Srbija, ordenje i Peter Handke: Šta je Karađorđeva zvezda, koja odlikovanja dodeljuje Srbija i ko su laureati

Kako se dodeljuje orden koji je primio nobelovac čiji stavovi o raspadu Jugoslavije ne ostavljaju nikoga ravnodušnim?
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručuje Karađorđevu zvezdu nobelovcu Peteru Handkeu, Beograd, maj 2021.
Fonet

Austrijski nobelovac Peter Handke, čiji stavovi o raspadu Jugoslavije izazivaju pažnju širom sveta, primio je orden Karađorđeva zvezda prvog stepena za „naročite zasluge u predstavljanju Srbije u oblasti javnih i kulturnih delatnosti i ličnom istrajavanju u beskompromisnoj odgovornosti prema istini". Šta je orden Karađorđeva zvezda i kome se sve dodeljuje?

Odluka o dodeljivanju najvišeg državnog priznanja u Republici Srbiji Peteru Handkeu donesena je u februaru prošle godine, a priznanje mu je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić za vreme prve Handkeovoj posete zemlji nakon što je dobio Nobelovu nagradu za književnost 2019. godine.

Odluka da austrijski pisac Peter Handke dobije Nobelovu nagradu za književnost izazvala je pre dve godine veliku pažnju širom sveta zbog Handkeovih stavova prema režimu bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića.

Peter Handke: Od govora na Miloševićevoj sahrani do Nobela

Književna nagrada razbuktala strasti u Srbiji

Četiri jezika, a jedna književnost

Handke je na Miloševićevoj sahrani održao govor, rekavši da „takozvani svet misli da zna sve o Jugoslaviji, Srbiji i Miloševiću". Prethodno je kritikovao Zapad zbog NATO bombardovanja 1999. godine, a kasnije je postao počasni građanina Beograda i član Srpske akademije nauke i umetnosti.

Mnogi su burno reagovali na vest da je Handke dobio Nobelovu nagradu, uključujući zvaničnike Albanije i Kosova.

Nakon objavljivanja odluke o dodeli ordena Karađorđeva zvezda, predsednik Komisije za odlikovanja Sima Avramović rekao je da je Austrijanac u potpunosti branio „srpsku istinu" čak i kada bi zbog toga bio osporavan i dovođen u neprijatne situacije.

„Nije sporno da se on na veoma upečatljiv način zalagao za pravdu za Srbiju i srpski narod, te zaslužuje da bude odlikovan", kaže za BBC na srpskom heraldičar Dragomir Acović.

Handke se zahvalio na priznanju i dodao da se „uvek po lepom seća Srbije".

Šta je Karađorđeva zvezda i kome se dodeljuje?

Peter Hadke
Fonet
Peter Handke u Beogradu, maj 2021.

Orden Karađorđeve zvezde najviše je odlikovanje Republike Srbije i uručuje se ličnostima, udruženjima i institucijama za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju države i njenih građana, navodi se na zvaničnom sajtu Vojske Srbije.

Naziv je dobio po Đorđu Petroviću Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka iz 1804. godine i rodonačelniku dinastije Karađorđević.

Međutim, to nije jedina Karađorđeva zvezda kojom neko može biti odlikovan.

„Danas imate dve različite Karađorđeve zvezde - jednu dodeljuje predsednik države, a drugu prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević", objašnjava Dragomir Acović, koji je 2017. godine primio Zlatnu medalju za zasluge.


Handke
Getty Images
Handke je danas jedna od najkontroverznijih ličnosti svetske književnosti

Ko je Peter Handke i šta ga veže za Srbiju?

Autrijski pisac rođen u Grifenu 1942. godine poznat je u ovom kraju sveta najpre po svojim pogledima na ratna dešavanja u bivšoj Jugoslaviji i njenom konačnom raspadu.

Handkeov literarni opus nije bio primarni razlog interesovanja ovdašnje publike - jednom prilikom istakao je da ga u Srbiji više vole nego što ga čitaju.

Ipak, njegova razmišljanja o odnosima na Balkanu jesu.

„Tokom devedesetih je izričito zauzeo srpsku stranu i bio je uz Slobodana Miloševića," rekla je 2019. godine za BBC Drinka Gojković, koja je na srpski prevela njegovo delo Golmanov strah od penala.

To mu je u Srbiji donelo popularnost, ali je zbog podržavanja Miloševića naišao na osude širom Balkana.

Nekoliko knjiga Petera Handkea nastalo je pod jakim uticajem Jugoslavije i kasnije Srbije, poput Rastanka sanjara od izgubljene zemlje i dela Zimsko putovanje na Dunav, Savu, Moravu i Drinu: Pravda za Srbiju.

Tokom suđenja Miloševiću u Hagu, Handke ga je jednom prilikom posetio u Holandiji, odbivši ipak da bude svedok odbrane.

Protivio se i NATO bombardovanju Republike Jugoslavije.

Uoči Miloševićeve sahrane 2006. godine, Handke je održao govor u Požarevcu .

Austrijanac je 2019. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost zbog svog „intelektualnog rada koji je putem jezičke domišljatosti ispitao granice i posebnosti ljudskog iskustva", navodi se na zvaničnom sajtu Nobelove nagrade.

To je izazvalo negodovanje mnogih na Kosovu, kao i u Bosni i Hercegovini.


Postoje tri stepena nagrade koju dodeljuje predsednik - prvi je najviši, zatim slede drugi i treći.

Karađorđeva zvezda prvog stepena sastoji se od zvezde, lente i ordenskog znaka - orden se nosi na levoj strani grudi, dok lenta ide preko desnog ramena.

Ukoliko ste odlikovani Karađorđevom zvezdom drugog reda, gotovo identičan ordenski znak nosićete oko vrata, dok se odlikovanje trećeg stepena nosi na levoj strani grudi.

Mir-Jam: Prokazana i popularna kraljica ljubavnih romana

Ko je sahranjen u Aleji velikana, a ko u Aleji zaslužnih građana

Sve bivše Jugoslavije

Kada je reč o tome koje kriterijume bi trebalo da ispunjava laureat, tu ne postoje tvrda pravila, kaže Acković i dodaje da „svaka izvršna vlast unese nešto specifično što prethodna nije imala u vidu, a što možda neće imati ni potonja", tvrdi Acović.

„Na primer, u vreme Demokratske stranke isključivo su sportisti bili pretplaćeni na ovaj orden, dok je sada spektar individualaca i institucija koje bivaju odlikovane širi", dodaje on.

Od trenutka preuzimanja funkcije predsednika države 2017. godine, Aleksandar Vučić potpisao je ukupno 36 ukaza o dodeljivanju Karađorđeve zvezde, piše na zvaničnom sajtu predsednika republike.

Među laureatima našli su se penzionisani general Vojske Srbije Ljubiša Diković, kao i umetnici Goran Bregović, Momčilo Bajagić Bajaga, Borisav Bora Đorđević, Predrag Gaga Antonijević, Stefan Milenković i Minja Subota.

Priznanje su u novembru prošle godine dobili i lekari, od kojih neki aktuelni i bivši članovi Kriznog štaba, Predrag Kon, Mijomir Pelemiš, Goran Stevanović, Branimir Nestorović, Danica Grujičić, Miodrag Lazić, Branislav Tiodorović i Srđa Janković.

Koja još priznanja postoje u Srbiji?

Prema klasifikaciji dostupnoj na sajtu Vojske Srbije, država dodeljuje tri vrste odlikovanja - ordenje, medalje i spomenice.

Spomenice se uručuju kako bi se „obeležili događaji od velikog značaja" za zemlju, navodi se.

S druge strane, zlatna i srebrna Medalja za hrabrost Miloš Obilić sleduje onima koji su ličnom hrabrošću i delima u opasnim situacijama uticali na spasavanje ljudskih života i imovine.

Medalja za zasluge, takođe zlatna ili srebrna, uručuje se zaslužnim pojedincima u svim oblastima života i rada, dok se zlatne i srebrne Medalje za revnosnu službu uručuju istaknutim ličnostima i institucijama u oblasti odbrane i bezbednosti.

Pored Karađorđeve zvezde, Ustav predviđa još pet tipova ordenja.

Orden Republike Srbije prvog i drugog stepena dodeljuje se predsednicima država, suverenima i crkvenim velikodostojnicima.

Ovo priznanje do sada je pripalo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, predsedniku Kine Si Đinpingu, ruskom patrijarhu Kirilu, prestolonasledniku emirata Abu Dabija šeiku Muhamedu bin Zajedu Al Nahjanu, kao i knezu Albertu II od Monaka.

Listala udžbenik iz istorije - našla dedu

Ko sme da piše o Andriću

„Balkan je svetu dao dokumentarni nadrealizam"

Orden srpske zastave uručuje se pojedincima, institucijama i organizacijama koje su doprinele razvijanju međunarodnih odnosa između Srbije i drugih država i ima tri stepena.

Trostepeni Sretenjski orden možete dobiti ukoliko imate naročite zasluge za zemlju i njene građane u oblastima „javnih, privrednih, kulturnih, prosvetnih, sportskih i humanitarnih delatnosti".

Ovo priznanje pripalo je različitim kulturnim i naučnim institucijama poput Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Beogradskog dramskog pozorišta, Ateljea 212 i Narodne biblioteke Srbije.

Trostepeni Sretenjski orden dodeljen je i akademicima Vladeti Jerotiću i Dušanu Kovačeviću, kao i reditelju Emiru Kusturici, pesniku Dobrici Eriću, scenaristi Milovanu Vitezoviću i drugima.

Orden belog orla sa mačevima prvog, drugog i trećeg stepena rezervisan je za vojne ustanove i službenike koji imaju posebne zasluge u izgradnji sistema odbrane i rukovođenju vojnim jedinicama.

„Natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti" može doneti pojedincima i ustanovama Orden zasluga za odbranu i bezbednost koji takođe ima tri stepena, kažu iz Vojske Srbije.

Koliki je broj odlikovanih?


Pogledajte i video o ljubiteljima knjiga koji koriste društvene mreže da razgovaraju o naslovima koje vole:


Broj ordenja i medalja koji se danas dele u Srbiji daleko je manji od onog koji se beležio tokom vladavine Josipa Broza Tita.

U tom periodu se dodeljivalo „više desetina hiljada odlikovanja na godišnjem nivou", ukazuje Acović i podvlači da je Orden zasluga za narod u nekadašnjoj državi ponelo gotovo pola miliona ljudi.

Broj uručenih državnih priznanja u Republici Srbiji je u porastu u poslednjih nekoliko godina.

Bivši predsednik Tomislav Nikolić stavio je potpis na 382 ukaza o odlikovanjima za pet godina na Andrićevom vencu.

Tokom skoro četiri godine predsednikovanja, Vučić je potpisao ukupno 449 ukaza o odlikovanjima, od čega 173 od početka 2021. godine, sudeći po podacima sa zvaničnog sajta predsedništva.

Međutim, ako se uporedi praksa koja je na snazi u drugim zemljama, brojke koje danas imamo u Srbiji su još uvek „na donjoj ivici", pojašnjava heraldičar Dragomir Acović.

Međutim, on smatra da je od broja odlikovanja daleko važnija „elementarna orijentacija" kada je reč dodeli ordena i medalja.

Tako su nekada Orden Nemanje dobijali uglavnom sportisti, da bi nakon smrti premijera Zorana Đinđića 2003. godine, to priznanje posthumno bilo dodeljeno njemu, a potom je istim ordenom odlikovan i patrijarh Pavle.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Dragan

    12.05.2021 09:54
    Eh
    Sledeći posthumno Gebels.Sabrana dela o germanskom narodu !Pismeniji je od ovog zombija koji da ga pitate koju je knjigi pisao nebi znao da odgovori.Njegov idol je Staljon to je on izjavio u Belgiji 1983g na susretu književnika iz Evrope.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC