Nestali i ubijeni novinari na Kosovu: Novinarska profesija "mora stalno na tome da insistira"

Među više od 13.500 ubijenih i nestalih tokom sukoba na Kosovu je i 15 novinara.

 

Spomenik u Gračanici, posvećen nestalima i nastradalima na Kosovu
Chris McGrath/Getty Images
Spomenik u Gračanici, posvećen nestalima i nastradalima na Kosovu

 

Tokom sukoba na Kosovu ubijeno je ili nestalo 15 novinara - što čini gotovo polovinu nerešenih slučajeva ubistava i nestanaka novinara u Evropi.

Udruženje novinara Srbije sprovelo je trogodišnje istraživanje koje je obuhvatila razgovore i intervjue s porodicama, prijateljima i saradnicima nastradalih novinara, kao i sa tužiocima i policajcima koji su radili na Kosovu kada su se zločini dogodili.

„Ovim istraživanjem je konačno formiran i spisak svih ubijenih i kidnapovanih novinara na Kosovu", kaže autorka Jelena Petković.

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, smatra da je moguće bar neke od ovih slučajeva rasvetliti.

„Ako mi, kao profesija, stalno insistiramo da se slučajevi rasvetle, i sami pronalazimo svedočenja, dokaze, to će na neki način predstavnjati pritisak na institucije da rade bolje, rekao je Matić.

Istrage moraju da se sprovode

Iako u javnosti postoji uverenje da je, s protokom vremena, teško bilo koji slučaj procesuirati, od presudne je važnosti da se istrage sprovode.

Matić je dodao da bi od značaja bilo i formiranje međunarodne komisije u kojoj bi bili novinari iz Beograda i Prištine, kao i međunarodni stručnjaci.


Ubijeni i nestali novinari

  • Đuro Slavuj i Ranko Perenić, novinari Radio Prištine, nestali 21. avgusta 1998. godine, dok su bili na zadatku.
  • Afrim Malići, novinar listova Rilindije i Bujku, ubijen je 2. decembra 1998. godine u naselju Sunčan Breg u Prištini. U izrešetanom automobilu s njim su stradala još njegova dva prijatelja.
  • Ljubomir Knežević, novinar Jedinstva i Politike, nestao je 6. maja 1999. godine u Vučitrnu, pri povratku iz posete prijatelju.
  • Milo Buljević, radnik RTV Prištine, kidnapovan je 25. juna 1999. godine u blizini izbegličkog kampa u Prištini. Prema svedočenju očevidaca, Buljevića su napali pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.
  • Aleksandar Simović, radnik Media Action Internacional, kidnapovan je zajedno s prijateljem Albancem u Prištini 1999. godine. Njegovog prijatelja su pustili, a posmrtni ostaci Simovića su pronađeni u mestu Obrinje.
  • Momir Stokuć, fotoreporter Politike i Vremena, ubijen je 21. septembra 1999. u porodičnoj kući u Prištini.
  • Enver Maljoku, novinar i šef Kosovoskog informativnog centra, ubijen je 11. januara 1999. u Prištini. Istraga o njegovom ubistvu nikad nije okončana.
  • Šefki Popova, novinar lista Bota Sot, ubijen je u Vučitrnu u septembru 2000. godine.
  • Đemajlj Mustafa, novinar lista Bota Sot, ubijen je 23. novembra 2000. godine u Prištini.
  • Bekim Kastrati, novinar lista Bota Sot, nastradao je u selu Lauš 19. oktobra 2001. godine.
  • Bardulj Ajeti, novinar lista Bota Sot, napadnut je u selu kraj Gnjilana 2. juna 2005. godine i preminuo od povreda dvadesetak dana kasnije.
  • Krist Gegaj, urednik RTV Priština, nastradao je 12. septembra 1999. godine.
  • Šaban Hoti, profesor ruskog jezika, prevodilac i medijski radnik Ruske državne televizije, zarobljen je, a potom i ubijen u julu 1998. godine u selu Lapušik.
  • Marjan Melonaši, novinar Radio Prištine, nestao je 9. septembra 2000. godine.

Dvanaest godina nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 116 zemalja, a Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2009. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Ne može se sakriti

    12.02.2020 04:34
    Ima jedna pripadnica NVO što šamara sve koji se raspituju za nestale na Kosovu.
    Slučaj je zabeležen kamerom, a prva žrtva 70-godišnji starac koji je tražio nestalog sina.
  • Branko

    11.02.2020 20:27
    Svaki zlocin treba razotkriti i kazniti, osim ako su zrtve Srbi. Mozda bi gospoda novinari trebali da pitaju organizaciju Novinari bez granica da li znaju za ovaj slucaji zasto se nikada nisu oglasili? Mozda bi trebalo da pomognu i neki od takodje mnogih boraca za slobodu medija, jer mnogo puta i sa mnogo manje dokaza nisu oklevali da osudjuju i svaljuju hrpu drvlja i kamenja na one koje su smatrali odgovornim ili koje su hteli da okrive.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC