Sajber-kriminal, prevare i Amerika: Nestala kriptokraljica Ruža Ignjatova na listi 10 najtraženijih FBI-ja

Ruža Ignjatova je optužena da je preko lažne kriptovalute prevarila žrtve za više od četiri milijarde dolara.
Image shows Ruja Ignatova
BBC
Američki istražni organi pretpostavljaju da je Ignjatova proteklih godina menjala izgled

Ruža Ignatova, poznata i „kriptokraljica", stavljena je na listu 10 najtraženijih američke Federalne istražne agencije (FBI).

Bugarka, za koju se veruje da ima 40 godina, tražena je zbog navodne uloge u organizovanju prevare navodnom kriptovalutom poznatom kao OneCoin.

Federalni istražitelji optužuju je da je koristila šemu za prevaru žrtava i tako ih oštetila za više od četiri milijarde dolara.

Ruža Ignjatova je ljudima govorila da je izmislila kriptovalutu koja može da se meri sa bitkoinom i ubedila ih da u nju ulože milijarde.

Ona se od 2017. godine vodi kao nestala, a američke istražne službe potpisale su nalog za njeno hapšenje i počeli da češljaju njene poslove.

Ignjatova je još 2014. godine počela da nudi kupcima proviziju ako prodaju navodnu kriptovalutu OneCoin većem broju ljudi.

Ali agenti FBI kažu da je OneCoin bio bezvredan i da nikada nije bio zaštićen tehnologijom blokčejna koju koriste druge kriptovalute.

Prema navodima federalnih tužilaca, to je u suštini bila Ponci (Ponzi) šema, u ovom slučaju za navodnu kriptovalutu.

Ponci šema je investiciona prevara za plaćanje postojećih investitora sredstvima prikupljenim od novih investitora.

Ponci šema je nazvane po Čarlsu Ponciju.

Tokom 1920-ih, Ponci je obećao investitorima povrat od 50 odsto u roku od nekoliko meseci za ono što je tvrdio da je ulaganje u kupone za međunarodnu poštu.

„Ona je savršeno tempirala šemu, iskoristivši mahnite spekulacije na početku rađanja kriptovaluta", rekao je Demijan Vilijams, glavni federalni tužilac Menhetna.

FBI dodaje begunce na listu najtraženijih kada veruje da bi šira javnost mogla da im pomogne u pronalaženju.

U obaveštenju biroa objavljenom u četvrtak, ponuđena je nagrada od 100.000 dolara za bilo koju informaciju koja bi dovela do hapšenja Ignjatove.

Od 2019. godine, ona je optužena po osam tačaka, među kojima su i prevare elektronskim putem i prevara sa hartijama od vrednosti.

Ona je jedina žena na FBI-ovoj listi 10 najtraženijih.

Džejmi Bartlet, čija je istraga u BBC-jevom podkastu privukla globalnu pažnju na priču Ignjatove i finansijski uticaj koji je OneCoin imao na njene navodne žrtve, rekao je da smatra da saopštenje FBI-ja povećava šanse da bude uhvaćena.

Bartlet, koji godinama istražuje slučaj, rekao je da je jedan od razloga zašto je tako teško pronaći Ružu Ignjatovu taj što je nestala sa najmanje 500 miliona dolara, što joj pomaže da se sakrije od zakona.

„Verujem da ima visokokvalitetne lažne lične dokumente i da je promenila izgled", dodao je on.

Nije isključio mogućnost i da više nije živa.

Ignjatova je poslednji put viđena kako se ukrcava na let iz Bugarske za Grčku 2017. godine i od tada je nestala.

Džen Mekadam, jedna od žrtava OneCoin prevare, rekla je za BBC još 2019. da su ona i njeni prijatelji i porodica bacili četvrt miliona evra.

Mekadam je rekla da je sve počelo od poruke prijatelja o prilici za investiranje koja se ne propušta.

Sedeći za računarom, Mekadam je kliknula na vezu i pridružila se OneCoin vebinaru.

Tokom sledećih sat vremena pažljivo je slušala ljude koji su sa entuzijazmom pričali o ovoj uzbudljivoj novoj kriptovaluti koja će ih obogatiti.

Svi su pričali „uzbuđeno, puni strasti i posvećenosti", rekla je Mekadam.

„Imate mnogo sreće što se se pridružili vebinaru baš sad. Vi ste deo rane faze. Ova kriptovaluta biće kao bitkoin i samo će rasti", prepričala je jednu od rečenica koju je čula.

Mekadam je rekla da su joj bili potrebni meseci da shvati da je sve to prevara.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Superhik

    02.07.2022 09:12
    "Tokom 1920-ih, Ponci je obećao investitorima povrat od 50 odsto u roku od nekoliko meseci za ono što je tvrdio da je ulaganje u kupone za međunarodnu poštu."

    A kako će se zvati ovo što se dešava u Srbiji 2012-2027, gde je povrat "investitorima" od 100-200%, za one najveće se ni ne pita odakle im keš koji investiraju a na kraju će dugove platiti "država" i stanovništvo?
  • Zemlja čudesa

    01.07.2022 14:40
    Svaka čast!
    Čestitke majstorici. Moralno je nedopustivo dozvoliti naivčinama da zadrže svoj novac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC