Hari i Megan: Ne postoji druga opcija osim da se povučemo

Princ kaže da su Megan i on želeli da nastave da služe kraljici, ali da „to nije bilo moguće".

 

Prince Harry speaking on Sunday evening
Getty Images
Princ Hari je održao govor u nedelju uveče

 

Vojvoda od Saseksa je saopštio da će „zakoračiti u nepoznato" i odstupiti sa funkcije višeg člana kraljevske porodice, rekavši da „zaista nije bilo druge opcije."

Držeći govor na jednom događaju u nedelju uveče, princ Hari je rekao da su se Megan i on nadali da će nastaviti da služe kraljici, ali bez finansiranja iz javnih fondova.

„Nažalost, to nije bilo moguće", rekao je on.

Ovo je bio njegov prvi govor od kako je par saopštio da želi da odstupi od vršenja kraljevskih družnosti.

Međutim, princ je rekao da želi da bude jasno da on i Megan „ne odlaze".

„Velika Britanija je moj dom i mesto koje volim, to se nikada neće promeniti", rekao je.

Hari i Megan najavili su ranije ovog meseca da neće biti „viši članovi kraljevske porodice i da će raditi kako bi postali finansijski nezavisni".

Na početku govora na svečanom prijemu humanitarne organizacije Sentebali koja pomaže deci sa HIV-om u Južnoj Africi, čiji je suosnivač, rekao je: „Mogu samo da zamislim šta ste sve čuli i pročitali u zadnjih par nedelja".

„Zato želim da čujete istinu od mene, onoliko koliko mogu da podelim sa vama, ne kao princ ili vojvoda, već kao Hari".

„Moćna sila"

Tokom obraćanja, princ je rekao da će uvek imati „izuzetno poštovanje prema mojoj baki, mojoj vrhovnoj komandantkinji".

„Nadali smo se da ćemo nastaviti da služimo kraljici, Komonveltu, mojim vojnim udruženjima, ali bez javnog finansiranja. Nažalost, to nije bilo moguće", rekao je.

„Prihvatio sam to, znajući da to ne menja ko sam, niti koliko sam posvećen."

I princ Hari i Megan su govorili o pritiscima koje nosi život u kraljevskoj porodici i medijska pažnja, a vojvoda je izjavio da se plaši da njegova supruga može postati žrtva „istih moćnih sila" koje su dovele do smrti njegove majke.

Na svečanom prijemu za Sentebali, organizaciju koju je osnovao da bi nastavio rad princeze Dajane u pružanju podrške onima sa HIV-om i AIDS-om, rekao je publici da oseća da su ga „štitili u čuvali", posle njene smrti.

„Brinuli ste o meni toliko dugo, ali mediji su moćna sila, ja se nadam da će jednog dana naša zajednička međusobna podrška biti moćnija jer je ovo prosto toliko veće od nas", poručio je.

https://twitter.com/Sentebale/status/1219028850891509761

U sklopu dogovora koji je sklopljen u subotu između kraljice, viših članova kraljevske porodice i samog para, Hari i Megan su se složili da više neće formalno predstavljati kraljicu.

Na proleće, prestaće da koriste svoje titule „njihovog kraljevskog visočanstva" (NjKV), uključujući i zvanična vojna zaduženja.

Međutim, u saopštenju iz Bakingamske palate se navodi da će nastaviti da održavaju privatne patronate i udruženja.

„Nastaviću da budem isti čovek kojem je ova zemlja draga i koji je posvetio svoj život podržavanju pokreta, dobrotvornih udruženja i vojnih zajednica koje su mi izuzetno važne", rekao je.

„Godine izazova"

U govoru, koji je objavljen podeljen na njihovom Instagramu, princ je rekao da, kada su se Megan i on venčali, bili su „uzbuđeni i puni nade, bili su tu da služe."

„Zato me veoma rastužuje što je došlo do ovoga".

„Odluka koju sam doneo zbog moje žene i sebe da odstupim sa dužnosti nije doneta olako", rekao je on.

„Desila se posle mnogo meseci razgovora i posle mogo godina izazova i znam da nisam uvek postupao kako treba, ali što se tiče ovoga, zaista nema druge opcije".

Par je rekao da planiraju da provode vreme na relaciji Velika Britanija - Kanada, pošto su proveli šest nedelja u Vankuveru sa sinom Arčijem tokom Božića.

Princ je rekao prisutnima da je bila „privilegija... da osetimo vaše uzbuđenje zbog našeg sina Arčija, koje video sneg po prvi put pre neki dan i bilo mu je potpuno genijalno!"

 

Arči i princ Hari
PA Media
Par, zajedno sa sinom Arčijem, proveo je Božićne praznike u Viktoriji

 

Vojvotkinja je trenutno na zapadnoj obali Kanade sa sinom, nakon što se na kratko vratila u Veliku Britaniju ranije ovog meseca.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC