Srbija i nasilje nad ženama: Od početka 2020. ubijene 22 žene

Autonomni ženski centar i Žene u crnom, uz podršku udruženja žena Anima iz Đulića (BiH) organizovale su u Beogradu uličnu akciju, u crnini i ćutanju, „Stop ubijanju žena".

 

Međunarodni dan borbe protiv femicida
BBC

 

Najmanje 22 žene od početka 2020. godine ubio je partner ili drugi član porodice, a u još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu.

„Sedam žena ubijeno je nožem, pet sekirom, tri pištoljem, tri su prebijene do smrti, jedna je ubijena automatskom puškom, jedna aktiviranjem bombe, dok su dve žene ubijene na druge načine", navodi se u saopštenju nevladine ogranizacije Autonomni ženski centar, objavljenom na Međunarodni dan borbe protiv femicida.

Najmanje 30 dece je ostalo bez majke - među njima 11 maloletnih, navodi se u saopštenju.

Poslednji dostupni podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da 137 žena širom sveta svakodnevno ubije partner ili član njihove porodice - ukupno 50.000 žena godišnje ubiju ljudi koje poznaju i kojima bi trebalo da mogu da veruju.

 

Međunarodni dan borbe protiv femicida
BBC

 

Prema podacima UN, od izbijanja pandemije Kovida-19 početkom godine, zabeležen je porast broja poziva na linijama za pomoć protiv nasilju u porodici u mnogim zemljama.

Autonomni ženski centar i Žene u crnom, uz podršku udruženja žena Anima iz Đulića (BiH) organizovale su u Beogradu uličnu akciju, u crnini i ćutanju, „Stop ubijanju žena".

Crvene cipele simbolizuju žene žrtve femicida.

 

Međunarodni dan borbe protiv femicida
BBC

 

Međunarodni dan borbe protiv femicida obeležava se 6. decembra, na dan kada je 1898. godine 25-godišnji Mark Lepin, naoružan vatrenim oružjem i noževima, ubio 14 žena, ranio još devet, kao i i četvoricu muškaraca na kanadskom univerzitetu u Montrealu.

 

Međunarodni dan borbe protiv femicida
BBC

 

Tokom napada je, prema svedocima, uzvikivao: „Vi ste žene, vi ćete postati inženjerke, ja neću. Vi ste horda feministkinja.

„Mrzim žene, mrzim feministkinje".

„Obeležavanjem 6. decembra, simbolično se sećamo žrtava Montrealskog masakra, ali i svih žena koje su muškarci ubili samo zbog toga što su žene", navodi se u saopštenju Autonomnog ženskog centra.

 

Međunarodni dan borbe protiv femicida
BBC

 

„Tražimo da se uspostavi javno dostupna državna statistika o broju ubistava žena (femicida) i formira Nadzorno telo za njegovo praćenje.

Od državnih institucija se zahteva da „u svakom trenutku - a naročito u periodu vanrednog stanja i pandemije - deluju sa dužnom pažnjom, razmotre sve potencijalne rizike od mogućeg povećanja nasilja u porodici i njegovog smrtnog ishoda, i učine sve da ženama koje preživljavaju nasilje pruže podršku i da ih zaštite."

„To je prvi korak u prevenciji femicida".

 

Međunarodni dan borbe protiv femicida
BBC

 

Tokom prethodne decenije, u Srbiji su partneri i drugi muški članovi porodice ubili najmanje 330 žena.

„Naglašavamo najmanje, jer je ova statistika zabeležena na osnovu medijskih izveštaja, a ne znamo koliko slučajeva nije dospelo u medije.

„Nema ni informacija o tome koliko žena je preminulo od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja", navode iz Autonomnog ženskog centra.

 

Međunarodni dan borbe protiv femicida
BBC

 


Ako primetite ili trpite nasilje - prijavite ga i potražite pomoć na besplatni broj 0800-100-007. Broj Autonomnog ženskog centra je dostupan svakog radnog dana od 10 do 20 časova.

Za područje Vojvodine - SOS telefon je 0800-10-10-10, svakog radnog dana od 10 do 20 časova.


 

Međunarodni dan borbe protiv femicida
BBC

 


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • DFHGDF

    07.12.2020 08:04
    Tuzno. Samo jedan komentar na ovu temu. Izgleda da je zenama u Srbiji dobro.
  • Sasa

    06.12.2020 19:49
    Zene ubijaju u celom svetu ne samo u Srbiji. Nece se nijedno ministarstvo pozabaviti ovim niti i jednim drugim problem naseg sirotinjskog drustva. Tuzno je sto se ovim bave neke nevladine organizacije iz ko zna kojih razloga a ne gradjani koji nazalost gledaju kako da prezive od meseca do meseca. Nasilje u porodici je velik problem i mislim da se nesto nekad mora menjati kod nas ili cemo brzo propasti..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?