Amerika, Iran i Sirija: Bajden naredio prvi vazdušni napad od stupanja na dužnost predsednika

Prema direktivi predsednika Bajdena, američke vojne snage su izvršile vazdušne udare na infrastrukturu koju koriste ekstremističke grupe koje podržava Iran u istočnoj Siriji, saopštio Pentagon.
US President Joe Biden speaks about lives lost to Covid after death toll passed 500,000, in the Cross Hall of the White House in Washington, DC, February 22, 2021.
AFP via Getty Images
Prva vojna akcija od kako je Bajden stupio na dužnost predsednika SAD

Američka vojska izvela je vazdušni udar usmeren na ekstremističke snage u Siriji koje podržava Iran, u prvoj vojnoj akciji koju je preduzela administracija Džoa Bajdena.

Pentagon je saopštio da je udar naređen kao odgovor na napade na američko i koaliciono osoblje u Iraku.

Prema saopštenju Pentagona, gađana je infrastruktura ekstremističkih grupa koje podržava Iran, a akcija je izvedena u odgovor na nedavne raketne napade na američke ciljeve u Iraku.

Uništeni su „mnogi objekti" tih snaga, dodaje se.

Zvaničnici snaga koje podržava Iran rekli su da je jedna osoba ubijena, dok su posmatrači saopštili da ima najmanje 22 mrtvih.

Pentagon je rekao da je njegov napad u blizini iračke granice u istočnoj Siriji bio „proporcionalni vojni odgovor" koji je preduzet „zajedno sa diplomatskim merama", a izveden je u dogovoru sa saveznicima.

Napad je izveden pošto što je civilni dobavljač poginuo u raketnom napadu na američke ciljeve ranije ovog meseca.

Pripadnik američke službe i još pet dobavljača su ranjeni kada su rakete pogodile lokacije u Irbilu, poput baze koju je koristila koalicija predvođena SAD.

Shattered glass at Irbil airport, Iraq. Photo: 15 February 2021
EPA
Amerikanci su ranjeni u Ibrilu 15. februara

Rakete su pogodile i američke baze u Bagdadu, među kojima je i Zelenu zonu u kojoj se nalaze američka ambasada i druge diplomatske misije.

U Iraku se nalazi oko 2.500 američkih vojnika koji pomažu iračkim snagama u borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država (IS).

Šta znamo o vazdušnim napadima?

Pentagon je saopštio da je napad izveden na osnovu Bajdenove direktive.

„Američke vojne snage izvršile su vazdušne udare na infrastrukturu koju koriste ekstremističke grupe koje podržavaju Iran u istočnoj Siriji", saopštio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Ciljani su objekti koje koriste te snage, među kojima su Kataib Hezbolah i Kataib Sajid al-Šuhada.

Pripadnici te dve grupe prethodno su napale američke ciljeve.

U saopštenju, Pentagon je naveo da operacija šalje nedvosmilenu poruku.

„Predsednik Bajden će delovati kako bi zaštitio američko i koaliciono osoblje.

„Istovremeno, delovali smo u cilju deeskalacije celokupne situacije i u istočnoj Siriji i u Iraku", navodi se u saopštenju.

SAD nisu potvrdile bilo kakve žrtve, ali je jedan zvaničnik iračke milicije rekao agenciji Asošiejted Pres da je najmanje jedan borac ubijen, a veći broj ranjen.

Zvaničnik je rekao da su u napadima pogođena mesta duž granice između sirijskog grada Boukamal i iračkog grada Kaim.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, posmatračka grupa sa sedištem u Velikoj Britaniji, saopštila je da su u američkom napadu poginula najmanje 22 borca Narodnih mobilizacionih snaga, iračke krovne grupe uglavnom šiitskih paravojnih formacija koja uključuje Kataib Hezbolah.

„U napadima su uništena tri kamiona sa municijom", rekao je ranije Rami Abdul Rahman iz te posmatračke misije za AFP.

„Bilo je mnogo žrtava.

Kataib Hezbolah porekao je bilo kakvu ulogu u nedavnim raketnim napadima na američko osoblje, ali je američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao novinarima da su bili potpuno sigurni u to šta preduzimaju i koje ciljeve gađaju.

US Defense Secretary Lloyd Austin speaks to Defense Department personnel during a visit by U.S. President Joe Biden at the Pentagon in Arlington, Virginia, U.S., February 10, 2021.
Reuters
Američki sekretar odbrane Lojd Ostin

„Znamo šta smo pogodili", rekao je.

„Uvereni smo da su tu metu, koju smo gađali, koristili isti šiitski militanti koji su izveli napade ranije ovog meseca", dodao je Ostin.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi rekao je da je udar bio usmeren na kažnjavanje ekstremističkih snaga, a ne na eskalaciju napetosti sa Iranom, s kojim SAD nastoje da obnove pregovore o nuklearnom sporazumu koji je napustio bivši predsednik Donald Tramp, prenosi Njujork Tajms.

Od 2009. godine SAD su Kataiba Hezbolaha odredile kao terorističku organizaciju, optužujući je za ugrožavanje mira i stabilnosti Iraka.

Uticaj Irana na unutrašnje poslove Iraka neprekidno je rastao od invazije kada su savezničke snage, predvođene SAD, srušile režim Sadama Huseina 2003. godine.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Kiki

    26.02.2021 14:20
    Siria, Serbia? Samo da ne pogresi.
  • Јое

    26.02.2021 14:20
    Очекивано
    Није прошло ни месец дана, а он је већ почео да ради оно што смо сви знали да ће радити и због чега су и покрадени избори и он доведен на власт.

    Да ли је то теорија завере или је то завера у пракси?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.