Izbori u Nikšiću: Ko će vladati najvećom opštinom u Crnoj Gori

Bitka za 41 odbornika lokalne skupštine po broju stanovnika druge najveće opštine u Crnoj Gori vodi se između šest lista.
Nikšić, izbori
BBC/Aleksandar Miladinović

Borba četiri koalicije i dve stranke za 41 odborničko mesto u lokalnoj skupštini Nikšića došla je do finiša i dana za glasanje koji se pažljivo prati i van Crne Gore.

Gotovo 59 hiljada birača na 138 biračkih mesta glasaće do 20 časova za kandidate koji će ih predstavljati naredne četiri godine.

Sa pozicije vladajućih u gradu u izbore ulazi Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića koja predvodi koaliciju Evropski tim za Nikšić.

Listu Za budućnost Nikšića predvodi zvaničnom Beogradu bliski Demokratski front (DF) Andrije Mandića, koaliciju Mir je naša nacija tvori stranka Demokrate Alekse Bečića, dok je stranka Ura vicepremijera Dritana Abazovića na čelu koalicije Crno na belo.

Na listiću se još nalaze Socijaldemokratska partija (SDP) i Narodni pokret biznismena Miodraga Dake Davidovića.

Na prethodnim izborima održanim 2017. godine, ubedljivo je trijumfovao DPS koji je imao 37 mandata, dok su Socijaldemokrate (SD) Ivana Brajovića osvojile preostala četiri mandata.

Izbore su tada bojkotovale sve opozicione stranke koje se sada vraćaju na političku scenu grada.

Predsednik opštine Nikšić od novembra 2020. godine je Milutin Simović iz DPS-a, koji je do tad obavljao funkciju ministra u prethodnoj vladi Duška Markovića.

Izbori u Nikšiću biće prvi lokalni izbori nakon što je u avgustu prošle godine stranka Mila Đukanovića izgubila kontrolu nad Vladom Crne Gore, a koaliciju na vlasti sačinile su liste Demokratskog fronta, Mir je naša nacija i Crno na belo.

Premijer je tada postao Zdravko Krivokapić, nestranačka ličnost koja je predvodila listu Za budućnost Crne Gore čiju je okosnicu činio Demokratski front.

Aktuelni predsednik i premijer Crne Gore Milo Đukanović i Zdravko Krivokapić rođeni su u Nikšiću.

Nikšić, izbori
BBC/Aleksandar Miladinović
Nikšić, izbori
BBC/Aleksandar Miladinović
Nikšić, izbori
BBC/Aleksandar Miladinović

Izbori u doba korone

Izbori se održavaju u jeku talasa pandemije virusa korona, pa je u Nikšiću u finišu izborne kampanje policijski čas počinjao u 21 čas, a svi ugostiteljski objekti bili su zatvoreni tokom celog dana.

Izlazak i ulazak u Nikšić nije bio dozvoljen, sem sa posebnim dozvolama.

Nikšić, izbori
BBC/Aleksandar Miladinović
Nikšić, izbori
BBC/Aleksandar Miladinović
Nikšić, izbori
BBC/Aleksandar Miladinović
Ispred jednog od biračkih mesta
Nikšić, izbori
BBC/Aleksandar Miladinović

U izbornom danu, građanima je dozvoljeno kretanje dok traje glasanje, a dozvoljen je i ulazak glasača sa prebivalištem u drugim opštinama.

Dozvoljen je i odlazak na glasanje građanima koji su u samoizolaciji zbog dolaska iz inostranstva ili sumnje na kontakt sa zaraženim virusom korona, dok oni sa pozitivnim testom mogu glasati putem pisma.

Na biralištima se primenjuju sva epidemiološka pravila dezinfekcije i distance.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • tuluz lotrek

    14.03.2021 13:17
    Pobediće naravno " Za budućnost Nikšića". Budući gradonačelnik Marko Kovačević. Milo Đukaj pakuj kofere!
  • Marko

    14.03.2021 12:51
    Neka padne da osveži !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.