Miloš Teodosić: Povreda kapitena košarkaške reprezentacije zabolela čitavu Srbiju

Mediji prenose da Teodosić neće nastupiti na Svetskom prvenstvu u Kini, ali i dalje postoji mala nada da se na vreme oporavi.
Teodosić
Getty Images
Teodosić više od jedne decenije u dresu Srbije pokazuje košarkašku magiju.

Povreda Miloša Teodosića na prijateljskom meču sa Litvanijom, na samo tri nedelje pred Svetsko prvenstvo, izazvala je dosta reakcija. Sada sledi trka sa vremenom.

Horhe Garbahosa je veliki španski košarkaš.

Osvojio je svetsko i evropsko prvenstvo, ima srebro sa Olimpijskih igara u Pekingu i mnogo lepih uspomena iz dugogodišnje karijere.

Na primer, iz marta 2011. kada je sa Unikahom došao do neverovatne pobede nad Real Madridom i umalo izazvao srčani udar jednog komentatora.

Međutim, pamti Garbahosa sigurno i četvrtfinale Svetskog prvenstva u Turskoj 2010. godine.

Tog 8. septembra, na tri sekunde pre kraja, sa devet metara i preko Garbahosine ruke, Miloš Teodosić je pogodio trojku i takođe umalo izazvao srčani udar jednog komentatora.

To je ono za šta je Teodosić najbolji - za nemoguće.

Za nemoguće asistencije bez gledanja, nemoguće trojke, nemoguće driblinge... Da li i za nemoguće oporavke od povreda?

Tabanska fascija

Srbija je u subotu pred punom Beogradskom arenom savladala Litvaniju u prijateljskoj utakmici, ali je tu pobedu upropastilo jedno levo stopalo.

Kapiten reprezentacije Srbije Miloš Teodosić je posle samo nekoliko minuta u igri odšepao na klupu, ubrzo i van hale, pa u bolnicu.

U pitanju je obnovljena povreda tabanske fascije, sa kojom se srpski košarkaš dosta mučio i tokom dvogodišnje NBA avanture.

Prognoze nisu dobre, a gotovo svi srpski mediji preneli su da će Teodosić morati da propusti Svetsko prvenstvo u Kini, koje počinje 31. avgusta.

Srbija će se u prvoj fazi šampionata takmičiti u grupi sa Angolom, Filipinima i Italijom.

„Urađen je snimak i započete su intenzivne terapije koje će se raditi narednih par dana", izjavio je ubrzo Dragan Radovanović, doktor srpske reprezentacije.

„Videćemo kako će stopalo da reaguje na njih, zatim će biti urađeni novi kontrolni snimci i posle toga ćemo moći preciznije da znamo koliko će Miloš morati da pauzira", dodao je.

Za razliku od italijanskih medija Radovanović je ostavio barem neku nadu da Teodosić može na vreme da se opravi.

„Očekuje se da Miloš Teodosić stigne u Bolonju u narednih nekoliko dana na rehabilitaciju posle povrede stopala", naveo je na Tviteru Emilijano Karčija, italijanski novinar.

„Izvor mi je preneo i da će on propustiti Mundobasket".

https://twitter.com/Carchia/status/1160650385671041024

Šta kaže internet

Neki navode da povreda pravi veliki problem reprezentaciji Srbije...

https://twitter.com/strani_placenik/status/1160512232637308929

Teodosić neće igrati na Svetskom prvenstvu, veliki udarac za Srbiju, koja je najveća pretnja našoj reprezentaciji", napisao je jedan Amerikanac.

https://twitter.com/LakerGMC/status/1160597649977958402

A drugi da baš i nije tako strašno.

Mislim da gubitak Miloša Teodosića nije preveliki udarac za Srbiju i Svetsko prvenstvo", piše Dmitrij Planidin, ruski novinar koji prati košarku.

Malo je igrao za Kliperse i gotovo da je propustio čitavu prošlu sezonu. Ono što je još važnije, njegovo telo se raspada. To je tužno", dodao je.

https://twitter.com/DmitryPlanidin/status/1160504327305216000

https://twitter.com/dr_karajlic_/status/1160515758482501632


Ko je Miloš Teodosić

  • Rođen je 19. marta 1987. u Valjevu
  • Karijeru je počeo u valjevskim klubovima Student i KK Metalac, odakle prelazi u FMP, sa kojim je 2005. i 2007. osvojio Kup Radivoja Koraća
  • U septembru 2007. postaje igrač Olimpijakosa. Tokom boravka u Atini izabran je 2010. za najboljeg igrač Evrope i najkorisnijeg igrača Evrolige
  • U julu 2011. prelazi u CSKA, gde u sezoni 2015/2016 osvaja Evroligu
  • U NBA odlazi 2017. i to u Los Anđeles Kliperse, gde provodi dve godine, ali se zbog povreda baš i nije naigrao
  • Od nove godine je bio bez kluba, da bi u julu potpisao ugovor sa Virtusom iz Bolonje, čiji je trener Aleksandar Đorđević Đorđević
  • Deo reprezentacije je od Evropskog prvenstva 2007. i do sada ima tri srebra - sa Evropskog prvenstva 2009, Svetskog 2014. i Olimpijskih igara 2016.

Ko onda sve ide u Kinu?

I dalje se ne zna.

Teodosić, Simonović, Bogdanović, Bjelica, Lučić, Milosavljević, Raduljica, Birčević, Jokić, Milutinov, Micić, Gudurić, Jović i Marjanović.

Dvojica od ovih 14 košarkaša neće ići u Kinu.

Često se kao glavni kandidati za to pominju Marko Simonović i Stefan Birčević, a postoji i mogućnost da na prvenstvo, zbog gužve na centarskoj poziciji, ne ode Miroslav Raduljica.

Potencijalni Teodosićev izostanak tu komplikuje situaciju.

Možda Srbija ode u Kinu sa četiri centra, ali i Nemanjom Nedovićem, koji bi mogao da se vrati u sastav zbog povrede kapitena? Ili da idu Simonović i Raduljica?

Pitanja je mnogo, o odgovorima razmišlja nekoliko miliona ljudi, ali je rešenje u samo jednoj glavi - koja je do sada uglavnom znala šta radi - selektora Aleksandra Đorđevića.

Izostanak Teodosića bi svakako bila dobra prilika da Jović i Micić izbiju u prvi plan. Naročito Micić, koji je imao odličnu sezonu u Evroligi.

Arena
Fonet
Arena je na meču sa Litvanijom bila puna - očekivanja navijača pred Svetsko prvenstvo u Kini su velika.

„Ma, lako ćemo do finala"

Teodosić je jedan od simbola sadašnje generacije reprezentacije Srbije, na pozive selektora odazivao se uvek kada je bio zdrav.

Mnogi kažu i da je on jedan od najboljih primeraka čuvene Jugoslovenske škole košarke, zasnovane na kreaciji i mašti.

Njegov izostanak bi sigurno bio veliki udarac, ali Srbija svakako ide u Kinu u veoma snažnom sastavu, pa euforija u srpskoj javnosti traje već nekoliko meseci.

Tome naročito doprinose brojni izostanci u američkoj reprezentaciji, pa se debatuje da li Srbija protiv njih ima šanse u finalu.

A, kažu, finale je zagarantovano, nema šta.

Nije.

Finale je na kraju puta punog znoja i velike borbe, kojim mnogi planiraju da krenu, bez obzira na to što je Srbija - sa razlogom - među favoritima.

Ništa drugo ne preostaje nego da se igra meč po meč, pobedu po pobedu - lucidno, kreativno i timski, jer zemlja košarke ne zna za drugačije.

Do neke nove loše uspomene nekog novog Garbahose.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC