Rusija, Velika Britanija i Krim: Ruska vojska tvrdi da je ispalila hice upozorenja ka britanskom razaraču, London demantuje

Rusija tvrdi da je ispalila hice upozorenja u pravcu britanskog razarača Difendera jer je ušao u njene vode. Britanija odlučno negira bilo kakav incident.
Эsminec "Defender" v Stambule. 14 iюnя 2021 goda
Reuters
„Difender" u Istanbulu 14. juna 2021. godine

Ruski patrolni brod i borbeni avion ispalili su upozoravajuće hice u blizini britanskog razarača u Crnom moru, saopštile su ruske vlasti.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je razarač „Difender" ušao u ruske teritorijalne vode u blizini Krima.

Međutim, Britanija je negirala ruske izveštaje.

„Ka brodu Difender nije ispaljeno nikakvo upozorenje", saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Navodi se da brod plovi ukrajinskim vodama.

„Brod Kraljevske mornarice mirno plovi ukrajinskim teritorijalnim vodama u skladu sa međunarodnim pravom", ističe se u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane.

Rusi izvode vojnu vežbu u Crnom moru i dalo je prethodno upozorenje na njihove aktivnosti, dodaje se u saopštenju ministarstva .

„Nijedan hitac nije upućen ka Difenderu i ne priznajemo tvrdnje da su u pravcu broda ispaljeni hici upozorenja i bačene bombe", navodi se.

Rusija je anektirala poluostrvo Krim od Ukrajine 2014. godine, ali to akcija nije međunarodno priznata.

Rusija je saopštila da se incident dogodio u blizini rta Fiolent na jugu Krima i tvrdila da je britansko plovilo naknadno promenilo kurs.

Patrolni brod je dva puta pucao i avion Su24-M bacio je četiri bombe na kursu britanskog vojnog broda, kaže se u ruskim izveštajima.

„Razarač je prethodno upozoren da će biti upotrebljeno oružje u slučaju kršenja državne granice Ruske Federacije. Nije reagovao na upozorenje", navodi se u saopštenju.

Zbog incidenta, britanski vojni ataše u Moskvi pozvan je u rusko Ministarstvo odbrane.

Ataše za odbranu britanske ambasade pozvan je u rusko Ministarstvo odbrane, javila je novinska agencija Interfaks.

„U 12:06 i 12:08 granični patrolni brod otvorio je vatru upozorenja, a u 12:19 avion Su-24M bacio je bombu upozorenja na putanju kretanja razarača Defender", saopštila je ruska vojska.

Razarač Difender izvodi misije u Crnom moru, navodi se na sajtu Kraljevske mornarice.

Ministarstvo odbrane Ukrajine u sredu je objavilo da su vojnici snaga za specijalne operacije te zemlje, Velike Britanije i Sjedinjenih Država sproveli zajedničku obuku na „Difenderu".

Oni su vežbali akcije ukrcavanja, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine, komentarišući incident, naglasio je potrebu za kvalitativno novim odnosom sa NATO alijansom.

„Jasan dokaz ukrajinske pozicije: agresivna i provokativna politika Rusije u Crnom i Azovskom moru, okupacija i militarizacija Krima predstavljaju stalnu pretnju Ukrajini i njenim saveznicima.

„Zbog toga ističem da je kvalitativno potrebna novs odnos NATO i Ukrajine u Crnom moru", napisao je Dmitrij Kuleba u sredu na Tviteru.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC