Ukrajina i Rusija: Još dvojica Britanaca optužena za plaćeništvo pred sudom proruskih pobunjenika u Donjecku

Endrju Hil i Dilan Hili su pod istragom suda u otpcepljenom ukrajinskom regionu Donbasa pod kontrolom proruskih vlasti.
Dylan Healy and Andrew Hill
SWNS/Russian Defence Ministry
Dilan Hili i Endrju Hil

Još dvojica Britanaca koje su zarobile ruske snage u Ukrajini optuženi su pred proruskim sudom u Donjecku da su plaćenici koji su se borili na ukrajinskoj strani, javljaju državni mediji u Rusiji.

Dilan Hili je po zanimanju kuvar, a britanski mediji za njega navode da je u Ukrajini „volontirao kao humanitarni radnik", uhvaćen je na kontrolnom punktu u aprilu.

Istog dana, Rusija je objavila snimak Endrjua Hila u vojnoj uniformi, na kom on kaže da je dobrovoljno došao u Ukrajinu da pomogne i da se predao.

U junu je proruski sud u Donjecku, osudio na smrt drugu dvojicu Britanaca, Ejdena Aslina i Šona Piner, kao i Marokanca Brahima Sauduna (21).

I njih trojica su se suočili sa istim optužbama kao i Hili i Hil pred proruskim sudom u otcepljenom delu istočne Ukrajine pod kontrolom pobunjenika koje podržava Moskva.

Taj sud nije međunarodno priznat.

Slučaj Hila i Hilija

Pozivajući se neimenovanog zvaničnika DNR, ruska novinska agencija Tass, navodi da će se Hiliju i Hilu suditi za „plaćeničke aktivnosti".

Saopšteno je da obojica muškaraca odbijaju da sarađuju sa istražiteljima.

Za sada nema nezavisne potvrde optužbi.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je, kako je navedeno, zloupotrebu ratnih zarobljenika i civila u političke svrhe.

Prema informacijama londonskog Telegrafa, Hili (22) je u aprilu priveden na ruskom kontrolnom punktu u Zaporožju dok je izvodio Ukrajinku i dvoje dece iz ratne zone.

Hil je, dodaje se, uhapšen otprilike u isto vreme u oblasti Nikolajeva.

Ruski izvori tvrde da su Hili i Hil bili zarobljeni u fabrici Azovstal u Marijupolju gde su se nedeljama tokom ruske opsade lučkog grada krili preostali ukrajinski borci, među kojima i pripadnici kontroverznog puka Azov, koji je ranije povezivan sa krajnje desničarskom i neonacističkom ideologijom o čemu je pre nekoliko godina izveštavao i BBC.

Hilijevo hapšenje ranije ove godine objavila je humanitarna organizacija koja radi u toj oblasti, Mreža Prezidijum (Presidium Network), koja je navela da su on i još jedan Britanac, Pol Urij, dobrovoljno pomagali civilima u blizini Zaporožja.

U trenutku hapšenja, Hili je rekao da je bio u automobilu sa Urijem i da su krenuli da spasu porodicu iz sela južno od grada.

Nije jasno gde je Urij sada.

U aprilu je njegova majka Linda pozvala one koji su ga uhapsili da ga puste kući gde ga čekaju njegova deca.

Dominik Birn, suosnivač Mreže Prezidijum, rekao je da je njegova grupa u redovnom kontaktu sa porodicom Hili, koja je „veoma uplašena" i želi da im se on što pre vrati.

Rekao je da je porodica u kontaktu sa britanskom vladom i Crvenim krstom koji je pokušavao da dobije pristup kako bi proverio njegovo stanje.

Birn je rekao da je to bila „užasna situacija za dvojicu muškaraca, koji su verovatno stalno ispitivani i držani u užasnim uslovima".

Dodao je da Hili „nije imao veze sa ukrajinskom vojskom ili bilo kojom stranom legijom" i da je „u zemlji kao humanitarni volonter" .

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Endrju Hil zarobljen u regionu Nikolajev na jugozapadu Ukrajine.

Obučen u kamuflažnu uniformu i sa jednom rukom u povezu, Hil je na snimku emitovanom na ruskim medijima rekao je da je iz Plimuta i da sa partnerkom ima četvoro dece.

Rekao je i da je samovoljno došao da pomogne Ukrajini.

Slučaj Aslina, Pinera i Sauduna

Posle presude na smrtnu kaznu dvojici Britanaca i Marokancu, oglasio se i Evropski sud za ljudska prava zahtevajući da presuda ne bude izvršena.

Ali Rusija je odbacila poziv, rekavši da više ne sprovodi odluke suda u Strazburu i da je sudbina muškaraca stvar proruske, samoprograšene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Britanska vlada, koja je smrtne kazne nazvala „lažnom presudom bez bilo kakvog legitimiteta", zatražila je da Aslin i Piner budu tretirani kao ratni zarobljenici prema odredbama Ženevske konvencije.

Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, ranije je izneo tvrdnju da su trojica osuđenih na smrt „počinili zločine na teritoriji DNR".

Suđenje je sprovedeno „na osnovu zakonodavstva Donjecke Narodne Republike, jer su zločini o kojima je reč počinjeni na teritoriji DNR", rekao je on.

Sve ostalo je već predmet spekulacija i ne bih se mešao u rad pravosudnih organa i sistema za sprovođenje zakona Donjecke Narodne Republike", rekao je Lavrov, prenela je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je ranije da Britanci osuđeni na smrt nisu vojnici ukrajinske vojske i nemaju pravo na status ratnih zarobljenika.

„Više puta smo obaveštavali britansku ambasadu u Moskvi da sva pitanja zarobljenih Britanaca treba da budu upućena vlastima DNR.

„Koliko razumemo, London nije pokazao nikakvu inicijativu u tom pogledu, čak ni uprkos zahtevima članova porodice ovih plaćenika britanskim vlastima", rekla je Zaharova.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Istina

    02.07.2022 21:14
    London
    Ako si mudzos plati ko nekad libija pomilovacete to je demokratija za lovu moze sve
  • Ivana

    02.07.2022 17:47
    Pa sta mislite odite vi u London pa pucajte bas ce da vas pomiluju. Smrtna kazna naravno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC