Liban i nestašica struje: Zatvorene dve elektrane, zemlja u mraku

Dve najveće elektrane su zatvorene zbog nedostatka goriva, ljudi širom Libana bez struje.
A technician connects wires at a power grid in Lebanon
Getty Images
Rade samo privatni generatori, čitava zemlja bez struje

Liban je ostao bez struje, pa je zemlja utonula u mrak usled teške ekonomske krize.

Zvaničnik vlade rekao je novinskoj agenciji Rojters da su dve najveće elektrane u zemlji, Deir Amar i Zahrani, zatvorene zbog nedostatka goriva.

Električna mreža „potpuno je prestala sa radom danas u podne" i malo je verovatno da će početi da radi u narednih nekoliko dana, rečeno je.

U proteklih 18 meseci Liban je preživeo ozbiljnu ekonomsku krizu koja se pogoršala usled nestašice goriva.

Kriza je polovinu stanovništva dovela do siromaštva, vrednost valute je opala, i izazvala je velike demonstracije protiv političara.


Pogledajte i video o eksploziji u Bejrutu


Nedostatak strane valute u međuvremenu je otežao plaćanje inostranim dobavljačima energije.

U saopštenju koje je preneo Rojters, libanska državna elektroenergetska kompanija takođe je potvrdila gašenje dve elektrane, koje zajedno daju oko 40 odsto električne energije u zemlji.

Njihovo zatvaranje dovelo je do „potpunog nestanka" elektroenergetske mreže, navodi se u saopštenju, „bez mogućnosti da se u međuvremenu nastavi sa radom".

Mnogi Libanci već zavise od energije od privatnih generatora na dizel pogon. Njihov rad je, međutim, postao sve skuplji usled nedostatka goriva, i ne mogu pokriti nedostatak nacionalne elektroenergetske mreže.

Restrikcija je bilo i ranije, a struja je, pre ovog poslednjeg potpunog gašenja, često uključivana samo po dva sata dnevno.

Zemlja se takođe bori sa posledicama eksplozije u Bejrutu u avgustu 2020, u kojoj je poginulo 219 ljudi, a povređeno oko 7.000.

Posle eksplozije, vlada je podnela ostavku.

Nadžib Mikati postao je premijer u septembru ove godine, više od godinu dana posle napuštanja prethodne administracije.

Prošlog meseca, militantna grupa Hezbolah unela je u zemlju iransko gorivo kako bi ublažila nestašice. Njeni protivnici kažu da grupa koristi isporuku goriva da proširi uticaj.


Pogledajte kako izgleda život u siromaštvu u Libanu


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC