EURO 2020 i fudbal: Sreća, radost, tuga, očaj - fotografije italijanskih i engleskih navijača

Velika nada Engleza, san koji je bio toliko blizu ostvarenja i ona šok. Navijači vređali engleske reprezentativce na rasnoj osnovi zbog promašenih penala.
The Duchess of Cambridge at Wembley
Getty Images
Vojvotkinja od Kembridža, Kejt Midlton nije imala živaca da gleda penal-seriju

U jednom trenutku te spusti u blato, u drugom te vine u svemir, zato je fudbal najbolja stvar na svetu, napisao je legendarni engleski fudbaler Gari Lineker na Tviteru kada se Engleska plasirala u finale Evropskog prvenstva čekano čak 55 godina.

I Engleska se odmah vinula u svemir, brzim golom Luka Šoua, vež u 2. minutu finala protiv Italije.

Ali Italijani su potom zagospodarili terenom stadiona Vembli, odoleli i huku sa prepunih tribina i u penal-seriji domogli se druge titule prvaka Evrope u istoriji.

Italijani su postali prvaci samo tri godine posle najvećeg neuspeha u njihovoj fudbalskoj istoriji kada se nisu kvalifikovali na Svetsko prvenstvo u Rusiji.

A Englezi... malo je reći tuga i očaj.

Zbog promašenih penala, sa tribina stadiona Vembli deo engleskih navijača vređao je pojedine reprezentativce na rasnoj osnovi.

Fudbalska asocijacija Engleske osudila je rasističke ispade usmerene na fudbalere Engleske Markusa Rašforda, Džejdona Sanča i Bukajoa Saka koji su promašili penale.

Londonska policija istražuje slučaj i poručuje da to neće biti tolerisano, a Fudbalska asocijacija Engleske je zaprepašćena rasističkim povicima.

„Neko ko stoji iza tako odvratnog ponašanja nije dobrodošao u praćenju tima i to je naša više nego jasna poruka", navedeno je u saopštenju Fudbalske asocijacije.

„Pružamo punu podršku igračim i istovremeno zahtevamo najstrože moguće kazne za sve odgovorne", dodaje se.

To nije bio jedini ispad engleskih navijača.

Tokom intoniranja italijanske himne uolči meča, čulo se glasno negodovanje i zvižduci.

Posle utakmice, na društvenim mrežama širile su se razne smicalice.

Jedna od njih je „prepev" engleske navijačke pesme „It's comming home" (Fudbal se vraća kući) u „It's comming ROME" (Vraća se u Rim).

NBA košarkaš Nikola Vučević našalio se na Tviteru u vezi sa Englezima i pesmom Vraća se kući.„Čak i kad je kod kuće, ne vraća se kući", napisao je.

  • Komentator

    12.07.2021 18:43
    Lazo koja je to viša sila?

    Šta tek reći o srbiji i njenim fudbalerima?

    Koja viša sila njih sprečava da budu bolji?
  • Milan

    12.07.2021 11:48
    Uspeh Italije je utoliko veci jer je pobedila favorizovanu Englesku koja je u toku prvenstva imala stalnu podrsku sudija. U samoj zavrsnici utakmice sudija nije svirao cist penal za Italiju kada je bilo ocigledno igranje rukom, i pritom nije ni trazio asistenciju VAR-a. Englezi po kvalitetu nisu zasluzili ni da igraju zavrsnicu prvenstva. BRAVO ITALIJA.
  • Maki

    12.07.2021 10:19
    Realno, ostrvljani nisu trebali stići dalje od četvrtfinala ali ovaj, najgori EURO ikada, ostaće zapamćen po užasnoj organizaciji i nameštaljkama da englezi budu prvaci. Ipak, Manćini je napravio dobar posao i sprečio još jednu nepravdu. Zasluženo su prvaci Evrope i ja im od srca čestitam.GRACIE ITALIA♥️

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC