Rusija i Ukrajina: „Zabranite Rusima da ulaze u vaše zemlje", traži Zelenski od Zapada

Premijerke Finske i Estonije predlažu ukidanje turističkih viza Rusima. Stop za ruske tuske turiste u francuskom dvorcu nadomak Pariza.
rusija
YURI KOCHETKOV/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Poziv ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog zemljama na zapadu Evrope i Americi da zabrane ulazak svim ruskim državljanima, nailazi na odobravanje u pojedinim evropskim državama.

Rusku agresiju u Ukrajini moguće je zaustaviti ako zapadne zemlje, kao odgovor, zabrane svim državljanima Rusije da uđu na njihovu teritoriju, rekao je Zelenski u intervjuu Vašington postu.

U Ukrajini je pokrenuta i onlajn peticija, koju je do sada potpisalo više od 25.000 ljudi, da se ruskim državljanima zabrani ulazak u susednu zemlju u narednih 50 godina.

Sa Zelenskim su saglasne predsednica Vlade Estonije Kaja Kalas, kao i finska premijerka Sana Marin - obe predlažu da Evropska unija prestane da izdaje turističke vize Rusima.

„Posetiti Evropu je privilegija, a ne ljudsko pravo", napisala je estonska premijerka na Tviteru.

A francuski mediji pišu da je ruskim državljanima zabranjeno da posećuju Šato de Vinsen u blizini Pariza.

Šta je rekao Zelenski?

„Najvažnije sankcije su zatvaranje granica jer Rusi okupiraju tuđu teritoriju", rekao je Zelenski.

Dodao je da državljani Rusije treba da žive u svojoj domovini dok ne promene stav i razmišljanja.

„O kojim god Rusima da govorimo, pošaljite ih nazad u Rusiju", insistira Zelenski.

„Onda će razumeti. Oni će onda reći: mi nemamo ništa sa ovim ratom. Ne može se ceo narod smatrati odgovornim, zar ne? Može. Ruski narod je izabrao takvu vlast i ne bori se protiv, ne buni se", tvrdi on.

Potom je, kao da se obraća direktno Rusima, rekao: „Zar želite takvu izolaciju? Celom svetu govorite da mora da živi po vašim pravilima. Onda idite i živite tamo. To je jedini način da se utiče na (ruskog predsednika Vladimira) Putina".

U prethodnim intervjuima, Zelenski je rekao da je izgubio emotivnu komponentu sa ruskim narodom, ali je izrazio zahvalnost onima koji su „za pravdu i Ukrajinu", među kojima su i novinari, od kojih su neki već napustili Rusiju.

Kritičari smatraju da bi takva zabrana bila nepravedna prema onim Rusima koji su napustili zemlju zbog neslaganja sa politikom Vladimira Putina.

Od početka rata 24. februara, ruska vojska zauzela je Lugansk na istoku Rusije, kao i veliki deo Donjecka, dve oblasti koje čine veliki region Donbasa.

Proruski lideri u otcepljenim ukrajinskim regionima na istoku i jugu, najavili su referendume o pripajanju Rusiji.

Rusija je 2014. godine, posle referenduma, anektirala poluostrvo Krim.

Američki državni sekretar Antoni Blinken i visoki zvaničnici Bele kuće upozorili su da bi svaki pokušaj otimanja delova Ukrajine „lažnim" referenduma izazvao „dodatne posledice po Rusiju".

Nejasno je kakve bi to bile posledice.

Zelenski je za Vašington post rekao da su sankcije koje su već uvedene Rusiji zbog rata u Ukrajini „slabe" u poređenju sa zatvaranjem granica za ruske građane na godinu dana i potpunim embargom na kupovinu ruske energije.

Ruskim avio-kompanijama je zabranjeno da preleću veći deo Evrope i Severne Amerike, što Rusima otežava putovanje u inostranstvo.

Ali ne postoji opšta zabrana što traži Zelenski: ruski građani i dalje mogu slobodno da podnesu zahtev za vizu za ulazak u Sjedinjene Države, na primer.

Šta predlažu finska i estonska premijerka i šta se desilo u Francuskoj?

Da se uvedu turističke sankcije Rusima, odnosno da vlasti zemalja EU prestanu da izdaju vize ruskim turistima.

„Nije u redu da Rusi mogu da žive normalnim životom, da putuju Evropom, da budu turisti, u isto vreme dok Rusija vodi agresivan, brutalni rat na tlu u Evropi. To nije u redu", rekla je finska premijerka Sana Marin za medije u Finskoj.

Finsko-ruska granica otvorena je u julu nakon što su obe zemlje ukinule ograničenja zbog korona virusa.

Marin je rekla da se nada da će zemlje EU zajedno odlučiti o tom pitanju, jer je finsku granicu moguće preći uz vizu iz bilo koje zemlje Šengena.

U Šengen su uključene 22 zemlje EU, kao i Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn.

Poslednjih nedelja, neki su optuživali evropske vlade da nemaju odgovor na dolazak ruskih turista.

Ali Sana Marin to negira, navodeći da se tokom proleća na samitima EU razgovaralo o putovanjima Rusa.

Do sada sankcije nisu proširene na turizam.

Prema mišljenju finske premijerke, diskusiju treba nastaviti u Evropskom savetu.

„Verujem da će se na budućim sastancima Evropskog saveta ovo pitanje još snažnije postavljati. Moj lični stav je da Rusima treba ograničiti turistička putovanja", rekla je ona.

Iz Moskve je ranije odgovoreno da će Rusija reagovati veoma negativno ako Finska obustavi ili ograniči izdavanje turističkih viza ruskim državljanima.

„Sve takve akcije protiv ruskih građana zahtevale bi kontramere i odgovor. To bi trebalo da bude razumljivo i očekivano svima", rekao je ranije Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

dvorac
Getty Images
Šato de Vinsen

Francuski mediji prenose da je ruskim državljanima zabranjeno da posećuju Šato de Vinsen, dvorac u blizini Pariza, gde se, između ostalog, nalazi i arhiva francuskog Ministarstva odbrane.

Pozivajući se na neimenovane izvore u francuskom Ministarstvu odbrane, agencija Frans pres javlja da su vlasti odlučile da ograniče ulazak Rusa u zgrade koje su u njenoj nadležnosti posle početka invazije na Ukrajinu.

Zamak Vinsen je sagrađen u 14. veku i neko vreme je bio rezidencija francuskih kraljeva.

Međutim, sada se u njemu nalazi Centar za proučavanje istorije odbrane Francuske, čija je biblioteka otvorena za javnost.

AFP prenosi i da je obezbeđenje zabranilo ulazak u dvorac dvema Ruskinjama 28. jula.

Jedna od njih, novinarka koja je pre pet meseci napustila Rusiju zbog rata, rekla je agenciji da ju je na ulazu zaustavio radnik obezbeđenja kada je video njen ruski pasoš.


Možda će vas zanimati i ovaj video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Лиманац

    09.08.2022 12:44
    Отворени фашизам.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.