Rusija i religija: Vođa velike sekte uhapšen u Sibiru

Sergej Torop, vođa kontroverzne sekte u Rusiji, uhapšen je pod sumnjom da je iznuđivao novac od sledbenika i psihički ih mučio.
Sergei Torop meets with his followers (file image)
Getty Images

Ruske snage bezbednosti uhapsile su vođu istaknute verske sekte u udaljenom delu Sibira, saopštila je policija.

Sergej Torop, koji je među sledbenicima poznat kao Visarion, osnovao je crkvu Poslednjeg zaveta u sibirskom regionu Krasnojarsk 1991. godine.

Uhapšen je zajedno sa još dvojicom vođa grupe.

Optuženi su za iznuđivanje novca i nanošenje fizičke i psihološke boli sledbenicima.

Torop, Vadim Redkin i Vladimir Vedernikov osumnjičeni su za „osnivanje verskog udruženja čije aktivnosti uključuju nasilje nad pojedincima i nanošenje teških telesnih povreda dvema ili više osoba", rekla je portparolka ruskog Istražnog odbora.

„Uzimali su novac od sledbenika i psihički su ih mučili", citiraju je državni mediji.

Image shows Sergei Torop with his followers in 2009
Getty Images
Torop fotografisan 2009. godine

Torop, 59-godišnji bivši saobraćajni policajac, privukao je na hiljade sledbenika od osnivanja verske sekte nedugo nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Neki za njega veruju da je Hristova reinkarnacija.

Privele su ga snage bezbednosti tokom specijalne akcije u utorak, a ruska TV prikazala je snimke hapšenja i kako specijalci odvode Toropa u helikopter.

Jedan lokalni stanovnik napisao je na Fejsbuku da su četiri helikoptera i desetine maskiranih muškaraca stigla u to područje pre nego što su počeli da pretražuju obližnje kuće i zgrade.

Sledbenici Crkve Poslednjeg zaveta osnovali su naselje, poznato kao Grad sunca, u regionu Kuraga u Sibiru 1995. Nekoliko stotina članova živi u drugim naseljima u regionu.

Rusko ministarstvo pravde je 2000. godine saopštilo je da sekta ima 10.000 sledbenika širom sveta.

Followers of the Church of the Last Testament religious movement walk after a religious service
Getty Images
Ova religiozna grupa ima nekoliko nasenja širom Sibira

Njeni sledbenici ne smeju da puše, piju ili koriste novac, a za život treba da koriste samo osnovno.

Sledbenici Toropovog učenja, takođe, ne bi trebalo da jedu meso, piju kafu, čaj, uzimaju šećer, hleb od kvasca i proizvode od pšenice, prenosi BBC na ruskom.

Ova verska grupa kombinuje propovedanje Ruske pravoslavne crkve na temu reinkarnacije sa pripremama za nadolazeću apokalipsu, objavio je magazin Njujorker.

Deca u zajednicama najčešće ne idu u redovne škole, podučavaju se prema posebnom programu i nisu vakcinisana. „Visarionisti" su napravili kalendar, a vreme se računa od rođendana Toropa (od 14. januara 1961) i označeno je kao „Era zore".

Poznato je nekoliko slučajeva samoubistava među članovima sekte.

Mnogi su prodali nekretnine u gradovima da bi se nastanili u zajednici u regionu Krasnojarsk.

„Od nas se tražilo da prekinemo kontakte sa spoljnim svetom, sa porodicom i rodbinom", svedoči jedna od bivših sledbenica Elena u izveštaju lista Takie Dela.

Prema njenim rečima, pripadnici sekte bili su ograničeni u hrani, a deca neuhranjena, podsticani su ljubavni trouglovi - muškarci su mogli da imaju dve ili više žena.

To je važilo i za Visariona, odnosno Sergeja Toropa, koji je sačekao da jedna devojčica načuni 17 godina i oženi je.

„Njegova supruga Ljubov je izdržala neko vreme, a onda je odlučila da sve napusti i otišla je za Krasnojarsk", rekla je ona.

U zajednici niko nije prisilno zadržan, bilo je moguće napustiti je svakog trenutka. Ali pošto su mnogi prethodno ostali bez domova, posla i društvenih veza i odnosa, nisu otišli, rekli su bivši sledbenici ove sekte.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • MonteDushano

    23.09.2020 08:45
    Samo im je važno da kinje, muče, mrze, lažu jer im se tako sviđa, da se posle osećaju lepo. Bolesnici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC