Korona virus i vakcinalni turizam: "Kod kuće nisam imao šanse da se vakcinišem"

I dok se mnogi u vlastitoj zemlji suočavaju sa suviše sporim programom vakcinacije, oni koji to mogu sebi da priušte traže destinacije na kojima vakcinu mogu da se dobiju brže. Ali da li to je moralno ispravno?

 

 

 

Enno Lenze
Enno Lenze
Eno Lence je iz Berlina otputovao u Moskvu kako bi dobio rusku vakcinu Sputnjik V

 

 

 

Sredinom aprila, grupa posetilaca otpočela je boravak u Moskvi sa itinererom koji je uključivao neočekivanu turističku destinaciju: privatnu medicinsku kliniku.

Putnici nisu bili zainteresovani za gradske turističke atrakcije svetskog glasa, već za naširoko popularizovanu rusku vakcinu Sputnjik V.

Većina posetilaca bili su nemački građani nezadovoljni sporim ritmom imunizacije protiv Kovida-19 kod kuće.

Jedan od njih bio je Eno Lence iz Berlina.

„U Nemačkoj nisam imao šanse da primim vakcinu u skorije vreme.

„Kad sam pitao doktora kad ću stići na red, on je rekao možda u oktobru ili novembru, i to za prvu dozu", ispričao je on za BBC.

U Rusiji se Sputnjik V daje svakome besplatno, mada bi putnici mogli da plate za privatni medicinski pregled, koji iznosi između 200 i 220 evra.

Norveška turistička agencija „Vorld vizitor" nudi „vakcinalne izlete" do Rusije i organizuje sve što je putnicima potrebno - od zdravstvenih pozivnica i zakazanog termina za vakcinaciju, sve do tradicionalnijih usluga kao što su letovi, presedanja i smeštaj.

Ova vakcina još nije odobrena u Evropskoj uniji.

 

 

 

A discarded protective face mask lies on the Red Square in Moscow, Russia, 27 March 2021
EPA
Rusija je pozdravila „vakcinalni turizam" dok se bori da ubedi vlastito stanovništvo da se vakciniše

 

 

 

Kompanija nudi pakete koji uključuju dva kratka boravka za svaku neophodnu dozu ili jedan dugi boravak koji pokriva obe.

Dok god posetioci prilože negativni brzi test na Kovid-19 ne stariji od 72 časa pre nego što uđu u avion za dolazak, Rusija ne traži od posetilaca boravak u karantinu.

Prva grupa od 43 posetilaca sletela je u Rusiju 16. aprila, a turistička agencija je od tada imala više od 600 rezervacija, rekao je za BBC suvlasnik Albert Sigl.

„Zbunjujuća pravila"

Lence je direktor muzeja „Berlin stori", ali često putuje u irački deo Kurdistana, gde je stopa zaražavanja visoka, kako bi radio u sklopu humanitarne pomoći za izbeglice, kaže on.

Iako se humanitarni radnici kvalifikuju za vakcinu u Nemačkoj, on kaže da je nije dobio zato što radi kao dobrovoljac.

„Pravila su ponekad zaista, zaista čudna, ne razumem ih", kaže Lence.

Dodaje da njegov sedamdesetogodišnji otac još nije dobio zakazani termin za vakcinaciju u vreme kad je on rezervisao za sebe let za Moskvu.

On smatra da nemački sistem prioriteta „ima smisla", ali to znači da je vakcinacija „neverovatno spora".

 

 

 

A woman enjoying the blue sea in an afternoon in the Maldives - stock photo
Getty Images
Maldivi planiraju turističku ponudu koja uključuje i mogućnost vakcinisanja

 

 

 

I dok je globalni program vakcinacije protiv Kovida prepun neujednačenosti, oni koji mogu da priušte da prime vakcinu negde drugde dobili su priliku da biraju među čitavim dijapazonom destinacija, poput Srbije, SAD, Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa čak i Maldive.

Ovaj rajski arhipelag u Indijskom okeanu planira da uvede paket za putnike nazvan 3V - visit, vaccination, vacation (poseta, vakcinacija, odmor).

„Kampanja 3V znak je zahvalnosti za odluku turista da posete Maldive dok je svet još zatvoren i ponesu kući poruku da je put napred potvrda o vakcinaciji", rekli su BBC-ju iz Ministarstva turizma u imejlu.

„Imamo sreće, jer smo geografski prirodno raspršena ostrva, a i u našim odmaralištima na snazi su oprobani i dokazani protokoli."

Srbija je donedavno nudila višak svojih vakcina strancima, ali je vlada obustavila ovu praksu i umesto toga sada pokušava da pojača vakcinaciju vlastitog stanovništva.

Za to vreme u SAD, savezne države sa brojnom migrantskom i nedokumentovanom populacijom, kao što su Kalifornija, Teksas i Njujork, dočekale su priliv Kanađana i Latinoamerikanaca koji pokušavaju da iskoriste liberalna pravila u vezi sa vakcinacijom i karantinom.

Ali ni to ne prolazi bez kontroverzi.

 

 

 

Mass vaccination of Serbians against COVID-19 in Belgrade, Serbia, April 13, 2021
Reuters
Srbija je donedavno pozivala strane državljane da dođu i vakcinišu se

 

 

 

Na Floridi, koja je dom, makar privremeno, za mnoge bogate Amerikance i strance, oni stariji od 65 godina mogli su da prime vakcinu nezavisno od statusa svog državljanstva.

Meksički TV voditelj Huan Hose Origel, koji ima 73 godine, podelio je sa 1,3 miliona pratilaca na Tviteru sreću i olakšanje koje je osetio pošto je vakcinisan u sunčanom glavnom gradu države - Majamiju.

„Hvala #USA. Koliko sam samo tužan što mi moja rođena zemlja nije omogućila tu sigurnost", napisao je on u januaru - pre nego što su medicinsko osoblje i radnici sa prve linije fronta u Meksiku dobili vakcine.

„Moralno upitno"

Ali oni koji se razmeću na društvenim mrežama vakcinalnim turizmom našli su se na meti strogih kritika.

„Globtrender", agencije za trendove u industriji, prva je skovala izraz „vakcinalni VIP" kako bi opisala „novi soj elitnih putnika" koji će „platiti samo da preskoče red za vakcinaciju".

To je opisano kao „moralno upitan potez", kad se uzmu u obzir nejednakosti u distribuciji vakcina u svetu.

 

 

 

People queue in a line to get the COVID-19 Vaccine in Miami, Florida, 5 April 2021
EPA
Na Floridi se beleži priliv bogatih posetilaca koji su trčali u red da bi dobili vakcinu pre lokalnog stanovništva

 

 

 

U januaru je obelodanjeno da je „Najtsbridž serkl", elitna turistička agencija iz Londona, nudila luksuzne vakcinale odmore u Dubaiju za pozamašnu svotu od 55.000 dolara.

Ali bili su dostupni samo njenim članovima, koji već plaćaju ekskluzivnu članarinu „po pozivu" od skoro 35.000 dolara godišnje, „za usluge putovanja i životnog stila".

„Etički opravdano"

Smernice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kažu da u scenariju široko rasprostranjene zaraze, ugroženi zdravstveni radnici treba prvi da prime vakcine.

Mimo toga, organizacija je pozvala vlade da im prioriteti budu stariji građani i najugroženije grupe ljudi.

Drugi delovi stanovništva mogu da se dodaju na listu u manje zaraznom scenariju, na primer, radnici od esencijalne važnosti koji moraju da putuju.

Istovremeno, SZO preporučuje da se dovoljno zaliha sačuva za borbu protiv eventualnih lokalnih epidemija.

Zalihe, međutim, ne deluju kao problem u zemljama koje nude vakcine posetiocima.

Srpska premijerka Ana Brnabić rekla je da bi hiljade doza vakcine u njenoj zemlji propalo da nisu bile ponuđene strancima.

Mnogi građani Srbije još su skeptični prema bezbednosti vakcina.

 

 

 

A medical worker in Russia prepares a dose of COVID-19 vaccine
Reuters
Medicinski radnica u Rusiji priprema dozu vakcine protiv korone

 

 

 

Na Maldivima, više od polovine stanovništva već je dobilo prvu dozu vakcine, a ta brojka iznosi 99 odsto za osoblje angažovano u turizmu.

Za to vreme, Rusija ima problema da pojača vakcinaciju Sputnjikom V kod kuće, jer je samo osam odsto Rusa primilo prvu dozu, prema „Našem svetu u podacima".

Ova vakcina koristi se u više od 60 drugih zemalja.

Sigl kaže da su organizovane ture za Moskvu „etički opravdane", zato što je Suptnjik V u svakom trenutku dostupan svakome u Rusiji i „niko nije uskraćen za vakcinu".

„Vorld vizitor" na svom sajtu piše da se, na svakog Nemca koji može sebi da priušti vakcinalni izlet, neki drugi brže popne za jedno mesto u redu za vakcinaciju.

Sigl dodaje da su putovanja spas za ovaj posao, unoseći „nadu" u neku vrstu oporavka budući da ga je pandemija potpuno zaustavila.

„Prošle godine praktično nismo imali šta da radimo.

„I zato je naša opcija bila ili da ne radimo ništa ili da radimo vakcinalne izlete", kaže on.

„Pomažemo da se ranije vakciniše i do 1.800 ljudi mesečno.

„To nije velika stvar u ovoj pandemiji, ali je to naše zrnce peska."


 

 

 

korona virus
BBC

 

 

 


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC