Nikola Tesla - zašto je (ne)bitno da li je Srbin ili Hrvat

Od naučnika i književnika do sportista - srpski i hrvatski analitičari objašnjavaju zašto traju prepirke oko porekla.
Nikola Tesla
Mondadori Portfolio
„Srpsko poreklo i hrvatska domovina", ali američka kancelarija

Studentska razmena pre nekoliko godina u Makedoniji.

Svaka zemlja treba da se predstavi kroz hranu, narodnu nošnju i poznate ličnosti u svetu.

I srpski i hrvatski studenti napravili su 'struju od kartona' da bi pokazali Nemcima i Belgijancima da je njihova poznata ličnost - naučnik Nikola Tesla.

Nakon par minuta objašnjavanja strancima da je „Tesla rođen i odrastao u Hrvatskoj, a poreklom je Srbin" - srpska i hrvatska delegacija zajedno je prikupila šta sve zna o Tesli, a zatim su prešli na hrvatsku kravatu i srpskog vampira.

Ipak, političari sa Balkana ne slede ovaj primer.

„Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog porekla", rekla je ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, objašnjavajući zašto će Hrvatska na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao „zemlja velikih umova koji su postigli svetsku prepoznatljivost, među kojima je i Nikola Tesla".

Na to je njen kolega, resorni ministar iz Srbije Vladan Vukosavljević, odgovorio da „pridev 'hrvatski' neće Srbinu Nikoli Tesli oduzeti ništa od njegove večne slave, ali da takvu interpretaciju smatra 'nelogičnom, istorijski neutemeljenom, detinjastom i proizvoljnom'."

Dok traje rasprava na društvenim mrežama, analitičari za BBC na srpskom objašnjavaju - zašto je bitno da li je Tesla, ili drugi poznati stvaraoci - bio Srbin ili Hrvat.

„Srpsko poreklo i hrvatska domovina"

Telegram koji je Tesla poslao 1936. godine u Zagreb tadašnjem vođi opozicije Vlatku Mačeku glasio je:

„Jednako se ponosim svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Živeli svi Jugosloveni."

Ipak, 83 godine kasnije, polemika „oko toga da li je Srbin ili Hrvat i dalje traje poput nadmetanja ko je počinio više zločina tokom devedesetih", kaže za BBC na srpskom Aleksandar Popov, analitičar iz Centra za regionalizam.

„Ovaj događaj, sajam u Dubaiju, samo je još jedna prilika za revanšizam, poput obeležavanje raznih godišnjica Oluje ili žrtava Vukovara.

„To je zapravo način da i jedna i druga vlast, u Srbiji i Hrvatskoj, skrenu pažnju sa domaćih problema - visokog stepena korupcije i velikog broja mladih koji napuštaju Balkan."

Da se svaka prilika može „iskoristiti za svađu" kaže za BBC na srpskom borac za ljudska prava Zoran Pusić, koji je i predsednik Antifašističke lige Hrvatske i član Igmanske inicijative.

„Tesla bi se verovatno smejao i jednima i drugima, jer je prepirka potpuno besmislena.

„Iako je Tesla sva naučna dostignuća postigao u Americi, bio je vezan za svoj kraj, ali ne za ideje nacionalista u Srbiji i Hrvatskoj.

„Rasprava je nedostojna uspomene na jednog naučnika."

Nikola Tesla
Kean Collection
Teslino predavanje u Francuskom udruženju fizičara 1885. godine

Šta je bitnije - identitet ili kvalitet života

Problem je, dodaje Popov, „što ne samo da se nismo suočili sa prošlošću, već je došlo i do radikalizacije":

„Na ovim prostorima nije toliko bitno kako živimo - ali identitet? To je najbitnije.

„Barem nam takvu poruku šalju političari, a ta retorika se vratila na Balkan."

Problem, slaže se Pusić, jeste što rasprava dolazi „odozgo":

„To nije tema koju započinju ljudi svaki dan, ali je plasiraju političari koji imaju uticaj na medije. Mediji zatim utiču na formiranje javnog mnjenja, pa to nije sasvim bezopasno."

Popov daje pozitivan primer Severne Makedonije i Grčke, koje su postigle sporazum oko naziva države, ali su i načele pitanje - čiji je Aleksandar Makedonski.

Makedonci su preimenovali aerodrom i autoput iz „Aleksandar Veliki" u Skopski međunarodni aerodrom, odnosno „Prijateljstvo" 2018. godine, zbog pregovora između Skoplja i Atine.

Od Andrića do Dražena Petrovića

Pored Tesle, Srbija i Hrvatska polažu pravo i na književnika Ivu Andrića, koji je rođen u Travniku u Bosni.

Ovaj spor je dobio i epilog na sudu kada je Matica Hrvatska u Sarajevu u sklopu edicije „Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine u 100 knjiga" uvrstila i Ivu Andrića kao hrvatskog pisca.

Nakon raspada Jugoslavije, najviše se govori o sportistima iz srpsko-hrvatskih brakova.

Primeri su jedan od najpriznatijih košarkaša Hrvatske, ali i Evrope po odabiru ULEB-a- Dražen Petrović, poznati fudbaler i današnji fudbalski trener Siniša Mihajlović, ali i trenutni ministar sporta Srbije i poznati vaterpolista Vanja Udovičić.

Njegovo poreklo je nedavno komentarisao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je rekao da bi „teško mogao da kaže da je Vanja Srbin".

Ivo Andrić
Keystone Features
„Sve moje iz Bosne", po ovoj rečenici poznat je nobelovac Ivo Andrić

Tviter: „Tesla genije", ali i „samo Srbin" i odgojila Hrvatska"

Uz haštag #NikolaTesla, stranci mahom citiraju na Tviteru Tesline izjave o tome kako se kradu izumi, ali i koliko je „bio ispred svog vremena".

Poslednjih dana ipak i sa naloga koji su nam dosta bliže teritorijalno, usledio je novi 'talas' rasprava - da li je Tesla bio Srbin ili Hrvat.

https://twitter.com/ljubichica77/status/1160121886237429761

https://twitter.com/KrkljusBrothers/status/1160118835770474497

https://twitter.com/Magarac8/status/1160163120570163203

https://twitter.com/wolfvillage1984/status/1160230423613583360

Neki su se ipak zakačili za to da je prvenstveno i najbitnije bio - „genijalac" i „građanin sveta".

https://twitter.com/onlymeonlyme0/status/1160216238930518020

https://twitter.com/adv_terzic/status/1160138884384219136


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • dedal

    18.04.2024 19:43
    nikola tesla je hrvat isto koliko je josip jelacic srbin.
  • BB

    14.08.2019 21:57
    @Ajejle
    Ivo Andric je rodjen kao Hrvat. Sluzio sam vojsku, nekad davno u Travniku, I bio sam vise puta u muzeju Andricevom u Travniku. Video sam I knjigu rodjenih gde je zaveden pod imenom Ivan.
    Od pocetka II svetskog rada do kraja zivota ziveo je u Beogradu. Na internet (verovano Vikipediji) sam video sliku njegove licne karte (iz pedesetih) gde pise da je po nacionalnosti Srbin. Meni zanimljiv podatak. Nazalost nemam objasnjenje.
    Bez obzira, sto no nas narod kaze: vazda mu svaka slava I milos!
    Pozz
  • plus tri osam cetiri

    14.08.2019 16:42
    @Alejle
    Dao sam Vam plus, cisto da nerviram srpske nacionaliste mada mislim da niste razumeli do kraja moju poentu: citat Krleze na temu balege ima jasnu ideju koliko su smesne ova balkanska prepucavanja i podele. Meni je drago zbog svakog hrvatskog Nobelovca, kao sto mi je drago kada bilo ko odskoci i izdvoji se iz balkanskog blata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC