Francuska i izbori: Makronova koalicija gubi apsolutnu većinu u parlamentu, kažu projekcije

Makronova koalicija bi trebalo da osvoji najveći broj mesta pojedinačno, ispred levo-zelene koalicije i ultradesničarske stranke Marin le Pen, ali to neće biti dovoljno za formiranje vlade.
French President Emmanuel Macron greets supporters as he leaves after voting in the second round of French parliamentary elections, at a polling station in Le Touquet-Paris-Plage, France, June 19, 2022.
Reuters
President Macron needed 289 seats to maintain his majority in the National Assembly but is on course to fall well short

Samo dva meseca pošto je ponovo izabran za predsednika Francuske, Emanuel Makron se nalazi blizu gubitka većine u parlamentu Francuske.

Centristi francuskog predsednika Emanuela Makrona izgubili su apsolutnu većinu u parlamentu posle drugog kruga izbora, rezultati su izlaznih anketa po zatvaranju birališta.

Makronova koalicija bi trebalo da osvoji najveći broj mesta pojedinačno, ispred levo-zelene koalicije i ultradesničarske stranke Marin le Pen, ali to neće biti dovoljno za formiranje vlade.

Koalicija centra je pre izbora imala više 300 poslanika, a Makron je u aprilu u drugom krugu predsedničkih izbora porazio Le Pen.

Za većinu u parlamentu potrebno je 289 glasova, ali izlazne ankete predviđaju da će Makronova koalicija osvojiti između 210 i 250 poslanika.

Levo-zelena koalicija, na čijem čelu se nalazi Žan Lik Melanšon, trebalo bi da osvoji između 150 i 180 mandata, a ultradesničarska partija Marin le Pen imaće između 80 i 100 poslanika, objavila je televizija TF1.

Prvi poraz za vladu desio se na karipskom ostrvu Gvadalupe, gde je državna sekretarka Žastin Benin izgubila mesto i moraće da podnese ostavku.

Jean-Luc Melenchon voted at a polling station in Marseille, France, June 19, 2022.
Reuters
Jean-Luc Mélenchon, who voted in Marseille, formed an alliance made up of Communists, Socialists, Greens and his own far-left party

Šta su nudili?

Predsednik Makron je obećao „novi metod" upravljanja državom i većom ulogom civilnog društva. Evo šta je sadržao predlog:

  • Nacionalni savet za refundaciju čiji su članovi predstavnici lokalnih zajednica
  • Reforme u borbi protiv visokih troškova života, akcije za smanjenje nezaposlenosti i klimatska neutralnost.
  • Reforme penzionog sistema i postepeno podizanje granice na 65 godina

Levo-koalicija traži:

  • Smanjenje granice za odlazak u penziju sa 62 na 60 godina
  • Rast minimalne zarade za 15 odsto, do 1.500 evra
  • Zamrzavanje cena osnovnih namirnica i otvaranje milion radnih mesta.

Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC