Vatikan i suđenje: Kardinal Anđelo Beću odgovara na optužbe o proneveri 350 miliona evra - najveći sudski slučaj u novijoj istoriji Svete stolice

Kardinal je nekada bio blizak papi Franji, ali je smenjen posle izveštaja o finansijskim malverzacijama.
Cardinal Giovanni Angelo Becciu pictured with Pope Francis
Reuters
Kardinal Đovani Anđelo Beću bio je nakada blizak papi Franji

Kardinal Rimokatoličke crkve, nekada blizak saradnik pape Franje, i još nekoliko ljudi, odgovaraju pred sudom u Vatikanu na optužbe o proneveri više desetina miliona evra Svete stolice i poslovima sa sumnjivim ulagačima.

Ako budu osuđeni, preti im zatvorska kazna, novčana kazna ili oboje.

Prvooptuženi je kardinal Anđelo Beću ima 73 godine i najviši je sveštenik u savremenoj istoriji Vatikana kome se sudi zbog navodnih finansijskih krivičnih dela.

Optužen je da je potrošio 350 miliona evra crkvenog novca na loš posao kupovine nekretnina u Londonu koji je naneo velike finansijske gubitke.

On poriče optužbe, ali je bio prinuđen da podnese ostavku s tim što je zadržao titulu.

Papa je smenio kardinala Bećuja u septembru, posle izveštaja o finansijskim malverzacijama.

U ranijoj izjavi, kardinal je naveo da je „žrtva zavere" i da je „apsolutno nevin", prenela je agencija AFP.

Dvogodišnja istraga razotkrila je kako je Vatikan izgubio milione evra, među kojima su i donacije vernika, nakon što je 2014. kupio nekadašnje skladište Herods u aveniji Sloun u Čelsiju.

Kardinal je ranije bio zadužen za donacije u sekretarijatu koji upravlja sredstvima Vatikana.

Optužbe protiv njega uključuju navodno usmeravanje novca u preduzeća koja vode njegova braća na rodnoj Sardiniji.

Tereti se još nekoliko ljudi, među kojima su advokati, ali i sveštenici, za razna krivična dela poput iznude, pronevere, pranja novca i zloupotrebe položaja.

Suđenje se odvija u specijalnoj sudnici u Muzeju Vatikana - koja obično nije sudnica - uz poštovanje epidemioloških mera.

Očekuje se da suđenje traje nekoliko meseci.

Među ostalim optuženima u ovom slučaju su: švajcarski advokat Rene Brilhart, ranije je vodio telo u Vatikanu za finansijsku regulativu, i njegov zamenik Tomaso di Ruza, monsinjor Mauro Karlino, koji je bio lični sekretar kardinala Bećuja, Enriko Kraso, bivši investicioni menadžer Vatikana, Sesilija Maronja, koja je trebalo da neka vrsta savetnika za bezbednost po odobrenju kardinala, ali je trošila novac na luksuznu garderobu i aksesoare umesto za obaveštajne poslove, a tu su bili uključeni i pregovori o oslobađanju sveštenika i časnih sestara talaca u raznim zemljama.

Beću je angažovao Maronju 2016. godine kao spoljnog savetnika za bezbednost.

Tužioci tvrde da je Maronja proneverila 575.000 evra sredstava Vatikana koje je kardinal odobrio da se pošalju kao otkupnina za oslobođenje katoličkih talaca, odnosno. časnih sestara koje su zarobili esktremisti, objavio je ranije Rojters.

Bankovni izveštaji njene kompanije iz Slovenije pokazuju da su se devizni transferi Vatikana koristili za plaćanje računa u luksuznim prodavnicama, kao što su Prada i Luj Viton, i hotelima.

Svi optuženi negiraju krivicu.

Tužioci tvrde da je broker iz Londona, Đanluiđi Torci, prevario Vatikan jer je njegovim novcem kupovao nekretnine u Čelsiju, koje je trebalo da budu pretvorene u luksuzne stanove.

Torci je optužne nazvao naziva nesporazumom.

Vašington post piše da tužilaštvo u optužnici sugeriše da papa Franja i njegovi najbliži saradnici ne samo da su bili svesni nekih ključnih transakcija, već da su ih u nekim slučajevima izričito odobrili, čak i bez potpune dokumentacije ili razumevanja detalja.

S obzirom na hijerarhijsku prirodu Svete stolice i poslušnost koja se zahteva od podređenih njihovim verskim pretpostavljenima, takođe ostaju pitanja zašto su neki ljudi optuženi, a drugi ne, dodaje Post.

Visoki vatikanski službenik, monsinjor Alberto Perlaska, kog su tužioci donedavno smatrali ključnim osumnjičenim, uspeo je da izbegne optužnicu.

Njegova kancelarija vodila je od početka do kraja sumnjivi posao sa nekretninama u Londonu, vredan nekoliko stotina miliona evra, i prepoznat je kao glavni krivac za skupe dogovore koji su sklopljeni.

Međutim, Perlaska je sada jedan od najvažnijih svedoka u slučaju.

U aprilu je papa odredio da kardinalima i biskupima optuženima za zločine mogu suditi porotnici - a ne kardinali, što je ranije bio slučaj.

Novi šef finansija Vatikana, Huan Antonio Gerero, kaže da je sada Sveta stolica transparentnija u vezi sa svojim poslovima.

Prošle nedelje Vatikan je objavio detalje o imovini, među kojima je više od 4.000 nekretnina u Italiji i 1.120 u drugim evropskim gradovima.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Click here to see the BBC interactive
  • Dragan

    28.07.2021 09:38
    Ah
    Papa ne upravlja političkim temama već samo verskim.Za političke teme o svemu odlučuje prvi sekretar svete stolice.Njega čak ni papa smeniti ne miže.Taj dočekuje državnike,pravi ugovore,upravlja bankom, vrši kadrovanje, smenu, unapređenju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC