Izbori u Poljskoj: Tesna pobeda konzervativca Dude

Kako pokazuju izlazne ankete, konzervativac Andžej Duda ostvaruje blagu prednost
Andžej Duda
Getty Images
Andžej Duda je u koaliciji sa nacionalističkom Partijom prava i pravde

Dosadašnji predsednik Poljske Andžej Duda pobedio je na predsedničkim izborima, pokazuju preliminarni rezultati.

Završna anketa, sprovedena u ponedeljak, pokazuje da je Duda, saveznik konzervativne vladajuće Partije prava i pravde, osvojio 51 odsto.

Dudin protivkandidat je gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski.

Predsednički izbori u Poljskoj smatraju se ključnim za oblikovanje budućnosti ove zemlje i njenih pogoršanih odnosa sa Evropskom unijom.

Tšaskovski je osvojio 49.6 odsto glasova, pokazala je prva izlazna anketa, za koju globalna agencija za istraživanje tržišta i javnog mnjenja Ipsos kaže da ima pragom odstupanja od 2 odsto. Međutim, poslednje dve ankete pokazale su još veću razliku među kandidatima.

Druga anketa, koja kombinuje rezultate izlaznih anketa sa preliminarnim rezultatima, pokazuje da je Duda osvojio 50.8 odsto glasova, dok prema trećoj anketi, sa pragom odstupanja od 1 odsto, Duda ima podršku od 51 odsto.

Konačni rezultati izbora očekuju se do kraja dana u ponedeljak. Čini se da će ovo biti izbori sa najmanjom razlikom od pada komunizma u Poljskoj 1989, javlja BBC dopisnik iz Varšave Adam Iston.

„Zahvaljujem se svima koji su glasali za mene", rekao je Duda nakon što su objavljeni razultati prve izlazne ankete. Tšaskovski je ocenio da je „razlika tako mala da će Poljska po prvi put u istoriji osetiti koliku moć ima glas".

Duda kaže da je izlaznost bila 70 odsto, a ukoliko ovaj podatak potvrdi izborna komisija, to će biti najviša izlaznost na predsedničkim izborima ikada.

Očekuje se da će pobeda Andžeja Dude doneti pečat legitimiteta kontroverznim promenama u javnom sudstvu, kao i protivljenju pravu na abortus i LGBT pravima. Duda se našao na meti brojnih kritika tokom izborne kampanje zbog izjave da su LGBT prava štetnija „ideologija" nego komunizam.

Sa druge strane, Tšaskovski gura progresivniju agendu, koja podrazumeva aktivnije uključivanje Poljske u politiku Evropske unije.

Andrej Duda i Rafal Tšaskovski
Getty Images
Adrej Duda (levo) se u drugom krugu izbora bori protiv gradonačelnika Varšave Rafala Tšaskovskog

Ovaj liberalni političar uključio se u izbornu trku u maju, a za kratko vreme doživeo je veliku popularnost. Kao član partije Civilna platforma Donalda Taska, Tšaskovski je pobedio na lokalnim izborima u prestonici 2018. godine, sa obećanjem da će napraviti „Varšavu za sve".

On ocenjuje da su ovi predsednički izbori poslednja šansa za glasače u Poljskoj da promene smer kojim zemlja ide.

„Preostaje samo da prebrojimo glasove. Noć je biti napeta, ali sam uveren da ćemo pobediti kada glasovi budu prebrojani", rekao je Tšaskovski u nedelju.

Aktuelni predsednik Duda uživa veliku podršku u ruralnim delovima zemlje, kao i na istoku Poljske, dok Tšaskovskog podržavaju stanovnici većih gradova i nekoliko regiona na granici sa Nemačkom.

Duda je ubedljivo poveo u prvom krugu prošlog meseca, ali nije uspeo da osvoji 50 odsto, koliko je bilo potrebno za pobedu.

Baka glasa na predsedničkim izborima u Poljskoj, 2020.
Getty Images
Glasači su na izbore izašli sa maskama, poštujući mere zaštite

Izbori su bili zakazani za maj, a Duda je tada imao veće šanse za pobedu u prvom krugu.

Međutim, epidemija korona virusa tada još nije bila dostigla pik, a vlada je očajnički pokušavala da održi izbore u maju. Ipak, izbori su odloženi kada je jedan od manjih koalicionih partnera Partije prava i pravde istupio iz koalicije, protiveći se što vladajuća partija „stavlja politiku ispred javnog zdravlja".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC