BBC Njuz najavio 450 otkaza zbog smanjenja troškova

Otkazi će doneti uštedu od više od 90 miliona evra, ali se radi i na promeni .
BBC cameraman
BBC

Oko 450 zaposlenih u BBC Njuzu dobiće otkaze zbog plana da se do 2022. uštedi više od 90 miliona evra (80 miliona funti).

Najavljeno je i smanjenje broja istraživačkih TV projekata u produkciji BBC Njuznajt programa. Jedan od istraživačkih projekata koji će biti ugašen na televiziji, ali će nastaviti da živi u digitalnoj formi je i cenjeni program posvećen škakljivim i bolnim temama koji je vodila poznata novinarka Viktorija Derbišajr.

Sindikat emitera Bektu saopštio je da ove promene znače da će zaposleni biti „pod još većim pritiskom da obave zadatke."

BBC Njuz trenutno zapošljava 6.000 ljudi, a među njima je 1.700 van Velike Britanije. Budžet će, nakon ove promene, na godišnjem nivou biti više od 560 miliona evra (480 miliona funti) godišnje.

Direktorka BBC Njuza Fren Ansvort je rekla da BBC mora da se suoči sa promenama koje diktira publika.

„Moramo da preoblikujemo BBC Njuz u narednoj deceniji kako bi uštedeli značajnu svotu novca. Trošimo previše na tradicionalno linearno emitovanje programa i nedovoljno na digitalno".

Korporacija je 2016. godine objavila da mora da uštedi više od 900 miliona evra, odnosno 800 miliona funti, od kojih 90 miliona u BBC Njuzu.

Nešto više od polovine ove sume je ostvareno u BBC Njuzu u poslednje četiri godine.

Preostala sredstva biće ušteđena većim delom restruktuiranjem redakcija korišćenjem modela „prvo priča" (story-led) po kome se planirane priče objavljuju u više programa i na više platformi.

Time će se izbeći dupliranja koja često nastaju kada nekoliko programa troši sredstva i ljudstvo na iste priče.

Međutim, ove promene dovešće i do smanjenja ukupnog broja objavljenih i planiranih priča, a biće i manje istraživačkih dokumentarnih programa.

Više detalja o radnim mestima koja će biti ugašena biće objavljena početkom leta, saopštio je BBC.

BBC
BBC

Ansvort je rekla da će se obaviti i revizija broja BBC Njuz prezentera i način na koji rade.

Dodala je da se ne očekuje zatvaranje i gašenje drugih programa ili servisa.

Planirane uštede imaju za cilj zatvaranje radnih mesta širom BBC Njuza jer će planiranje i naručivanje priča biti centralizovano.

BBC Njuz vebsajt će većinom, iako ne u potpunosti, biti zaštićen jer se korporacija priprema na dalja ulaganja u digitalne platforme, među kojima je i nova verzija BBC Njuz aplikacije.

Među 450 radnih mesta koja će biti zatvorena je i 50 u Svetskom servisu, najavljenih 2019.


Analiza Amola Rajana, urednika za medije

BBC je 2016. saopštio da mora da uštedi 800 miliona funti do 2020; BBC Njuzu je pripalo da uštedi 80 miliona od te sume, a tek je na pola puta.

BBC ima problema u povezivanju sa velikim brojem Britanaca - posebno onih iz siromašnijih društveno-ekonomskih sredina, ali mnogo više, sa stanovništvom mlađim od 35 godina.

Pretplata, koja čini oko 75 odsto budžeta BBC-ja, već je neko vreme predmet burnih rasprava u javnosti i među političarima.

Ove tri činjenice su pokrenule promene koje su danas objavljene.

Prva je bolno neizbežna, druga je odredila prirodu najavljenih ušteda, a treća znači da publika koju BBC ima u planu kada donosi ovakve odluke nije samo ona koja plaća pretplatu - već i stanari zgrade broj 10 u ulici Dauning.



Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.