Srbija i zapošljavanje: Da li možete da priuštite garderobu za prvi posao

Poskupljenjem troškova života usled svetske krize, mnogi osećaju da im se džep istanjio, a za one koji tek počinju da rade, kupovina garderobe može biti dodatni udarac na budžet.
posao
Reuters

Poskupljenjem troškova života usled svetske krize, mnogi osećaju da im se džep istanjio.

Međutim, za one koji su nedavno dobili prvi posao, potreba za kupovinom nove garderobe može biti dodatni udarac na budžet.

Naročito ako poslodavac ima formalne ili neformalne zahteve u vezi sa tim kako treba da se obučete za posao.

Posebno su pogođeni mladi, koji tek ulaze u poslovne vode, a u proseku zarađuju 16 odsto manje od prosečne srpske plate, pokazuje istraživanje Beogradskog centra za ljudska prava.

baner
BBC

BBC želi da ispriča Vašu priču: Da li možete da priuštite garderobu za prvi posao?

Popunite formular klikom na OVAJ LINK i ispričajte nam Vaša iskustva.

Da li možete da priuštite garderobu za prvi posao?

Da li poslodavac postavlja formalne ili neformalne zahteve u vezi s tim kako ćete se obući?

Koliko vas je koštala garderoba za prvi posao i da li ste mogli da je priuštite od plate? Kako se snalazite?


Možda će vas zanimati i ove priče:


Zašto se vodi polemika oko rodno osetljivog jezika


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Karen

    29.09.2022 10:46
    Second hand
    Gde je taj kredit za garderobu? :D
    Salu na stranu, polovna garderoba se moze naci bas povoljno. Devojka, zena komotno da se skocka u par pristojnih kobinacija za 2,3 hiljade. Izbor za muskarce je jos bolji, odeca je mnogo ocuvanija. Klasicne kosulje da padnes na dupe - nove.

    Najbitnije je biti uredan i cist :)
    Kosa, nokti, ispeglana cista odeca.

    S druge strane, najbitnije je biti ljubazan i dobar covek. Aj ziveli!
  • Milana

    29.09.2022 09:00
    Dovijanje!
    Ppznata je cinjenica da pripravnici kod advokata moraju da ispune odredjeni standard, jer generalno i da biste usli u sud trebalo bi da ste pristojno obuceni. Naglasak na trebalo bi, ali svasta se vidja. Tako da se mnogi dovijaju. Sivenje, jedna od opcija.
  • Dve ajkule

    28.09.2022 17:28
    Ovo je tzv. "non-issue". Zašto? Zato što oni mladi koji su finansijski najugroženiji, počinju kao prve poslove da rade one najteže i najslabije plaćene. Upravo one iste poslove za koje poslodavac obezbeđuje garderobu (najčešće sa logom firme). Tu mislim i na portire/čuvare, i na čistačice, i na fabričke radnike, ali i na zaposlene u restoranima, fast foodovima, dostavama, maloprodajnim objektima. Oni kojima je dress code smart casual i sl. su uglavnom visokoobrazovani pojedinci, kojima je početna plata mnogo veća od minimalne. Uostalom, i takvim zaposlenima većina poslodavaca daje neki vaučer za garderobu, ili ima ugovor sa nekim buticima, pa radnici bivaju subvencionisani. Takođe, određene banke imaju namenski kredit baš sa ovom svrhom (neću da napišem koje, da ne bude da reklamiram).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC