju da tek treba da dobiju „adekvatne odgovore od vlasti u Prištini o razlozima za njihovo pritvaranje".

Prekomerna upotreba sile?

Ruski državljanin je službenik odeljenja Javne administracije, mahom smešten u Zubinom Potoku, dok Dimić radi na mestu pomoćnika u Programu upravljanja.

„Postoje ozbiljne indicije da je policija primenila prekomernu silu protiv jasno označenog osoblja UN-a", navodi se u odgovoru UNMIK-a.

Zlatan Elek, zamenik direktora bolnice u Zubinom Potoku, rekao je za BBC na srpskom da je Krasnoščekov povrede zadobio udarcem kundaka u lice.

„Krasnoščekov je zbog preloma više kostiju lica i lobanje primljen na intenzivnu negu bolnice u severnom delu Kosovske Mitrovice", rekao je Elek.

U toku dana, Krasnoščekov je prebačen u Beograd na dalje lečenje.

Iz UNMIK-a kažu da je povređen i drugi službenik.

„U ovom trenutku nemamo detaljne informacije o njegovom zdravstvenom stanju, jer nam nije dozvoljen odgovarajući pristup tim podacima".

Mural u Mitrovici
Getty Images
Čije je Kosovo, a čiji je Krim

Predstavnica UNMIK-a nije komentarisala zahteve kosovskog tužioca za ukidanje imuniteta ruskom državljaninu.

„Ne komentarišemo sudske postupke koji su u toku. Zahtevi za ukidanjem imuniteta koje primi UNMIK prosleđuju se sedištu Ujedinjenim nacijama kako bi odluku doneo generalni sekretar".

UNMIK pažljivo prati razvoj događaja koji se odnose na policijsku operaciju, dodaje se u odgovoru.

„Naglašavamo da je od najvećeg značaja da se poštuju svi propisani postupci i vladavina zakona.

„Podržavamo sve napore u borbi protiv širenja kriminala i korupcije na Kosovu - u političkom kontekstu je očigledno to i dalje veoma delikatno".

Šta je UNMIK

UNMIK ima regionalnu kancelariju u Mitrovici sa oko 50 zaposlenih i opštinsku kancelariju u Zubinom Potoku sa četiri člana osoblja.

Sedište UNMIK-a nalazi se u Prištini.

Aktivnosti Misije UN na Kosovu uključuju rad sa međunarodnim i lokalnim partnerima u cilju podrške vladavini prava, ljudskih prava, ekonomskog osnaživanja i raznih drugih aktivnosti na izgradnji kapaciteta, u okviru praćenja i izveštavanja, u svim zajednicama u službi mira i sigurnosti na Kosovu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC