Fudbal, Velika Britanija i Premijer liga: Zašto je novi ugovor Mohameda Salaha sa Liverpulom „više od igre"

„Kralj Egipta" je naširoko hvaljen ne samo zbog igara na terenu, već i zbog ponašanja van njega.
Mohamed Salah celebrates a goal by prostrating in prayer on the pitch
Reuters
Salaha hvale zbog uticaja na druge da bolje razumeju islam i muslimane

Pitajte bilo kog navijača Liverpula šta misli o novom ugovoru Mohameda Salaha i dobićete mešavinu olakšanja i radosti što će „trčati niz krilo" još tri godine.

U prvoj sezoni nakon što je 2017. prešao iz italijanskog kluba Rome, „Kralj Egipta" je bio najbolji strelac engleske Premijer lige, a zatim je pomogao Liverpulu da postane šampion Evrope i Engleske.

Ali osvojio je isto toliko, ako ne i više, pohvala za ponašanje van terena, pomažući da se promeni percepcija vrhunskih fudbalera i prevaziđu kulturološke granice.

Njegovi dobrotvorni doprinosi - obrazovanju, zdravstvu i projektima za prava životinja - dobili su velike pohvale i podstakli bivšeg oficira za komunikacije u fudbalu da primeti da „nikada nije zaboravio korene".

Ali njegov način proslave golova kada raširi ruke i pogleda ka nebu ili na kolenima ljubi tlo na način kako muslimani čine dok se mole, globalno je odjeknuo, čak i među onima koji ne prate fudbal.

U 2015. godini, dva navijača Liverpula koji su na stadionu Enfild klanjali ritualnu islamsku molitvu - slučajno poznatu kao „salah" na arapskom - korisnik Tvitera opisao je kao „sramotu" da bi ga mnogi kritikovali zbog komentara.

Dr Solava Ibrahim, egipatsko-britanski predavač međunarodne politike na Univerzitetu Anglija Raskin, priseća se tadašnjeg „dominantnog stava" o muslimanima da su „nasilni" ili su „stalno povezivani sa terorističkim napadima ili debatama oko pokoravanja žena".

Kao dugogodišnja navijačica Liverpula, ona kaže da je bio „veliki trenutak" kada su navijači počeli da skandiraju da je Salah „Alahov dar" i da pevaju: „Ako postigne još nekoliko golova, onda ću i ja biti musliman".

„To je pokazalo ne samo prihvatanje, već i njegovu poziciju uzora - ne samo za Arape, Bliski istok i Afriku, već i za mlade u Velikoj Britaniji", dodaje ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC