Srbija i politika: Za šta se sve glasa 3. aprila - raspisani izbori za narodne poslanike i odbornike

Građani biraju narodne poslanike i odbornike u Beogradu, Boru, Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Lučanima, Medveđi, Knjaževcu, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovu, Majdanpeku i Sečnju.
glasanje
Vladimir Zivojinovic\BBC

Tačno 475 dana otkako je na sednici Narodne skupštine 28. oktobra 2020. godine, izabrana Vlada Srbije, raspisani su vanredni parlamentarni i lokalni izbori.

Na Dan državnosti Srbije, predsednik Aleksandar Vučić raspisao je izbore za narodne poslanike za 3. april, kao što je ranije bilo najavljeno.

„Pred nama je nešto više od 45 dana, uveren sam, zanimljive, ozbiljne i odgovorne političke kampanje.

„Građani Srbije, učestvujte u izborima, učestvujte u izbornom procesu, jer to će da očvrsne i ojača demokratske kapacitete naše Srbije", poručio je Vučić.

On je prethodno u uživo prenosu potpisao ukaz o raspuštanju Narodne skupštine, na predlog Vlade.

„Neka najbolji pobedi i neka su vam srećni izbori", poručio je predsednik.

Istog dana glasaće se i za odbornike u gradovima Beogradu i Boru, kao i u više opština širom Srbije, saopštio je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Biraju se predstavnici u Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Lučanima, Medveđi, Knjaževcu, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovu, Majdanpeku i Sečnju.

„Želim svima uspešnu kampanju, da sve protekne u demokratskoj i fer atmosferi, da se građani izjasne o tome kako vide budućnost Srbije i kome daju najveće poverenje", poručio je Dačić.

Kakva je procedura?

Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora za narodne poslanike ne može da protekne manje od 45 ni više od 60 dana.

Sve izborne radnje, suštinski, istovremeno počinju da teku, poručio je Vučić.

Istog dana, 3. aprila trebalo bi da budu održani i predsednički izbori, ali će oni biti raspisani najverovatnije 2. marta, izjavio je ranije Dačić.

Predsednički izbori se raspisuju najkasnije 90 dana pre isteka mandata predsednika.

glasanje
Vladimir Zivojinovic\BBC

„Predsedniku Vučiću mandat ističe krajem maja i raspisivanje će biti znači oko 2. marta", rekao je Dačić.

Lokalne i predsedničke izbore raspisuje predsednik Narodne skupštine.

Oko 6,8 miliona ljudi ima pravo glasa na opštim izborima u Srbiji.

Imena birača se nalaze u jedinstvenom biračkom spisku - evidenciji državljana Srbije koji imaju biračko pravo.

Vanredni parlamentarni izbori

Na parlamentarnim izborima glasa se za narodne poslanike, a većina poslanika kasnije će odabrati i novu vladu Srbije.

Narodna skupština se raspušta, a Vlada ulazi u tehnički mandat, ali će nastaviti da radi punim kapacitetom, u skladu sa ustavnim i zakonskim propisima, navedeno je u saopštenju.

Na parlamentarnim izborima bira se 250 poslanika čiji mandat traje četiri godine.

Pred građanima će na izbornom listiću biti niz stranaka i koalicija koje predlažu svoje poslaničke kandidate.

Broj mandata koji će stranke ili koalicije osvojiti srazmeran je broju dobijenih glasova.

Od februara 2020. godine, partije moraju da osvoje tri odsto glasova kako bi ušle u skupštinu.

Ovaj cenzus se ne odnosi na stranke koje predstavljaju nacionalne manjine.

Predsednik daje mandat za formiranje nove Vlade predstavniku stranke koja je osvojila najviše glasova ili obezbedila većinu za sastavljanje vlade - najmanje 126 poslanika.

Parlament mora da potvrdi izbor premijera ili premijerke i kabinet.

U političkom sistemu Srbije, izvršna vlast je u rukama Vlade, dok predsednik, između ostalog, kao izraz državnog jedinstva, predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu i komanduje oružanim snagama.

Redovni beogradski izbori

Poslednji izbori u Beogradu održani su 4. marta 2018. i ovog proleća gradskim odbornicima ističe četvorogodišnji mandat.

Tada je glasalo oko 51 odsto upisanih birača, što je bilo 814.477 ljudi.

Iako je često praksa da proklamovani kandidat za gradonačelnika bude i nosilac liste za lokalne izbore, redno mesto na listi nema nikakav uticaj na kasniji izbor.

To može biti bilo koji odbornik koga većinom glasova izabere Skupština grada, na mandat od četiri godine.

Gradonačelnik predstavlja i zastupa grad i predstavlja izvršnu vlast u Gradu Beogradu.

Vanredni lokalni izbori

Pored beogradskih, lokalni izbori će se vanredno održati u brojnim opštinama u Srbiji.

Vladajuća Srpska napredna stranka odlučila je da pojedinim lokalnim skupštinama skrati mandat, tako što su predsednici opština oko Nove godine sinhronizovano podnosili ostavke.

Gotovo svi su tu odluku obrazložili željom da građani jednom ove godine izađu na izbore, što bi predstavljalo uštedu novca, a ne da jednom glasaju u aprilu, a zatim ponovo kasnije za lokalne skupštine.

To se desilo u Sevojnu, Kuli, Majdanpeku, Lučanima, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Medveđi, Kladovu.

Na listi je i opština Sečanj, piše lokalni portal Zrenjaninski, gde su na prošlogodišnjim izborima za savete mesnih zajednica na nekoliko mesta pobedili nezavisni kandidati.

Govoreći o talasu ostavki, izvršni direktor Cesida Bojan Klačar ocenio je da se verovatno radi o političkoj taktici - da se očekivani nacionalni rezultat prenese i na lokalni nivo.

„Jedan od razloga za izbore može da bude i želja da se promešaju karte na lokalnom nivou i u igru uvedu novi ljudi", rekao je Klačar za Blic.

Među zvaničnicima koji su podneli ostavke je i predsednik opštine Kula, ali je on to, kaže, učinio iz „ličnih i moralnih razloga".

„Ako neko oseti da nema većinu unutar svoje skupštinske ili stranačke većine, šta drugo preostaje čoveku nego da šansu da nekom drugom, da se časno i pošteno skloni sa tog mesta", rekao je Slađan Mančić, prenosi Dnevnik.


Izbori koji više liče na izbore

Aleksandar Miladinović, BBC novinar

Političko takmičenje u Srbiji ovog proleća donosi daleko neizvesniju borbu od one viđene na poslednjim parlamentarnim izborima pre dve godine.

Ovoga puta, učešće najavljuju gotovo sve vladajuće i opozicione stranke, pokreti, pa i organizacije koje nisu registrovane kao političke, poput različitih pokreta i udruženja građana.

Zbog toga se očekuje zanimljivija i dinamičnija politička utakmica, koja će neuporedivo više podsećati na neka ranija odmeravanja snaga vlasti i opozicije.

Sama činjenica da će se na biralištima odlučivati o najmanje dva, a ponegde i tri nosioca vlasti, dovešće do toga da akteri na teren izvedu svoje najjače adute, iako opozicija ne odustaje od primedbi na uslove za održavanje izbora.

I kada prođe mesec i po dana kampanje, moguće je da nas čeka ono što smo pomalo zaboravili - koalicioni pregovori o formiranju poslaničkih ili odborničkih većina, još jedna važna etapa u politici svakog društva.


Zašto je Vlada trajala manje od godinu i po dana?

Lider vladajuće Srpske napredne stranke je u oktobru 2020. godine, prilikom najave formiranja nove Vlade, najavio i da će ona imati ograničeni mandat.

Nova Vlada i Skupština Srbije imaće mandat najkasnije do 3. aprila 2022. godine, precizirao je još tada Vučić.

Predsednik Vučić na glasanju 2020. godine
Fonet
Predsednik Vučić na glasanju 2020. godine

Predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić, koji je tokom prethodne godine postao potpredsednik SNS-a, izjavio je ubrzo potom da je logično da nova vlada Srbije bude ograničenog trajanja, sa ciljem da se prevaziđe situacija izazvana pandemijom korona virusa.

Šapić je rekao da nije karakteristična vlada koja je sastavljena iz svih partija koje su prešle izborni cenzus, a i da nije prirodno da u parlamentu nema opozicije, preneo je N1.

U skupštinske klupe posle prethodnih izbora seli su samo predstavnici stranaka koje su u prethodnom mandatu vršile vlast.

Socijalisti su bili deo vladajuće većine sa naprednjacima, dok je Šapićeva stranka SPAS bila na vlasti u beogradskoj opštini Novi Beograd.

Van parlamenta ostala je opozicija koja je trčala izbornu trku, baš kao i ona koja je izbore bojkotovala.

Taj sastav parlamenta je na sednicama od 3. avgusta 2020. usvojio 265 zakona, kao i izmene Ustava Srbije, saopštio je predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Među usvojenim aktima je i set izbornih zakona, koji bi trebalo da poboljšaju izborne uslove i rezultat su međustranačkog dijaloga, podsetio je on.

Izgled dosadašnjeg parlamenta - poslaničke grupe

  • 180 Aleksandar Vučić - za našu decu
  • 24 SPS
  • 9 PUPS-Tri P
  • 9 Savez vojvođanskih Mađara
  • 8 Jedinstvena Srbija
  • 7 Socijaldemokratska partija Srbije
  • 6 Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka
  • 6 Stranka pravde i pomirenja - Ujedinjena seljačka stranka
  • 1 nezavisni poslanik

Možda će vas zanimati i ovaj video


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.