Fudbal i Superliga Evrope: Zašto najveći klubovi osnivaju novo takmičenje i šta kažu UEFA i FIFA

Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester Siti, Mančester Junajted i Totenhem su među 12 klubova koji su se saglasili sa time da se pridruže novoj Evropskoj superligi.
Andy Robertson and Paul Pogba
Getty Images
Liverpul i Mančester Junajted dva su najuspešnija kluba u Premijer ligi

Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester Siti, Mančester Junajted i Totenhem su među 12 klubova koji će se pridružiti novoj Evropskoj superligi (ESL).

U seizmičkom potezu za evropski fudbal, klubovi Premijer lige pridružiće se italijanskim klubovima - Juventusu, Milanu i Interu iz Milana, kao i španskim klubovima - Atletiku iz Madrida, Barseloni i Real Madridu.

Saopšteno je da su se klubovi osnivači saglasili da uspostave „novo takmičenje koje će se održavati sredinom nedelje" sa timovima koji se i dalje „takmiče u svojim nacionalnim ligama".

U saopštenju se navodi da bi sezona „trebalo da počne čim to bude moguće" i „predviđa da će se još tri kluba" pridružiti.

Iz Evropske superlige je saopšteno da je u planu pokretanje ženskog takmičenja što je pre moguće posle početka muškog turnira.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson, UEFA i Premijer liga kritikovali su potez kada su vesti objavljene u nedelju.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) ranije je saopštila da neće priznati takvo takmičenje, a da bi igrači koji bi u njemu učestvovali mogli da budu uskraćeni da igraju na Svetskom prvenstvu.

UEFA, rukovodeće fudbalsko telo u Evropi, ponovila je upozorenje u nedelju, saopštivši da će igračima koji budu igrali u Evropskoj superligi biti zabranjena sva druga takmičenja na domaćem, evropskom ili svetskom nivou.

Takože bi moglo da im bude onemogućeno da igraju za nacionalne timove.

Pošto je objavljeno da je osnovana Superliga, FIFA je izrazila „neodobravanje" predloženog takmičenja i pozvala „sve strane uključene u žučne rasprave da se uključe u smiren, konstruktivan i uravnotežen dijalog za dobrobit igre".

U saopštenju ESL je navela: „Klubovi osnivači raduju se razgovorima sa predstavnicima UEFA i FIFA kako bi zajedno radili u partnerstvu ka postizanju najboljih rezultata za novu ligu i za fudbal u celini".

Zašto sada?

O novom takmičenju vrednom oko šest milijardi dolara, koje bi trebalo da zameni postojeću Ligu šampiona, pregovaralo se u oktobru, a u razgovore je bila uključena i banka Džej Pi Morgan.

UEFA se nadala da će planovi za novu Ligu šampiona sa 36 timova, sa reformama koje treba da budu potvrđene u ponedeljak, sprečiti formiranje Superlige.

Međutim, 12 strana uključenih u Superligu Evrope ne misle da reforme idu dovoljno daleko.

Rekli su da je globalna pandemija „ubrzala nestabilnost u postojećem evropskom fudbalskom privrednom modelu".

„Poslednjih meseci odvijao se opsežan dijalog sa fudbalskim akterima u vezi sa budućim formatom evropskih takmičenja", dodali su.

„Klubovi osnivači veruju da rešenja predložena posle ovih razgovora ne rešavaju osnovna pitanja, među kojima su potreba za obezbeđivanjem kvalitetnijih utakmica i dodatnih finansijskih sredstava za celokupnu fudbalsku piramidu."

Koji je predloženi format?

Liga će imati 20 timova - 12 članova osnivača plus tri kluba čija imena sada nisu poznata, kao i pet klubova koji će se kvalifikovati godišnje na osnovu postignuća u domaćim ligama.

Prema predlozima, takmičenje bi započelo u avgustu svake godine, utakmice bi se igrale sredinom nedelje, a klubovi bi bili podeljeni u dve grupe od po 10, igrajući međusobno kod kuće i u gostima.

Prva tri iz svake grupe plasirala bi se u četvrtfinale, a četvoroplasirani i petoplasirani klubovi igrali bi dvomeče u baražu za preostala dva mesta.

Usledio bi nokaut format kakav postoji u Ligi šampiona, a finalni meč bi se igrao u maju na neutralnom terenu.

ESL je saopštila da će generisati više novca od Lige šampiona i da će rezultirati većom raspodelom prihoda tokom takmičenja.

Šta kažu lideri Superlige?

Juventus forward Cristiano Ronaldo (left) dribbles past AC Milan player Diogo Dalot (right)
Getty Images
Juventus i Milan su podržali planove

Predsednik Real Madrida Florentino Peres, prvi predsednik ESL-a, rekao je da će novo takmičenje „pomoći fudbalu na svim nivoima".

„Fudbal je jedini globalni sport na svetu sa više od četiri milijarde navijača i naša odgovornost kao velikih klubova je da odgovorimo na njihove želje", dodao je on.

Predsednik Juventusa Andrea Anjeli dao je ostavke u Izvršnom odboru UEFA i na mestu predsednika Asocijacije evropskih klubova, koja je pogurala planirane reforme Lige šampiona.

Rekao je da se 12 klubova „okupilo u ovom kritičnom trenutku, omogućavajući evropskom takmičenju da se transformiše, stavljajući igru koju volimo na održivu osnovu za dugoročnu budućnost".

Kopredsednik Mančester Junajteda Džoel Glejzer biće potpredsednik Superlige.

Rekao je: „Okupljajući najveće svetske klubove i igrače da igraju jedni sa drugima tokom cele sezone, Superliga će otvoriti novo poglavlje za evropski fudbal, osiguravajući takmičenje i objekte svetske klase i povećanu finansijsku podršku za širu fudbalsku piramidu."

Kakve su rekacije?

U osnovi, široka osuda svih koji nisu umešani u predloženu ligu.

Britanski premijer Boris Džonson je rekao da će planovi biti „veoma štetni za fudbal", a francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je odluku francuskih klubova koji su odbili da se pridruže.

UEFA je objavila zajedničku izjavu sa Engleskom fudbalskom asocijacijom, Premijer ligom, Španskom fudbalskom federacijom, La Ligom (španska Primera) Italijanskom fudbalskom federacijom, kao i sa Serijom A (italijanska prva liga), rekavši da će „ostati jedinstveni" u pokušaju da zaustave otcepljenje, koristeći „sve raspoložive mere".

Asocijacije evropskog kluba je saopštila da se „snažno usprotivila" Evropskoj Superligi, dok je Udruženje navijača fudbala reklo da su planovi „motivisani ničim drugim do ciničnom pohlepom".

Među nekadašnjim profesionalcima, bivši vezni igrač Liverpula i Totenhema Deni Marfi rekao je za BBC Sport da planovi „zvuče bezdušno".

Bivši kapiten Mančester Junajteda Gari Nevil rekao je Skaj Sportsu da je „apsolutno zgrožen", dok je njegov bivši saigrač Rio Ferdinand rekao za BT Sport da će predlozi najviše naštetiti navijačima.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Marko

    19.04.2021 14:46
    Ovo nije samo stvaranje lige bogatih, ovo je potpuno uništavanje smisla sporta i svih socijalnih vrednosti. Nadam se da navijači ovih 12 klubova to neće prihvatiti.
  • Sale NS

    19.04.2021 12:19
    Ja sam za!
    Tako ćemo gledati dobre timove, jake utakmice i pravu borbu. U sadašnjem formatu igraju i neki "levi" timovi koji služe za gol razliku, a o kvalifikacijama da i ne govorim. Pa na sve to ovi što su ispali iz LŠ prelaze u LE ge teoretski mogu ponovo da sesretnu sa onim kojeg su izvbacili iz trke za LŠ - BUDALAŠTINA! Uostalom, da prebacimo loptu i i gru preko bare na NBA - tamo stalno igraju isti timovi! Po meni je važno da se vrati publika na stadione.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC