Sebastijan Kurc: Austrijski kancelar podneo ostavku zbog istrage o korupciji

Sebastijan Kurc negira optužbe da je koristio vladin novac za partijske svrhe.
Austria's Chancellor Sebastian Kurz speaks at a doorstep prior to a cabinet meeting at the Chancellery in Vienna on May 12, 2021
Getty Images
Sebastijan Kurc poriče optužbe

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo je ostavku nakon što je bio izložen pritisku zbog umešanosti u korupcijski skandal.

Kurc je predložio ministra spoljnih poslova Aleksandera Šalenberga za svog naslednika.

Sa još devet osoba, Kurc se našao pod istragom nakon policijskih racija koje su održane na brojnim lokacijama povezanim sa njegovom strankom.

On poriče optužbe da je koristio vladin novac za partijske svrhe.

Kurc kaže i da će ostati na čelu konzervativne Narodne partije.

Ovaj 35-godišnjak postao je lider stranke u maju 2017. godine, a već kasnije iste godine doveo je stranku do izborne pobede, čime je postao jedan od najmlađih demokratski izabranih šefova vlade na svetu.

Kurc je tada imao 31 godinu.

Optužbe se odnose na period između 2016. i 2018. godine, za kada postoje sumnje da su sredstva Ministarstva finansija korišćena da bi se manipulisalo istraživanjima javnog mnjenja u korist Narodne partije.

Kurc, još devet osoba, kao i tri organizacije nalaze se pod istragom zbog sumnji „da su prekršili poverenje,... sumnji na korupciju,... davanje mita...", saopštila je Kancelarija tužioca za ekonomska pitanja i korupciju u sredu.

Ranije toga dana, istražni organi su sproveli racije u sedištu kancelara, Ministarstvu finansija i kancelarijama viših savetnika kancelara.

Kurc je optužbe koje su izrečene protiv njega nazvao „neutemeljenima".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Bane

    10.10.2021 09:57
    Bane
    I kako covek da nema nekog poverenja u takvu drzavu i pravosudje. Ovde neverujem ni kada kazu da pada kisa. Zaista smo najvece dno,dna od drzave i naroda.
  • Nn

    10.10.2021 08:56
    Nn
    Bravooo!!! Ovi nasi nebi dali ostavku ni po ceni zivota! A toliko afera,kradja,kriminala....daleko smo mi od pravne,drzave!
  • V

    10.10.2021 08:37
    V
    Svaka cast,to je zdrava i pravna drzava! Mi taj stepen,nikada nejcemo imati!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.