Saudijska Arabija i ženska prava: Studentkinja osuđena na 34 godina zatvora zbog tvitova

Salma al-Šehab, doktorantkinja na engleskom univerzitetu Lids, uhapšena je tokom praznika u njenoj domovini. Osuđena je zbog tvitova u kojima je tražila reforme i oslobađanje aktivista.

Uprava engleskog univerziteta Lids kaže da je veoma zabrinuta zbog njihove doktorantkinje koja je osuđena na 34 godina zatora u Saudijskoj Arabiji zbog tvitova.

Salma al-Šehab, državljanka Saudijske Arabije i majka dvoje dece, uhapšena je 2021. godine tokom praznika u arapskom kraljevstvu.

Pre nego što je otputovala u domovinu, na društvenoj mreži Tviter zatražila je reforme i oslobađanje aktivista.

Iz organizacije za ljudska prava kažu da je oštra kazna pokazala da se situacija pogoršava kada su prava žena u pitanju, iako su vlasti najavile i sprovodile određene promene.

Sud za terorizam osudio je Šehab za pomaganje disidentima koji žele da „poremete javni red" i za objavljivanje „lažnih glasina".

Upozorili su da je to „najduža zatvorska kazna do sada izrečena za mirovnog aktivistu" u Saudijskoj Arabiji, u kojoj prestolonaslednik Mohamed bin Salman već pet godina na ovakav način guši bilo kakve kritike.

Šehab, pripadnica šiitske manjine u Saudijskoj Arabiji pod vladavinom sunitskih muslimana, opisuje sebe na na Instagramu kao stomatološku higijeničaru i medicinsku predavačicu.

Navodi da je na doktorskim studijama na univerzitetu Lids i da predaje na univerzitetu princeze Nurah u Rijadu.

Na Tviteru je prati 7.200 ljudi, a od 12. januara 2021. godine, tri dana pred hapšenje, na ovoj društvenoj mreži nije se oglašavala.

Prethodno je tvitovala i retvitovala nekoliko poruka, zahtevajući reforme u Saudijskoj Arabiji i oslobađanje istaknutih aktivista, sveštenika i drugih intelektualaca.

Američka grupa za ljudska prava Fridom Haus i britanska organizacija ALKST izvestile su da je Šehab prvobitno dobila šestogodišnju zatvorsku kaznu nakon što je proglašena krivom za kršenje zakona u borbi protiv terorizma i sajber kriminala u zemlji.

Apelacioni sud je 9. avgusta povećao njenu kaznu na 34 godine.

Ujedno je dodao 34-godišnju zabranu putovanja koja će stupiti na snagu posle njenog puštanja na slobodu, rekli su oni, pozivajući se na sudske dokumente.

Betani al-Haidari, saudijska aktivistkinja iz Inicijative za slobodu, opisala je kaznu kao „odvratnu".

„Saudijska Arabija se hvali svetu da unapređuje prava žena i sprovodi zakonske reforme. Ali nema sumnje da se ovaj slučaj pokazuje da se situacija samo pogoršava", rekla je ona za BBC.

„Takođe smo dobili izveštaje o stotinama mladih žena koje su privedene otprilike u isto vreme kada i Salma", dodaje.

Kazna pokazuje da su saudijske vlasti i dalje „izuzetno nastrojene da oštro kažnjavaju svakoga ko slobodno izražava mišljenje", rekla je Lina al-Hatlul, šefica za komunikacije ALKST-a.

„Duboko smo zabrinuti zbog Salme i tražimo savet o tome da li možemo nešto da uradimo.

„Naše misli su sa njom, njenom porodicom i njenim prijateljima i kolegama", rekao je portparol univerziteta Lids rekao za BBC.

Saudijske vlasti do sada nisu komentarisale izveštaje.


Pogledajte video o Saudijkama koje su se borile za pravo na vožnju


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?