Klimatske promene i Velika Britanija: Kraljica nezadovoljna liderima koji govore o klimatskim promenama, a ne rade ništa

Britanska kraljica Elizabeta nezadovoljna je činjenicom da ljudi koji govore o klimatskim promenama, čine vrlo malo da reše krizu.

 

Kraljica u društvu princa Čarlsa i vojvotkinja od Kornvola
PA Media
Kraljica u društvu princa Čarlsa i vojvotkinja od Kornvola

 

Uoči svetskog samita o klimatskim promenama u novembru u Glazgovu, čini se da je britanska kraljica Elizabeta „nezadovoljna ljudima koji govore o klimatskim promenama", a „ne čine ništa da reše krizu".

Njene primedbe su se čule tokom sednice parlamenta u Velsu u četvrtak.

Kraljica, koja treba da prisustvuje konferenciji Ujedinjenih nacija u Glazgovu o klimatskim promenama, izjavila je da ne zna ko će doći na događaj.

Njen sin i njen unuk, princ Čarls i princ Vilijam, takođe su govorili o klimatskim promenama.

Svetski lideri će se susresti u Glazgovu između 31. oktobra i 12. novembra kako bi razgovarali o novom dogovoru za zaustavljanje rastućih temperatura u svetu.

Američki predsednik Džo Bajden i predstavnici država članica Grupe 7 prisustvovaće samitu COP26.

U petak, posle nedelja oklevanja, prisustvo samitu potvrdio je i australijski premijer Skot Morison.

Ali navodi se i da kineski predsednik Si Đinping neće prisustvovati, iako će ovu zemlju u Glazgovu predstavljati zvaničnici vlade.

Iz kancelarije britanskog premijera kažu da predstavnici svake države pojedinačno treba da potvrde prisustvo na samitu COP26.

Iz delova razgovora kraljice sa vojvotkinjom od Kornvola i političarkom Elin Džouns, čuje se da ona ne zna ko tačno dolazi na samit.

U drugom isečku videa ona kaže „da znaju ko ne dolazi na samit", pre nego što je dodala: „Zaista je iritirajuće što govore o klimatskim promenama, ali ništa ne preduzimaju".


Analiza

 

kraljica
Reuters

 

Sen Kulan, reporter za pitanja kraljevske porodice

Ovo nije formalna kraljičina iizjava, već je snimljeno nekoliko reči iz privatnog razgovora.

Njeni komentari o klimatskim promenama dospeli su u medije, jer je neobično čuti kraljičino privatno mišljenje o javnim interesima, jer njena uloga zahteva da se drži van političke debate.

Reči 95-godišnje kraljice pokazuju da je i dalje veoma angažovana na aktuelnim pitanjima oko samita, u nedelji kada princ Čarls i princ Vilijam takođe govore o zaštiti životne sredine.

Ali takođe pokazuju i da postoji opasnost od kamera i mikrofona kojih ima svuda.

U njenim komentarima o tome da ne zna ko će doći na samit, takođe se uviđa da je pomalo i ogorčena, jer nije sigurna ko će se pojaviti na događaju.


Princ Vilijam govorio je za BBC Njuz u četvrtak, a u intervjuu je predložio da se treba usredsrediti na čuvanje planete, pre nego promovisati svemirski turizam.

Takođe je upozorio da je samit odlična prilika da svetski lideri vrlo jasno i iskreno saopšte koji su problemi i kakve će rešenja biti.

Vojvoda od Kembridža rekao je da bi veliki umovi trebalo da „pokušavaju da očuvaju ovu planetu, a ne da traže sledeće mesto za život".


Pogledajte i video o tome gde završava odeća koju niko ne želi


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?