Fudbal, Liga šampiona i Ferencvaroš: Probuđeni mađarski džin spreman za Mesija i Ronalda

Ferencvaroš je nekada bio klub kojem se divila cela Evropa, a posle četvrt veka vratio se u elitno kontinentalno društvo
Ferencvaros fans display banners supporting their club
Getty Images

Za klub kojem se nekada divila cela Evropa, Ferencvaroš je morao strpljivo da čeka da ponovo zasluži mesto u elitnom kontinentalnom društvu.

Ali danas će, prvi put posle 25 godina, slavni budimpeštanski klub zaigrati u grupnoj fazi Lige šampiona i to na Nou Kampu na gostovanju kod Barselone.

Žreb je bio nemilosrdan za klub koji vodi legendarni ukrajinski fudbaler Sergej Rebrov - pored Barselone, popularni Fradi igraće u grupi u kojoj su i Juventus i Dinamo Kijev.

Ferencvaroš je već odigrao pet utakmica u kvalifikacijama za Ligu šampiona ove sezone.

Ovaj rezultat je veliki korak napred za klub koji je prethodnu deceniju proveo pokušavajući da stane na noge i vrati se na put osvajanja trofeja.

A nije bilo lako, pošto je Ferencvaroš na tom putu u jednom trenutku ispao u drugu ligu i imao ogromne finansijske probleme.

„Zbog situacije sa koronom, žreb za LŠ smo pratili preko televizije i nadali smo se da ćemo izvući što jača imena protivnika", rekao je za BBC Sport Pal Oros, izvršni direktor kluba.

„Sada, četvrt veka kasnije, ponovo igramo protiv najjačih klubova. A žreb je bio poseban i za našeg trenera Rebrova koji će odmeriti snage i sa bivšim klubom Dinamom iz Kijeva".

Oros smatra da je ovo trenutak koji je važan za ceo mađarski fudbal, jer se ne dešava svaki dan da jedan tamošnji klub igra protiv velikana kao što su Barselona i Juventus.

Ovo će biti prvi susret Ferencvaroša i Barselone u istoriji evropskih takmičenja, dok se mađarski klub već sastajao sa Juventusom.

Bilo je to 1965. godine u finalu tadašnjeg Kupa sajamskih gradova. Ferencvaroš je slavio i osvojio trofej.

„Za mene će duel sa Juventusom biti pun emocija, jer je moj otac bio deo te ekipa koja je trijumfovala 1965", navodi Oros.

„Sve je ovo fantastično, na više nivoa. Naši rivali praktično tek sad započinju sezonu, mi smo naš cilj već ispunili, a oni su kao zadatak zacrtali osvajanje titule".

Sergei Rebrov
Getty Images
Trener Sergej Rebrov

Ferencvaroš je u poslednje dve sezone dominirao u prvenstvu Mađarske, a ukupno je sa 31 peharom prvaka, najtrofejniji u državi.

Ovo je prvi put da Ferencvaroš igra u grupnoj fazi LŠ od sezone 1995/96.

Tokom ovog leta je u kvalifikacijama prošao četiri kola, eliminsavši švedski Đurgarden, škotski Seltik, hrvatski Dinamo i norveški Molde.

Ali ovaj uspeh je samo rezultat postepenog procesa rada i truda koji su uložili Oros i njegovi saradnici koji su 2011. preuzeli klub u „katastrofalnoj situaciji".

Uspeli su da postave stvari na zdrave osnove, iako su se suočili sa ispadanjem u drugu ligu i finansijskim problemima.

„Kada smo došli, zatekli smo klub u rasulu", objašnjava Oros.

„Stadion koji smo svi voleli zbog brojnih lepih sećanja, nije ispunjavao evropske standarde, plate su kasnile četiri meseca, dugovi su bili veliki, isključili su nam struju. Morali smo da investiramo novac", ističe.

Oros navodi da je za novu upravu bilo važno da realno sagledaju situaciju, s obzirom na finansijsko stanje koje su zatekli.

„Biti sa obe noge na zemlji i postaviti realne ciljeve je najvažnija stvar u fudbalu. Najpre smo zacrtali da se vratimo u prvu ligu, pa da osvojimo domaće trofeje, a tek onda rezultat na evropskoj sceni".

Proces je bio dug i težak, kaže fukcioner Ferencvaroša.

„Ušli smo u grupnu fazu, a krenuli smo od prvog kola kvalifikacija. Sa ovim budžetom i sportskom biografijom, mi smo više klub za Ligu Evrope i baš zato je ovaj rezultat fantastičan", rekao je Oros.

Hungary's team line up against England at Wembley in 1954
Getty Images
Fudbaleri Engleske i Mađarske na Vembliju 1953.

Da bi se u potpunosti razumeo položaj Ferencvaroša, važno je znati šta je mađarski fudbal svojevremeno predstavljao kroz istoriju i koliko su mu se drugi divili.

Zlatni dani mađarskog fudbala bili su tokom pedesetih godina prošlog veka.

„Mađarska laka konjica", kako su je nazvali evropski novinari, osvojila je olimpijsko zlato na Igrama 1952, a godinu dana kasnije su na londonskom Vembliju pred 105.000 gledalaca „pregazili" Englesku sa 6:3.

Engleska štampa je taj prijateljski meč nazvala Utakmicom decenije. A samo godinu dana kasnije Englezi su u Budimpešti prošli još gore - Mađarska je slavila sa 7:1.

To je do danas ostao najubedljiviji poraz u istoriji reprezentacije Engleske.

Mađarska je 1954. maltene već imala jednu ruku na trofeju namenjenom osvajaču Svetsko prvenstva, pošto je u finalu protiv Zapadne Nemačke povela sa 2:0.

Ali su Nemci u nastavku utakmice preokrenuli i pobedili sa 3:2, a to finale novinari su nazvali „Čudom u Bernu".

Valja napomenuti da je Mađarska u grupnoj fazi tog Mundijala deklasirala Zapadnu Nemačku sa 8:3.

Ali 1956. mađarski šampionat je prekinut zbog ustanka protiv komunističkog režima.

Usledila je sovjetska intervencija, tenkovi Crvene armije zauzeli su ulice Budimpešte, a ovi događaju doveli su do raspada moćnog tima Honveda.

Zvezde poput Ferenca Puškaša i Šandora Kočiša otišle su u Španiju i pojačale tamošnje velikane, Real Madrid i Barselonu.

Honvedov pad otvorio je put Ferencvarošu ka uspehu. Fradi je preuzeo lidersku palicu, postao dominantna sila u mađarskom fudbalu i 1963. osvojio prvu šampionsku titulu posle 14 godina.

Dve godine kasnije, Ferencvaroš je pobedio Juventus u finalu Kupa sajamskih gradova, preteče Kupa UEFA.

Sezonu kasnije, budimpeštanski klub ponovo se našao u finalu istog takmičenja, ali je izgubio od engleskog Lids Junajteda.

Florijan Albert, tada prva zvezda Ferencvarosa, osvojio je i prestižnu nagradu Zlatna lopta, ispred Bobija Čarltona iz Mančester Junajteda.

Ferencvaroš je 1975. igrao i u finalu Kupa pobednika kupova, ali je izgubio od kijevskog Dinama.

U godinama koje su došle posle toga, Ferencvaroš je nastavio redovno da igra u evropskim takmičenjima, ali je slava ovog kluba počela da bledi.

„Moj otac Pal je umro pre nekoliko godina. Bio je legenda kluba i često smo pričali o Ferencvarošu", kaže Oros.

„Pitao sam ga - šta se desilo sa mađarskim fudbalom. Vi ste toko šezdesetih pobeđivali Liverpul i Juventus".

A krajem te decenije, u zapadnoj Evropi, kaže Oros, mnogi su shvatili da fudbal nije samo sport, već i deo industrije zabave.

„Klubovi koji su imali veliku podršku navijača, izgradili su sopstvene brendove. Ali u ovom delu Evrope, država je kontrolisala fudbal i tako je nastao jaz. Sada je on tako veliki da se verovatno nikad neće potpuno izgubiti", smatra Oros.

Ferenvaros
Getty Images

Istraživanja javnog mnjenja u Mađarskoj pokazuju da za Ferencvaroš navija oko dva miliona ljudi, što je 20 odsto ukupnog stanovništva.

Ali Oros je svestan da, makar u finansijskom smislu, Ferencvaroš ne može da se takmiči sa evropskim klubovima koji su sada globalni brendovi.

„Mi smo u finalu 1965. pobedili Juventus. Danas, ako oni pogledaju dole, ni ne vidi nas, jer je ogromna razlika u budžetu", objašnjava.

„U ovom delu Evrope, na fudbal se nije gledalo kao na biznis. Mančester Junajted, Barselona, Real Madrid - to su multinacionalne kompanije. To je drugi svet i na drugačiji način se upravlja tim klubovima".

Slično je, smatra Oros, i ako neko proba da proda Mančester Siti u Mančesteru ili u Kini.

„Za nas je taj trenutak prošao, nikada nećemo uspeti da nadoknadimo hendikep koji smo imali 40, 50 godina".

Klub je osvojio dve uzastopne titule pod vođstvom ukrajinskog trenera Sergeja Rebrova, koji je bio igrač Dinama iz Kijeva i engleskog Totenhema.

Pred dolaska u Ferencvaroš, Rebrov je trenirao Dinamo i Al Ahli iz Saudijske Arabije.

„Sergej je zaista dobar i fin čovek, koji posao shvata veoma ozbiljno i veruje u ekipu, ne pojedince", kaže Oros.

„On je ključni element uspeha, ali važni su i članovi stručnog štaba, kao i ljudi zaposleni u kancelarijama kluba koji su tu čitavu deceniju".

Povratak u elitno evropsko takmičenje je veoma važno za ljubitelje fudbala u Mađarskoj, koja nije imala predstavnika u LŠ od 2009. i učešća Debrecina.

Ferencvaroš će Barselonu i Juventus dočekati na nacionalnom stadionu Puškaš arena koja će biti domaćin i Evropskog prvenstva u fudbalu sledeće godine.

To znači da će uprava Ferencvaroša moći da pusti u prodaju oko 22.000 karata, što je trećina ukupnog kapaciteta stadiona - toliko UEFA trenutno dozvoljava zbog pandemije korona virusa.

Ferencvaroš, inače, kao domaćin igra utakmice na Grupama areni izgrađenoj pre šest godina.

Ovaj stadion ima kapacitet od 22.000 mesta, što znači da bi za Ligu šampiona u prodaji moglo da se nađe samo oko 7.000 karata u ovom trenutku.

Za razliku od evropskih takmičenja, u prvenstvu Mađarske sada ne postoje ograničenja za broj navijača na stadionima.

„Ove utakmice su važne za ceo mađarski fudbal, a nama je bitno da znamo da smo na dobrom putu", tvrdi Oros.

„Prošle sezone smo igrali u grupnoj fazi Lige Evrope i samo jedan gol nam je nedostajao da izborimo nokaut fazu. Sada smo ušli u Ligu šampiona, a pre deset godina smo bili tako daleko".

Funkcioner Ferencvaroša i dalje smatra da klub treba da ide korak po korak i da postepeno napreduje.

„Za nas je, ipak, najvažnije da ponovo budemo prvaci Mađarske, jer ako to ne uspemo, nećemo opet dobiti šansu da se plasiramo u Ligu šampiona", zaključio je Oros.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC