Srbija, Evropska unija i pregovori za članstvo: Šta znači otvaranje klastera - „dokaz da je EU posvećena Zapadnom Balkanu"

Srbija otvara četiri nova pregovaračka poglavlja, grupisana u klaster koji se odnosi na životnu sredinu, energetiku i povezanost.
zastava eu
BBC

U jeku protesta iniciranih raznim projektima za koje aktivisti kažu da će ozbiljno i trajno ugroziti živote ljudi i ekosistem, posle dve godine zastoja Srbija je nastavila pristupne pregovore sa Evropskom unijom (EU) otvaranjem takozvanog klastera četiri - u okviru kojeg će se glavna reč voditi oko životne sredine, energetike i povezanosti.

„Otvaranje poglavlja je veoma dobra vest za Srbiju i njene građane, kao i za ceo Zapadni Balkan. Poslata je snažna poruka posvećenosti EU pridruživanju Srbije", rekao je Oliver Varheji, komesar EU za proširenje.

Klaster čine četiri prethodno definisana pregovaračka poglavlja - transportna politika (Poglavlje 14), energetika (Poglavlje 15), transevropske mreže (Poglavlje 21) i životna sredina i klimatske promene (Poglavlje 27).

Poslednje poglavlje je najvažnije, a možda i najzahtevnije u procesu evropskih integracija, kaže Nikola Burazer, izvršni urednik portala European Western Balkans, specijalizovanog za odnose Srbije i EU.

„Razlog tome je cena i težina reformi koje je neophodno sprovesti, pogotovo s obzirom na to da je ekologija u ovom trenutku politički možda i najosetljivije pitanje", navodi on za BBC na srpskom.

Srbija je u dosadašnjim pregovorima sa Evropskom unijom otvorila 22 od ukupno 35 poglavlja - koja se zatvaraju onda kada se pitanja iz tih poglavlja reše.

Do sada su samo dva privremeno zatvorena (poglavlja 25 i 26) - tiču se nauke i istraživanja i obrazovanja i kulture.

Tačno dve godine pregovori Srbije sa EU su bili u zastoju.

Varheji je rekao da otvaranje klastera potvrđuje da „postoji napredak u pregovorima u procesu pridruživanja" i da je to „priznanje Srbiji za vladavinu prava i korake preduzete na reformi Ustava u vezi sa oblastima koje se tiču otvorenog klastera".

Ukazao je da sada predstoji mnogo posla na suštinskim pregovorima, i da samo posvećenim pristupom Srbija može da ispuni sve uslove za zatvaranje poglavlja.

„Ovaj važan korak, koji je u skladu sa našom revidiranom metodologijom proširenja EU, ubrzaće pristupne pregovore. Ovo je i signal da je EU posvećena Zapadnom Balkanu", napisala je predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen na Tviteru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC