Mjanmar: Otkrivena masovna ubistva pripadnika vojske

Istraga koju je sproveo BBC pokazuje da je vojska Mjanmara ubila 40 muškaraca u julu, od kojih je neke mučila do smrti.
Two people digging
BBC

Vojska Mjanmara izvršila je niz masovnih ubistava civila u julu, a najmanje 40 muškaraca je izgubilo život, pokazuje istraga BBC-ja.

Očevici i preživeli su rekli da su vojnici, od kojih neki imaju samo 17 godina, okupili ljude iz sela pre nego što su izdvojili muškarce i ubili ih.

Čini se da snimci i fotografije incidenata pokazuju da je većina ubijenih prvo mučena, a potom sahranjena u plitke grobove.

Ubistva su se dogodila u julu, u četiri odvojena incidenta u gradu Kani - uporištu opozicije u okrugu Sagajing u centralnom Mjanmaru.

Vojska se suočila protiv otpora civila otkako je preuzela kontrolu nad zemljom u državnom udaru koji se dogodio u februaru, kada je svrgnuta demokratski izabrana vlada koju predvodi Aung San Su Ći.

BBC je razgovarao sa 11 svedoka u Kaniju i uporedio njihove iskaze sa snimcima sa mobilnih telefona i fotografijama koje je prikupio Mjanmar vitnes, nevladina organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji koja istražuje kršenja ljudskih prava u ovoj zemlji.

Najmasovnije ubistvo dogodilo se u selu Jin, gde je najmanje 14 muškaraca mučeno ili pretučeno na smrt, a njihova tela bačena u jarugu u šumi.

Svedoci u Jinu - čija su imena sakrivena zbog zaštite identiteta - rekli su za BBC da su muškarci bili vezani konopcima i pretučeni pre nego što su ubijeni.

„Nismo mogli da izdržimo da to gledamo, pa smo pognute glave plakali", rekla je jedna žena kojoj su ubijeni brat, nećak i zet.

„Molili smo ih da to ne rade. Nije ih bilo briga.

„Pitali su žene: 'Jesu li vaši muževi među njima? Ako jesu, uradite vaše poslednje obrede'", dodala je.

Čovek koji je uspeo da pobegne rekao je da su vojnici na užasavajući način zlostavljali muškarce satima pre nego što su umrli.

„Bili su vezani, tukli su ih kamenjem i kundacima i mučili ceo dan.

„Neki vojnici su izgledali mladi, imali su možda 17 ili 18, ali neki su bili stari. Među njima je bila i jedna žena", navodi muškarac.

U obližnjem selu Zi Bin Dvin, krajem jula je pronađeno 12 unakaženih tela zakopanih u plitkim masovnim grobnicama, među kojima i telo osobe sa invaliditetom i jedno za koje se smatra da je dečje.

Telo muškarca od šezdeset godina pronađeno je vezano za drvo šljive u blizini.

Na snimcima njegovog tela, koje je pregledao BBC, vide se jasni znakovi mučenja.

Njegova porodica je rekla da su njegov sin i unuk pobegli kada je vojska ušla u selo, ali je on ostao, verujući da će ga neće povrediti zbog starosti.

Čini se da su ubistva bila kolektivna kazna za napade na vojsku koju čine grupe civilne paravojske u tom području, a koje traže da se ponovo uspostavi demokratija.

Borbe između vojske i lokalnih ogranaka Narodnih odbrambenih snaga - što je zajednički naziv za grupe civilnih paravojski - postale su učestalije na tom području u mesecima koji su prethodili masovnim ubistvima, među kojima i sukobi u blizini Zi Bin Dvin.

Jasno je iz vizuelnih dokaza i svedočenja koje je prikupio BBC da su muškarci bili posebna meta, što odgovara obrascu koji je primećen širom Mjanmara poslednjih meseci gde se muškarci sa sela suočavaju sa kolektivnom kaznom zbog sukoba između Narodnih odbrambenih snaga i vojske.

Porodice ubijenih su insistirale da muškarci nisu umešani u napade na vojsku.

Žena koja je izgubila brata u masakru u selu Jin rekla je da je molila vojnike, rekavši im da njen brat „ne bi mogao da iskoristi ni praćku".

Navodi da joj je vojnik rekao da ćuti, da su umorni i da će je ubiti.

Stranim novinarima je zabranjeno da izveštavaju iz Mjanmara od kako se desio puč, a većina medija koji nisu državni je zatvorena - što izveštavanje sa terena čini gotovo nemogućim.

BBC je za navode u ovoj priči pitao zamenika ministra informisanja Mjanmara i portparola vojske, generala Zau Min Tuna.

On nije negirao da su vojnici izvršili masovna ubistva.

„To može da se desi.

„Kada nas tretiraju kao neprijatelje, mi imamo pravo da se branimo", naveo je.

Ujedinjene nacije trenutno istražuju navodna kršenja ljudskih prava koje je izvršila vojska Mjanmara.


Zašto je vojska uhapsila političare i preuzela vlast u Mjanmaru:


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.