Korona virus i Nemačka: Isključivanje nevakcinisanih iz javnog života, moguća obavezna vakcinacija od februara

Odlazeća kancelarka Angela Merkel opisuje mere kao čin „nacionalne solidarnosti“.
A man walks past a placard which indicates the so-called 2G rule (vaccinated or recovered from Covid-19) for the Christmas market in the city of Dortmund, western Germany on December 1, 2021.
AFP
Takozvano 2G pravilo važiće za celu zemlju

Dok u mnogim evropskim zemljama prodire novi soj korona virusa nazvan omikron, savezni i regionalni lideri u Nemačkoj saglasili su se da uvedu mere protiv nevakcinisanih u pokušaju da odbiju četvrti talas Kovida-19.

Odlazeća kancelarka Angela Merkel opisala je mere kao čin „nacionalne solidarnosti".

Samo onima koji su vakcinisani ili se nedavno oporavili od virusa biće dozvoljen ulaz u restorane, bioskope, objekte za rekraciju i mnoge prodavnice.

Vakcinacije bi mogle da budu obavezne od februara, dodala je kancelarka.

Austrija je prva i za sada jedina zemlja Evropske unije koja je najavila da će od februara vakcinacija biti obavezna, što je izazvalo negativne rekacije dela stanovništva.

Četvrti talas korona virusa u Nemačkoj je najteži do sada, sa još 388 smrtnih slučajeva zabeleženih u poslednja 24 sata.

Raste i zabrinutost zbog širenja varijante omikrona, za koju zdravstveni zvaničnici EU upozoravaju da će verovatno izazvati više od polovine svih slučajeva kovida u narednih nekoliko meseci.

Merkel je rekla da su bolnice preopterećene do te mere da pacijenti moraju da budu premešteni u različite oblasti radi lečenja.

„Četvrti talas mora da bude slomljen, a to još nije postignuto.

„S obzirom na situaciju, mislim da je prikladno usvojiti obaveznu vakcinaciju", rekla je ona, jasno naglasivši da će to morati da odobri parlament.

Njen naslednik Olaf Šolc, za koga se očekuje da preuzme funkciju kancelara sledeće srede, već je rekao da podržava taj potez, koji će uslediti nekoliko nedelja kasnije od sličnog austrijskog zakona.

Gradonačelnik Berlina Mihael Miler rekao je da je „velika većina zaraženih nevakcinisana".

Nove mere se ne opisuju kao zatvaranje za nevakcinisane, iako je odlazeći ministar zdravlja Jens Špan ranije govorio o „kvazi zatvaranju".

Neke nemačke države već primenjuju takozvane 2G politike, koje će sada postati širom zemlje - 2G je skraćenica za genesen (oporavljen u poslednjih šest meseci) ili geimpft (vakcinisan).

Prema merama koje su dogovorili 16 nemačkih država i savezni lideri:

  • Nevakcinisani će biti moći da se druže i budu u kontaktu samo sa članovima vlastitog domaćinstva i još dvoje drugih ljudi
  • 2G pravilo će se primenjivati u restoranima i objektima kulturne, kao i u prodavnicama koje ne propdaju namirnice od sušzinske važnosti
  • Klubovi će se zatvoriti u oblastima u kojima je u proteklih sedam dana zabeleženo 350 slučajeva na 100.000 ljudi - nacionalna stopa je više od 400
  • Plan je da do Božića bude obavljeno do 30 miliona vakcinacija - prva, druga ili dopunska vakcinacija
  • Na događajima na otvorenom, kao što su fudbalske utakmice Bundeslige (prva nemačka liga), imaće ograničen broj gledalaca do 15.000 i primenjivaće se 2G pravilo
  • Vatromet u novogodišnjoj noći biće zabranjen

Dok su vakcinacije u Nemačkoj pojačane - sa skoro milion samo u sredu, 1. decembra - vakcinisano je 68, odsto stanovništva, što je relativno niska stopa za Zapadnu Evropu.

Prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti EU, do sada je prijavljeno 79 slučajeva novog, omikron soja kovida u 15 evropskih zemalja.

Većina slučajeva bila je povezana sa putovanjima u afričke zemlje.


Pogledajte video: Omikron i drugi sojevi virusa - kako nastaju


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Dragan

    03.12.2021 10:40
    Ah
    Podržavam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC