Đoković za BBC: Nisam antivakser, ali ću žrtvovati trofeje ako se zahteva vakcina

Teniska zvezda kaže da nije protiv vakcinacije u principu, ali želi da bude „u skladu" sa sopstvenim telom.
Novak Djokovic
BBC

Novak Đoković je izjavio da bi radnije propustio trofeje u tenisu u budućnosti nego da bude primoran da primi vakcinu protiv kovida-19.

U ekskluzivnom intervjuu za BBC, rekao je da ne treba da ga povezuju sa antivakserskim pokretom, ali da podržava pravo pojedinca na izbor.

Upitan da li bi žrtvovao učešće na takmičenjima poput Vimbldona ili Rolan Garosa zbog njegovog stava o vakcinama, Đoković je odgovorio:

„Da, to je cena koju sam spreman da platim", rekao je on.

Osvajač 20 Gren Slem titula proteran je iz Australije prošlog meseca pošto su mu tamošnje vlasti poništile vizu zbog toga što nije bio vakcinisan.

Svetski teniser broj 1 je dobio medicinsko izuzeće da uđe u zemlju da bi igrao na Australijan open turniru, pošto se oporavio od kovida-19.

No, ministar za imigracije Aleks Houk je lično ukinuo vizu 34-godišnjem teniseru, tvrdeći da bi njegovo prisustvo moglo da podstakne „građanske nemire" i ohrabri antivakserske stavove.

„Nikada nisam bio protiv vakcinacije", rekao je za BBC, potvrdivši da je dobio različite vakcine kao dete,

„Međutim, oduvek podržavam slobodu izbora šta stavljate u sopstveno telo."

U opširnom intervjuu, prvom otkako je bio pritvoren u Melburnu u januaru, Đoković je govorio i o spekulacijama o datumu njegovog pozitivnog testa na korona virus u decembru i pričao o sopstvenom stavu o vakcini.

Novak Djokovic pictured in a car in Australia in January, as he battled to stay in the country to compete in the Australian Open
EPA
Đoković je bio prisiljen da napusti Australiju u januaru posle sudskog procesa

Đoković je rekao da se nada da će zahtevi za vakcinacijom za određene turnire promeniti, dodavši da se nada da će „moći da igra još mnogo, mnogo godina."

Međutim, potvrdio je i da je spreman da žrtvuje priliku da postane najveći teniser svih vremena prema statistikama zbog ovih stavova.

Đokovićev glavni suparnik, Rafael Nadal, osvojio je 21 Gren Slem titulu - najviše od svih takmičara do sada.

Upitan zašto, Đoković je odgovorio: „Zato što su principi donošenja odluka o mom telu mnogo važniji nego bilo koja titula i bilo šta drugo."

„Trudim se da budem u skladu sa sopstvenim telom što više mogu".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Yip Man

    16.02.2022 13:01
    Inat u inat
    Vrhunski sprotista i ujedno glupava srbenda.

  • istina

    15.02.2022 12:00
    virus napada i ostecuje sve organe osim drzavnih
  • KOMENTATOR

    15.02.2022 11:55
    KOMENTAR
    Nije mi nikad bio simpa. Ali za ovo kažem: SVAKA ČAST!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC