Koliko su pouzdane menstrualne čašice za upotrebu

Menstrualne čašice su propustljive kao i drugi higijenski proizvodi, kažu istraživači.
Žena drži tampon i čašicu
Getty Images
Tampon ili čašica

Menstrualne čašice podjednako su bezbedne kao i tamponi i higijenski ulošci, kažu naučnici koji su sproveli prvo veliko istraživanje higijenskih proizvoda.

Ovaj proizvod sakuplja, ali ne apsorbuje krv tokom menstruacije. Postavlja se u vaginu, ali, za razliku od tampona, može ponovo da se koristi.

Iako je proizvod sve popularniji, istraživanje je pokazalo da žene malo znaju o menstrualnim čašicama.

U Srbiji menstrualne čašice ne mogu da se kupe u velikim prodajnim lancima, ali mogu da se naruče preko interneta.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Lancet Public Health, a obuhvatilo je 43 prethodna istraživanja u kojima je učestvovalo 3.300 žena i devojaka, koje žive u bogatim i siromašnim zemljama.

Ispostavilo se da su žene mahom bile zabrinute da bi korišćenje menstrualnih čašica moglo da bude bolno, kako tokom ubacivanja, tako i tokom uklanjanja. Žene su mislile da bi moglo da dođe do curenja krvi.

Međutim, istraživanje je pokazalo da su komplikacije bile retke.

Rezultati iz 13 studija otkrili su da je oko 70 odsto žena želelo da nastavi sa upotrebom menstrualnih čašica, pogotovo kada bi im neko detaljno objasnio kako se koriste.

Četiri studije koje su obuhvatile skoro 300 žena poredile si curenje tokom korišćenja menstrualnih čašica i jednokratnih uložaka ili tampona.

Rezultati u tri studije pokazali su da je curenje bilo slično. Jedna studija zabeležila je manje curenje kod upotrebe menstrualnih čašica.

Kako funkcionišu?

Menstrualne čašice napravljene su od mekog, fleksibilnog materijala, kao što je guma ili silikon.

Kada se jednom uvuku u vaginu, stvaraju vakuum koji onemogućava prolazak krvi izvan njih.

Ukoliko ih redovno praznite i perete, mogu da se koriste više puta.

Postoje dva glavna tipa ovih proizvoda - čašica zvonastog oblika i ona koja se postavlja niže u vagini, kao i čašica koja se ubacuje slično kao dijafragma.

Kako da ih koristite

Neophodno je da pronađete pravu veličinu čašice, koja odgovara vašem telu. Veličina nema veze sa tim koliko je obimna vaša menstruacija.

Pre upotrebe proverite da li je čašica čista i suva.

Presavijte je i stavite u vaginu, gde onda može da se razvije i napravi vakuum.

Da biste je uklonili, stisnite donji deo čašice da oslobodite vakuum.

Ispraznite sadržaj u toalet i isperite ili obrišite čašicu.

Sterilizujte je između ciklusa.

Zvuči vam čudno?

Na tržištu ima mnogo različitih brendova koji su dostupni za probu, ali menstrualna čašica nije za svakoga. Možda ćete morati nekoliko puta da je probate pre nego što se osetite sigurno.

„Postoji čitav niz proizvoda i vredi biti uporna i pronaći ono što vam odgovara", kaže Debra Holovej, medicinska sestra na ginekologiji i članica Kraljevskog koledža za medicinske sestre.

Na ženama je da izaberu, kažu stručnjaci. Ali, ispostavilo se da su im potrebne i informacije pre nego što odluče.

„Uprkos činjenici da 1,9 milijardi žena širom sveta ima menstruaciju i da čak 65 dana u godini imaju ciklus, postoji jako malo istraživanja kvaliteta proizvoda koje koriste", kaže glavna autorka istraživanja, profesorka Penelopi Filips-Hauard iz Liverpulske škole za tropsku medicinu.

žene na protestu
AFP
U prigradskim i seoskim domaćinstvima proizvodi su gotovo potpuno nedostupni, a ne pravi se razlika u starosnom dobu žene

Da li su jeftinije od uložaka i tampona?

Menstrualne čašice mogu da se poruče po ceni između 10 i 20 evra. Povoljna okolnost je što mogu da se koriste i deset godina, ako se pravilno peru.

Kako se koriste dugo, menstrualne čašice se smatraju i opcijom koja manje narušava životnu sredinu od tampona i higijenskih uložaka.

Dostupan je i menstrualni donji veš za višekratnu upotrebu.

Istraživači veruju da bi menstrualne čašice mogle da pomognu u rešavanju problema siromaštva i zdravstvenih problema poput infekcija - čak i na mestima gde su sanitarni uslovi loši.

Prošle godine, studentkinja Klaudija Nirej govorila je o korišćenju menstrualnih čašica kao delu BBC izazova za očuvanje planete, rekavši da želi da „smanji količinu otpada i da uštedi novac".

„Moji cimeri su mislili da je to malo preterano, ali sam otkrila da je proizvod odličan kada sam se navikla na njega", rekla je.

  • M

    18.07.2019 18:23
    Odličan članak! Hvala :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC