Donald Tramp: Pet ključnih tačaka u obraćanju naciji

Ponekad borben, ponekad emotivan, Donald Tramp se verovatno poslednji put obratio naciji na zajedničkog sednici Kongresa pre ponovne kandidature za predsednika na izborima u novembru.
Donald Tramp tokom govora u Kongresu
Drew Angerer/Getty Images
Donald Tramp tokom govora u Kongresu

Bio je to istorijski govor, održan samo dan posle rasula koje je obeležilo izbore za Trampovog protivnika iz redova demokrata i dan pre nego što će Senat doneti presudu u procesu za opoziv predsednika.

Ponekad borben, ponekad emotivan, Donald Tramp se verovatno poslednji put obratio naciji na zajedničkog sednici Kongresa pre ponovne kandidature za predsednika na izborima u novembru.

Mnogo toga se može reći o govoru, o čitavoj večeri, uostalom, ali je obraćanje naciji bilo za pamćenje.

BBC je odabrao pet ključnih detalja iz Trampovog govora.

1) Napetost je više nego opipljiva

Obraćanje naciji su obeležila dva upadljiva prekršaja pravila. Počelo je kada se predsednik, dok je predavao tekst govora Nensi Pelosi, predsednici Predstavničkog doma Kongresa, namerno okrenuo kada mu je ona pružila ruku.

Potom je Pelosi odbila da upotrebi tradicionalni izraz - da joj je „čast" da predstavi predsednika.

Kada je Tramp završio govor, Pelosi je dramatično pocepala snop papira sa tekstom obraćanja naciji i razbacala ga po stolu. Kasnije će novinaru Foks njuza reći da je to bio „najpristojniji" potez u poređenju sa onim što je mogla da uradi.

Kada je Tramp govorio o pravu na oružje, obezbeđenje je iz publike uklonilo oca deteta ubijenog u pucnjavi u školi u Parklendu, na Floridi, 2018. godine jer je glasno protestovao protiv postojećih zakona.

Predstavnici republikanaca su često bučno pozdravljali Trampove reči, dok su demokrate sedele nepomično u tišini ili besno uzdisali u znak protivljenja.

2) Šta će biti tema nove predsedničke kampanje

Obično u poslednjem obraćanju naciji predsednik koji će ponovo izaći na izbore nagovesti temu na kojoj će se zasnivati njegova kampanja.

Ako je to tačno, iz Trampovog govora je jasno da će novi pokušaj da postane predsednik biti zasnovan na sadašnjem stanju američke privrede.

Dok su brojke o ekonomskom ratu prošle godine relativno skromni, predsednik je ipak odlučio da se pohvali rekordno dugačkim širenjem privrede.

Na vrhuncu govora - u delu koji većina Amerikanca gleda - Tramp je jurišao kroz litaniju činjenica i brojki koje podržavaju njegov zaključak da je stanje u Americi dobro i da će tako ostati ukoliko dobije još jedan četvorogodišnji mandat.

Navodio je deregulaciju, smanjenje poreza i nove trgovinske ugovore kao njegov recep za uspeh.

U nastupajućoj kampanji, očekujte da će veoma često naglašavati da bi promena politike pod vođstvom demokrata pogodila američke glasače tamo gde ih najviše boli - njihove novčanike.

3) Malo inkluzije

U najvažnijem delu govora, Tramp je rekao da gradi „najprosperitetnije i najinkluzivnije društvo na svetu."

Upotreba reči „inkluzivno" nije slučajna. Tokom govora, predsednik se više puta osvrnuo na manjinske grupe u Americi - grupe koje su prema njemu, kako pokazuju istraživanja, izuzetno sumnjičave.

Tramp je pomenuo da je potpisao program reformi krivičnog sistema i izdvojio novac za koledže i univerzitete tradicionalno poznate po velikom broju afro-američkih studenata.

Posebno je naglasio nisku stopu nezaposlenosti među „afro, hispano i Amerikancima azijskog porekla.

Ako predsednik uspešno uveća popularnost među manjinskim glasačima i uveri nezavisne glasače da su optužbe demokrata za rasizam i ksenofobiju neosnovani i uvredljivi napadi, njegov put ka ponovnom izboru biće značajno lakši.

I ovo obraćanje naciji ukazuje da je Tramp vrlo svestan toga.

4) Noć teatralnosti

Svaki predsednik od Ronalda Regana do danas oslanjao se na specijalne goste, uvek prepoznatljive javnosti, kao sredstvo naglašavanja ili oličavanja nekog političkog predloga ili prepoznavanja vrednosti žrtve priznatih pojedinaca.

Čak i u najnapetijim periodima, ovi potezi bi predsedniku donosili aplauze i odobravanje i jedne i druge političke snage.

U obraćanju naciji u utorak, Tramp, šoumen do srži, otišao je i korak dalje.

U sred govora je pozvao Prvu damu da dodeli Predsednički orden slobode konzervativnom radio voditelju Rašu Limbou koji je istog dana objavio da boluje od raka pluća u odmakloj fazi, a onda je iznenadio suprugu i porodicu narednika američke vojske, dovevši ga u Kongres posle sedam meseci službe u Avganistanu.

„Nismo mogli više da ga pustimo da čeka", rekao je Tramp u trenutku koji je delovao poput scenarija za porodični popodnevni tokšou.

5) Puna vreća obećanja

Demokrata Bil Klinton je bio poznat po obraćanjima naciji bogatim obećanjima i planovima, koji bi slušaocima ponudila dugačak spisak ideja i predloga sa manje ili više nade u uspeh.

To baš nije stil Donalda Trampa, ali je ipak naglasio nekoliko prioriteta - od kojih nijedan nema baš mnogo šansi za uspeh dokle god je Kongres zarobljen neslogom dve partije.

Kada je, na primer, pomenuo planove za smanjenje cena prepisanih lekova, demokrate su u glas mahale usvojenim zakonom koji mesecima čeka na odobrenje Senata kojim upravljaju republikanci.

Ulaganje u infrastrukturu, večna tema tokom Trampovog mandata, dobilo je salve republikanskih predstavnika, baš kao i još jedan plan za slanje američke misije na Mesec i Mars.

Tramp je takođe pozvao na usvajanje zakona po kom bi žrtve zločina koje su počinili ilegalni imigranti mogle da tuže gradove koji ne sarađuju sa saveznim imigracionim vlastima, kao i na zabranu abortusa u kasnom period trudnoće - a oba predloga su naišla na ledeno ćutanje demokrata.

I to bi bilo otprilike sve. Ako predsednik namerava da oboji kampanju smelim i novim idejama, moraćemo da sačekamo neku drugu noć u kojoj će ih otkriti.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Andjelko

    26.04.2020 23:53
    Borba za narod
    Tramp ce vratiti Ameriku i svet obicnom narodu uz Predsednike Putina i Sija. Ako ga ne likvidiraju kao JFK a, zbog toga. Ali on je pametan covek i sve je pokrenuto na globalnom nivou, tako da ce oni vratiti Ameriku na pravi put, al mene zanima sta ce ovi nasi odluciti... da li su za vlast ili su za narod kao predsednik Trump?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC