FinCEN dosijei: Emirati zatvarali oči na iransko kršenje sankcija

Centralna banka UAE nije ništa preduzela povodom upozorenja da jedna lokalna firma pomaže Iranu da izbegne sankcije, pokazuju procureli dokumenti.
Predstavnici banke nisu odgovorili na pitanja BBC novinara
Getty Images
Predstavnici banke nisu odgovorili na pitanja BBC novinara

Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata nije ništa preduzela povodom upozorenja da jedna lokalna firma pomaže Iranu da izbegne sankcije, otkrio je BBC.

Procureli dokumenti pokazuju da je Guns dženeral trejding iz Dubaija imao promet od 142 miliona dolara u sumnjivim transakcijama preko finansijskog sistema Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na ovu aktivnost ukazala je jedna britanska banka, ali je firmi omogućeno da nastavi da koristi lokalne finansijske ustanove.

SAD su 2016. godine saopštile da su one učestvovale u velikoj šemi razbijanja sankcija.

Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata nije odgovorila na BBC-jev zahtev za komentar.

Guns dženeral trejding postepeno je prestao sa radom u poslednje dve godine. BBC nije uspeo da pronađe nikoga iz firme za komentar.

Dokumenti - poznati kao FinCEN dosijei - procureli su Bazfid Njuzu, a potom bili podeljeni sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ) i BBC Njuzom na arapskom.

Koje sankcije su izbegavane?

SAD su prvi put uvele sankcije Iranu tokom talačke krize u Teheranu 1979-1981.

Od tada, svaka naredna američka administracije uvodila je nove mere sa ciljem da se Iran natera da promeni ponašanje, kao što je, na primer, ograničavanje iranskog nuklearnog programa.

Jedna od tih mera je 2012. godine bila da se iranske banke odseku od globalnog bankarskog sistema korišćenog za isplate u dolarima.

Američki tužioci su saopštili da je Guns dženeral trejding bio sastavni deo mreže pod kontrolom tursko-iranskog trgovca zlatom Reze Zaraba koji je vršio transakcije vredne stotine miliona dolara u ime iranske vlade i drugih iranskih entiteta koji su bili zabranjeni pod američkim sankcijama.

Nakon Zarabovog hapšenja u SAD, više se nije izražavala zabrinutost zbog delovanja kompanije.

Zarab se 2017. godine izjasnio krivim po optužnici za prevaru, zaveru i pranje novca. Njemu tek treba da se izrekne presuda.

Šta pokazuju dokumenti?

Banke iz UEA zavise od velikih banaka u Americi koje nadziru i odobravaju njihove transakcije u dolarima - što je usluga poznata kao „korespondentno bankarstvo".

Od korespondentnih banaka se traži da skreću pažnju vlastima na potencijalne slučajeve kriminalnih aktivnosti, kao što su pranje novca ili finansiranje terorizma, podnoseći dokument poznat kao izveštaj o sumnjivoj aktivnosti (SAR).

Među FinCEN dosijeima nalazi se i SAR koji pokazuje da je njujorški ogranak britanske Standard čarterd banke kontaktirao Centralnu banku Ujedinjenih Arapskih Emirata 2012. godine, nakon što je zapazio stotine sumnjivih transakcija kod Guns dženeral trejdinga.

U izveštajima se ne pominje da bilo koja od tih aktivnosti ima veze sa time što Iran izvrdava sankcije.

SAR-ovi su način da se skrene pažnja vladinim regulatorima i snagama reda i zakona na nekakvu neredovnu aktivnost koju bi valjalo istražiti, iako oni nisu nužno konkretan dokaz bilo kakvog prekršaja.

Centralna banka je rekla Standard čarterdu da je „slučaj prosleđen snagama reda i zakona" i da su „računi ugašeni u septembru 2011. godine".

Međutim, Standard čarterd je ukazao na to da je kompanija bila u mogućnosti da neometano „nastavi sumnjive aktivnosti" tako što je „koristila različite račune koje ima kod drugih banaka".

Štaviše, centralna banka nije sprečila Guns dženeral trejding da koristi dva druga računa koja je imao kod državnih banaka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Rakbanke, nacionalne banke severnog emirata Ras al-Kaimaha, i Nacionalne banke Dubaija (NBD).

A general view of Dubai's Business Bay area (28 March 2020)
Reuters
Dubai

FinCEN dosijei pokazuju da je Guns dženeral trejding uspeo da vrši nove transakcije u vrednosti od 108 miliona dolara označene kao sumnjive sve do septembra 2012. godine, većinu njih preko Rakbanke.

Rakbanka je rekla da ona zbog poverljivosti podataka ne komentariše konkretne transakcije, ali se zato strogo pridržava regulative za borbu protiv pranja novca i sankcija i drži se stroge politike kojom se to nadzire.

NBD nije odgovorila na BBC-jev zahtev za komentar.

U aprilu 2013. godine, američka Njujorška banka Melon podnela je SAR u kom se kaže da, posle upita američke vlade o Guns dženeral trejdingu, smatra da ova kompanija vrši transakcije čiji je cilj izbegavanje sankcija protiv Irana.

„Vladine ustanove su u obavezi istovremeno da istraže navodne slučajeve finansijskog kriminala i da zaštite integritet finansijskog sistema", izjavio je Tom Kitindž, direktor centra za finansijski kriminal i studije bezbednosti na Kraljevskom institutu ujedinjenih službu (Rusi).

„Ovaj slučaj dovodi u pitanje do koje mere je Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata shvatila ozbiljno drugi deo te odgovornosti.

Kriminalni akteri imaju direktne koristi od propuštanja da se proslede informacije, a ovo se čini kao savršen primer jednog takvog propusta."


Pogledajte video o hakeru koji je zaradio milione na legalan način


FinCEN Files strap
BBC

FinCEN dosijei su iscureli tajni dokumenti koji otkrivaju kako su velike banke dopuštale tokove prljavog novca širom sveta. Oni pokazuju da je Velika Britanija često slaba karika u finansijskom sistemu i kako je London zatrpan ruskom gotovinom.

Do ovih dosijea došao je Bazfid Njuz, koji ih je podelio sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ) i 400 novinara iz svih delova sveta. „Panorama" je predvodila istragu za BBC.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC