Kopa Amerika, Mesi i fudbal: Konačno osvojio trofej sa Argentinom, Brazil i Nejmar u suzama

Ovo je Mesiju bio deseti veliki turnir, ako se račinaju Svetska prvenstva i južnoamerički šampionati i Argentinac je osvojio jedan od retkih trofeja koji mu je nedostajao.
Messi is thrown in the air by his team-mates at full-time
Getty Images

Lionel Mesi konačno je osvojio trofej u dresu fudablske reprezentacije Argentine, pošto su Gauočosi u finalu Kopa Amerike pobedili Brazil na stadionu Marakana u Rio de Žaneiru.

Tridesetčetvorogodišnji as stropoštao se na travu kada je sudija označio kraj utakmice, a ubrzo posle toga su dotrčali saigrači i oduševljeno krenuli da ga bacaju u vazduh.

Ovo je Mesiju bio deseti veliki turnir, ako se račinaju Svetska prvenstva i južnoamerički šampionati i Argentinac je osvojio jedan od retkih trofeja koji mu je nedostajao.

Reprezentaciji Argentine je ovo prva titula šampiona Južne Amerike posle 28 godina.

Mesi je proglašen za najboljeg igrača ovogodišnje Kopa Amerike, a trijumfu Gaučosa doprineo je sa četiri pogotka.

Strelac jedino pogotka u finalu bio je Anhel di Marija u 22. minutu, kada je na pravi način iskoristio asistenciju Rodriga de Pola.

Mesi je u nastavku utakmice imao šansu da duplira prednost, ali se okliznuo u presudnom trenutku.

Brazil je u finale ušao kao branilac trofeja, ali je razočarao u meču za trofej.

Karioke su imale samo dve šanse na gol na utakmici, ali je argentinski golman Emi Martinez zaustavio udarce Ričarlisona i Gabrijela Barbose.

Mesijev nekadašnji saigrač iz Barselone i prva zvezda Brazila, Nejmar, takođe je po završetku utakmice pa na kolena u suzama, ali tužan zbog poraza.

On zbog povrede nije igrao 2019. godine kada je Brazil osvojio Kopa Ameriku.

Neymar reacts after Brazil lose to Argentina in the 2021 Copa America final
Reuters
Neymar reacts after Brazil lose to Argentina in the 2021 Copa America final

Mesi i Nejmar su od 2013. do 2017. igrali zajedno za Barselonu, pre nego što je Brazilac prešao u Pari Sen Žermen.

Iako veliki rivali na terenu, uoči ceremonije predaje trofeja, prijateljski su se zagrlili.

Utakmici je prisustvovalo samo 7.000 navijača zbog epidemioloških mera, ali je ovo bio prvi sportski događaj sa publikom u Južnoj Americi od početka pandemije.

Iako je navijača bilo malo, njihovo negodovanje se jasno čulo prilikom svakog Mesijevog dodira sa loptom.

Turnir je trebalo da bude održan prošle godine, ali je odložen zbog pandemije korona virusa.

Prvobitno su za domaćine zajedno izabrani Kolumbija i Argentina, ali je u poslednjem trenutku održavanje šampionata prebačeno u Brazil zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Ovakva odluka izazvala je kritike javnosti u Brazilu.

Mesi konačno zasijao na reprezentativnoj sceni

Gledajući proslavu i ekstazu argentinskih igrača posle finala, sa Mesijem u glavnoj ulozi, bilo je jasno koliko je trijumf nad najvećim rivalom znači i ekipi i celoj naciji.

Mesi je prvi put na velikom turniru za reprezentaciju zaigrao pre 15 godina.

Od tada je na četiri Mundijala i šest Kopa Amerika odigrao ukupno 53 utakmice, a prvi trofej za koji je čeznuo, stigao je tek danas.

Iako spada u red najtrofejnijih igrača klupskog fudbala, a za mnoge je najveći svih vremena - osvojio je četiri Lige šampiona, 10 titula prvaka španije i šest Zlatnih lopti - često je bio kritikovan zbog izostanka uspeha sa reprezentacijom.

Mnogi smatraju da je Mesi zacementirao mesto među najvećih fudbalerima u istoriji, bez obzira na rezultate sa Argentinom.

Ipak, trofej osvojen u nedelju rano ujutru mogao bi da posluži kao dobar argument da se ućutkaju kritičari koji su sumnjali u Mesijevu veličinu.

Konstantni neuspesi sa Argentinom bili su vrlo bolni za Mesija koji se u jednom trenutku i povukao iz reprezentacije, a onda ipak promenio odluku.

To je uradio 2016, posle dva uzastopna poraza u finalima Kopa Amerike. Prethodno je 2014. Argentina izgubila od Nemačke u finalu Svetskog prvenstva.

Protiv Brazila u poslednjem finalu nije Mesi baš bio eksplozivan, ušao je u samo par prilika za gol, ali je dobro kontrolisao i čuvao loptu.

Finale nije baš bilo lepo za gledanje, obe ekipe su napravile ukupno 41 prekršaj, ali je Mesijeva smirenost pomogla Argentini da uspostavi kontrolu pogotovo u završnici.

Posle osvajanja trofeja sa Argentinom, u centru pažnje će ponovo biti Mesijeva klupska budućnost jer mu je pre dve nedelje istekao ugovor sa Barselonom.

Iako su čelnici španskog giganta ubrzali napore da najbolji igrač Barselone potpiše novi ugovor, to se još nije desilo.

A posle odluke o tome u kom klubu će nastaviti karijeru, Mesija čeka još veći izazov.

On bi 2022. da igra za Argentinu na Svetskom prvenstvu u Kataru.

S obzirom da će tad imati 35 godina, to će Mesiju verovatno biti poslednji nastup na Mundijalima i pokušaće da donese trofej Argentini koja je poslednji put bila šampiona sveta 1986, kada ju je predvodio Dijego Armando Maradona.


Pogledajte video Kako je svet tugovao za Maradonom


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC